Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2821 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 342 g
Tuky 123 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčné uvnitř, křupavé navrch. Kouzelná přísada? Batáty.

Suroviny

200 g
batátové pyré (viz Něco navíc)
podmáslí 500 ml
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná hladká 130 g
(1 hrnek)
mouka celozrnná 130 g
(1 hrnek), (nebo dalších 130 g hladké mouky)
třtinový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl 0.5 ČL
1 ČL
skořice mletá
0.5 ČL
zázvor mletý
0.5 ČL
kardamom mletý
olej - sprej
lze nahradit rostlinným olejm či přepuštěneým máslem na vytření plotýnek
Na karamelizované ořechy
krupicový cukr 90 g
pekanové ořechy 100 g
K podávání
vanilková zmrzlina
lze nahradit jinou oblíbenou zmrzlinou, my jsme použili datlovou s vlašskými ořechy
javorový sirup
skořice mletá
sušená pomerančová kůra
strouhaná

1 Připravte ořechy. Cukr při nízké teplotě rozpusťte v pánvi a zahřívejte, dokud nezíská zlatavý odstín. Vmíchejte ořechy, obalte je v karamelu, přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak je nasekejte nahrubo.

2 Batátové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny, potom je prosejte do mísy s batátovým základem a promíchejte. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

3 Vafle podávejte s kopečkem zmrzliny a karamelizovanými pekanovými ořechy, přelité javorovým sirupem, poprášené skořicí a ozdobené pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

Batátové pyré můžete připravit z vařených či pečených batátů. Pečení sice zabere více času, ale výsledné pyré má výraznější chuť. Jak na to? Batáty neloupejte (můžete je propíchat vidličkou), zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C zhruba hodinu doměkka. Pak je nechte vychladnout, rozkrojte, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit