0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3492 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 471 g
Tuky 125 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčné uvnitř, křupavé navrch. Kouzelná přísada? Batáty.

Suroviny

batáty 200 g
vařené (viz Něco navíc v postupu)
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
mouka celozrnná 1 hrnek
třtinový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl ½ ČL
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) ½ ČL
kardamom ½ ČL
mletý
olej ve spreji
nebo rostlinný olej či přepuštěné másleo na vymazání
Na karamelizované ořechy
krupicový cukr 90 g
pekanové ořechy 100 g
K podávání
vanilková zmrzlina
nebo jiná oblíbená zmrzlina
javorový sirup
skořice
mletá
pomerančová kůra
strouhaná

1Připravte ořechy. Cukr při nízké teplotě rozpusťte v pánvi a zahřívejte, dokud nezíská zlatavý odstín. Vmíchejte ořechy, obalte je v karamelu, přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak je nasekejte nahrubo.

2 Batátové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny, potom je prosejte do mísy s batátovým základem a promíchejte. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

3 Vafle podávejte s kopečkem zmrzliny a karamelizovanými pekanovými ořechy, přelité javorovým sirupem, poprášené skořicí a ozdobené pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

Batátové pyré můžete připravit z vařených či pečených batátů. Pečení sice zabere více času, ale výsledné pyré má výraznější chuť. Jak na to? Batáty neloupejte (můžete je propíchat vidličkou), zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C zhruba hodinu doměkka. Pak je nechte vychladnout, rozkrojte, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na pyré.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...