Upečte si svěží jarní kuře. Nové nápady pro každý den

kure
ZDROJ: kure
sdílet:
Kuře, jak ho máte rádi, a přitom pokaždé jinak? S jarními bylinkami a našimi triky je to hračka.

Kuře v hlavní roli je vždy skvělý nápad. I úplně jednoduše pečené, jen osolené a pokladené máslem, se zlatavou kůrčičkou a šťavnatým masem, chutná přímo božsky a může být dokonalým rodinným obědem nebo velkolepou hostinou pro přátele. Upečte si jedno třeba už dnes večer. Jarní kuřátka, tedy opravdu mladá kuřata, poznáte díky jejich malé velikosti a drobné stavbě těla.

Než se pustíte do pečení

Přednostně doporučujeme koupit kuře chlazené, zamrazit na horší časy ho můžete později sami. Máte tak větší kontrolu nad tím, co jste koupili, zda kuře neobsahuje příliš mnoho vody a jak vypadá čerstvé. 

Pokud kuře nechcete péct v celku a budete ho porcovat, buďte důslední v hygieně. Použijte zvláštní prkénko, které máte jen na maso, a použité pomůcky důkladně umyjte. Kuře samotné, pokud není od krve, pod kohoutek nemusí.

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?

Více

Kuře na jaře

Jak už jsme zmínili, i kuře pečené v jednoduché úpravě s několika málo surovinami chutná dokonale. Využijte jarních bylinek, které nyní raší na každé zahradě, loukách i v lese a vytáhněte chuť kuřete ještě o kousek výš. Bylinky doporučujeme nekombinovat, spíše si zvolte jednu konkrétní, ať její chuť co nejvíc vynikne.

K našim nejmilejším jarním bylinkám patří:

  • pažitka
  • medvědí česnek
  • listová petrželka
  • kopřiva
  • jarní cibulka
  • listy ředkvičky

 

Kromě výběru bylinky se zaměřte také na způsob přípravy. Jemným zeleným lístkům nesvědčí dlouhý pobyt na přímém žáru – zhořknou a ztratí chuť i vůni. Proto nejvíc ocení, když je nasekáte do nádivky a spolu s dalšími přísadami schováte pod kůži kuřete. Druhou, k bylinkám šetrnou variantou úpravy, je závěrečné polití kuřete zálivkou s nasekanými bylinkami. 

28x pečené kuře

28x pečené kuře

Více

1 Lahodná nádivka

Než se pustíte do nadívání kuřete, musíte si ho připravit. Kůži na prsou a stehnech opatrně oddělte od masa, kam až to půjde. Pak pod ni rozložte rovnoměrně nádivku – dávejte pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbytkem nádivky pak naplňte břišní dutinu. Přečnívající kůži upevněte párátky nebo nadívané kuře svažte potravinářským provázkem. Stejný postup nadívání můžete použít i pro krůtu.

Jak snadno vykostit kuře na nádivku

Jak snadno vykostit kuře na nádivku

Více

Jarní bylinkovou nádivku připravíte snadno a rychle z mascarpone a několik hrstí nasekaných bylinek. Přidat můžete i prolisovaný česnek. Nádivku nakonec podle chuti osolte a opepřete. Pokud dáváte přednost klasice, pojďte do tradiční velikonoční nádivky z žemlí a vajec. I ji můžete podle chuti obměňovat bylinkami, uzeninou a dalšími přísadami.

10x velikonoční nádivka

10x velikonoční nádivka

Více

2 Voňavá zálivka

Jednoduchý postup slibuje maximum svěží jarní chuti. Kuře nejprve upečte, jak jste zvyklí, jednoduše jen osolené na másle. Pak si připravte bylinkovou zálivku z olivového oleje (125 ml), citronové šťávy (4 lžíce), medu (1 lžička) a nasekaných bylinek (velká hrst). Množství přísad, které uvádíme, je orientační. Řiďte se vlastní chutí.

Zálivkou kuře polijte buď ještě horké, hned po vytažení z trouby, nebo cca 10 minut před dokončením pečení. 

Dostali jste chuť na kuře? Inspirujte se našimi nejmilejšími recepty pod článkem.

Obchod Apetit