Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Upečte si svěží jarní kuře. Nové nápady pro každý den

Kuře, jak ho máte rádi, a přitom pokaždé jinak? S jarními bylinkami a našimi triky je to hračka.
20. 4. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Kuře v hlavní roli je vždy skvělý nápad. I úplně jednoduše pečené, jen osolené a pokladené máslem, se zlatavou kůrčičkou a šťavnatým masem, chutná přímo božsky a může být dokonalým rodinným obědem nebo velkolepou hostinou pro přátele. Upečte si jedno třeba už dnes večer. Jarní kuřátka, tedy opravdu mladá kuřata, poznáte díky jejich malé velikosti a drobné stavbě těla.

Než se pustíte do pečení

Přednostně doporučujeme koupit kuře chlazené, zamrazit na horší časy ho můžete později sami. Máte tak větší kontrolu nad tím, co jste koupili, zda kuře neobsahuje příliš mnoho vody a jak vypadá čerstvé. 

Pokud kuře nechcete péct v celku a budete ho porcovat, buďte důslední v hygieně. Použijte zvláštní prkénko, které máte jen na maso, a použité pomůcky důkladně umyjte. Kuře samotné, pokud není od krve, pod kohoutek nemusí.

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?

Kuře patří nejen v české kuchyni mezi nejoblíbenější druh masa. Je dietní, lehce stravitelné, má jemnou chuť, jeho...

Kuře na jaře

Jak už jsme zmínili, i kuře pečené v jednoduché úpravě s několika málo surovinami chutná dokonale. Využijte jarních bylinek, které nyní raší na každé zahradě, loukách i v lese a vytáhněte chuť kuřete ještě o kousek výš. Bylinky doporučujeme nekombinovat, spíše si zvolte jednu konkrétní, ať její chuť co nejvíc vynikne.

K našim nejmilejším jarním bylinkám patří:

  • pažitka
  • medvědí česnek
  • listová petrželka
  • kopřiva
  • jarní cibulka
  • listy ředkvičky

 

Kromě výběru bylinky se zaměřte také na způsob přípravy. Jemným zeleným lístkům nesvědčí dlouhý pobyt na přímém žáru – zhořknou a ztratí chuť i vůni. Proto nejvíc ocení, když je nasekáte do nádivky a spolu s dalšími přísadami schováte pod kůži kuřete. Druhou, k bylinkám šetrnou variantou úpravy, je závěrečné polití kuřete zálivkou s nasekanými bylinkami. 

28x pečené kuře

I obyčejné pečené kuře se dá připravit s velkou parádou! Může být pikantně kořeněné, jemné po...

1 Lahodná nádivka

Než se pustíte do nadívání kuřete, musíte si ho připravit. Kůži na prsou a stehnech opatrně oddělte od masa, kam až to půjde. Pak pod ni rozložte rovnoměrně nádivku – dávejte pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbytkem nádivky pak naplňte břišní dutinu. Přečnívající kůži upevněte párátky nebo nadívané kuře svažte potravinářským provázkem. Stejný postup nadívání můžete použít i pro krůtu.

Jak snadno vykostit kuře na nádivku

Pokud budete postupovat podle našeho návodu, získáte perfektně připravené kuře, které už jen stačí naplnit nádivkou a...

Jarní bylinkovou nádivku připravíte snadno a rychle z mascarpone a několik hrstí nasekaných bylinek. Přidat můžete i prolisovaný česnek. Nádivku nakonec podle chuti osolte a opepřete. Pokud dáváte přednost klasice, pojďte do tradiční velikonoční nádivky z žemlí a vajec. I ji můžete podle chuti obměňovat bylinkami, uzeninou a dalšími přísadami.

10x velikonoční nádivka

Velikonoce se kvapem blíží a tak vám přinášíme dobrotami naditou nádivkovou inspiraci. Vyberte si jeden z klasických...

2 Voňavá zálivka

Jednoduchý postup slibuje maximum svěží jarní chuti. Kuře nejprve upečte, jak jste zvyklí, jednoduše jen osolené na másle. Pak si připravte bylinkovou zálivku z olivového oleje (125 ml), citronové šťávy (4 lžíce), medu (1 lžička) a nasekaných bylinek (velká hrst). Množství přísad, které uvádíme, je orientační. Řiďte se vlastní chutí.

Zálivkou kuře polijte buď ještě horké, hned po vytažení z trouby, nebo cca 10 minut před dokončením pečení. 

Dostali jste chuť na kuře? Inspirujte se našimi nejmilejšími recepty pod článkem.

Související

Česnekové kuře s rozmarýnem a pancettou

Máslo s bylinkami zajistí, že jinak suché kuřecí maso bude šťavnaté a voňavé.

Česnekové kuře s rukolovou zálivkou

I obyčejné kuře se dá připravit s velkou parádou! Zkuste třeba česnekové...

Pečené jarní kuřátko s estragonem a citronem

Voňavé kuřátko chutná nejlíp jen s čerstvým pečivem, které můžete namáčet do lahodné omáčky.

Marinované kuře pečené naplocho

Kuře ,naplacato‘ má hned několik výhod: lépe se do něj dostane marináda a maso se snadněji propéká. Karibsky...

Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra

Čerstvé bylinky a krémový sýr v zálivce dodají celému, na pohled obyčejnému jídlu sváteční šarm (nemluvě o chuti).

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Ani dlouhý pobyt v troubě kuřeti neublíží

Bylinkové pečené kuře s bramborami

Máslová směs pod kůží udrží kuřecí prsíčka pěkně šťavnatá.

Pečené kuře se salátkem

Rychlá večeře s asijským šmrncem potěší každého milovníka exotických chutí.

Pečené kuře s nádivkou naruby

Skvělý nápad na večeři z plechu! Vychutnejte si dozlatova vypečené porce kuřete a křupavý chléb se slaninou.

Přidat komentář