Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Tahle kořeněná voňavá bábovka je díky batátům neuvěřitelně vláčná a ořechy zase dodávají element křupavosti. Geniální spojení!

Vydání: 2016/9
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 2 batáty, oloupané
    • 180 ml řepkového nebo slunečnicového oleje neutrální chuti
    • 2 vejce
    • 170 g polohrubé mouky výběrové
    • 170 g krupicového cukru
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého zázvoru
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 1/2 lžičky soli
    • 60 g lískových oříšků, nasekaných
    • 60 g hořké čokolády (50%), nasekané
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 60 ml smetany na vaření (12%)
    • máslo na vymazání formy
    • moučkový cukr na poprášení 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175°C. V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte oloupané batáty a uvařte je doměkka. Pak je sceďte, nechte trochu zchladnout a rozmačkejte na pyré. Odměřte 250 ml.

2 V míse prošlehejte odměřené batátové pyré s olejem, po jednom přidejte a zašlehejte vejce.

3 V jiné míse prosejte dohromady mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Suchou směs postupně nasypte a vmíchejte do pyré. Nakonec přidejte nasekané lískové oříšky.

4 Do většího rendlíku nalijte asi 5 cm vody, přiveďte k varu, navrch dejte malý rendlík a nad vodní lázní v něm rozehřejte čokoládu s vanilkovým extraktem a smetanou na vaření. Důkladně promíchejte a odstavte.

5 Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní rozehřátou čokoládu.

6 Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažte máslem. Vlijte čokoládové těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pak vlijte ostatní těsto. Pečte 45 minut. Vyzkoušejte v nejtlustší části, zda je bábovka upečená. Nechte mírně zchladnout a pak vyklopte. Podávejte pocukrované. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Losos v ořechové krustě

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Pečený sýr s fíky a vlašskými ořechy

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit, zda byste mohli uvést gramáž batátů? Protože ten rozptyl velikosti batátů je opravdu obrovský a sama si netroufám odhadnout, kolik je tak akorát :) moc děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Šťastná,
musíme přiznat, že tohle je pro nás trochu oříšek, protože jsme do tohoto receptu batáty nikdy nevážili a vybíráme je "od oka". Výsledného pyré má být 250 ml, což je klasický hrnek. Tudíž vybíráme vždy takový batát (pokud je to jeden z těch obrovských) nebo batáty, které odhadem odpovídají tomuto množství. Ještě je tedy třeba počítat s okrájením slupky. A pokud pyré zbyde, nezoufejte – dá se zamrazit a nebo ho můžete použít třeba na vegetariánský pastýřský koláč https://www.apetitonline.cz/recept/vegetariansky-pastyrsky-kolac-s-batatovou-kasi, do batátových vaflí https://www.apetitonline.cz/recept/batatove-vafle-se-zmrzlinou nebo je skvělé ho třeba lžíci či dvě přimíchat do ranní ovesné kaše :-)!

Držíme palce při pečení,
redakce Apetitu

Přidat komentář