Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře z trouby: Jak ho upéct, aby bylo šťavnaté

kure
ZDROJ: kure
sdílet:

Kuře v hlavní roli je vždy skvělý nápad. I úplně jednoduše pečené, jen osolené s trochou másla, se zlatavou kůrčičkou chutná přímo božsky. Jak k pečenému kuřeti připravit skvělou šťávu? Jak snadno přichystat oběd či večeři pro rodinu? Upečte si jedno třeba už dnes večer.

Než se pustíte do pečení

Pokud kuře nechcete péct v celku a budete ho porcovat, buďte důslední v hygieně. Použijte zvláštní prkénko, které máte jen na maso, a použité pomůcky důkladně umyjte. Kuře samotné by ale naopak pod kouhoutek jít nemělo, protože proud vody roznese bakterie po celé lince.

Kuře na jaře

Jak už jsme zmínili, i kuře pečené v jednoduché úpravě s několika málo surovinami chutná dokonale. Využijte jarních bylinek, které nyní raší na každé zahradách, loukách i v lesích a vytáhněte chuť kuřete ještě o kousek výš. Bylinky doporučujeme nekombinovat, spíše si zvolte jednu konkrétní, ať její chuť co nejvíc vynikne.

K našim nejmilejším jarním bylinkám patří:

Kromě výběru bylinky se zaměřte také na způsob přípravy. Jemným zeleným lístkům nesvědčí dlouhý pobyt na přímém žáru – můžou zhořknout a ztratit chuť i vůni. Proto nejvíc ocení, když je nasekáte do nádivky a spolu s dalšími přísadami schováte pod kůži kuřete. Druhou, k bylinkám šetrnou variantou úpravy, je závěrečné polití kuřete zálivkou s nasekanými bylinkami.

1. Lahodná nádivka

Než se pustíte do nadívání kuřete, musíte si ho připravit. Kůži na prsou a stehnech opatrně oddělte od masa, kam až to půjde. Pak pod ni rozložte rovnoměrně nádivku – dávejte pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbytkem nádivky pak naplňte břišní dutinu. Přečnívající kůži upevněte párátky nebo nadívané kuře svažte potravinářským provázkem. Stejný postup nadívání můžete použít i pro krůtu.

  • Jarní bylinkovou nádivku připravíte snadno a rychle z mascarpone a několik hrstí nasekaných bylinek. Přidat můžete i prolisovaný česnek. Nádivku nakonec podle chuti osolte a opepřete.
  • Pokud dáváte přednost klasice, pojďte do tradiční velikonoční nádivky z žemlí a vajec. I ji můžete podle chuti obměňovat bylinkami, uzeninou a dalšími přísadami.

2. Voňavá zálivka

Jednoduchý postup slibuje maximum svěží jarní chuti. Kuře nejprve upečte, jak jste zvyklí, jednoduše jen osolené na másle. Pak si připravte bylinkovou zálivku z olivového oleje (125 ml), citronové šťávy (4 lžíce), medu (1 lžička) a nasekaných bylinek (velká hrst). Množství přísad, které uvádíme, je orientační. Řiďte se vlastní chutí.

  • Zálivkou kuře polijte buď ještě horké, hned po vytažení z trouby, nebo cca 10 minut před dokončením pečení. Dostali jste chuť na kuře? Inspirujte se našimi vyzkoušenými recepty pod článkem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč