Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2821 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 342 g
Tuky 123 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčné uvnitř, křupavé navrch. Kouzelná přísada? Batáty.

Suroviny

200 g
batátové pyré (viz Něco navíc)
podmáslí 500 ml
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná hladká 130 g
(1 hrnek)
mouka celozrnná 130 g
(1 hrnek), (nebo dalších 130 g hladké mouky)
třtinový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl 0.5 ČL
1 ČL
skořice mletá
0.5 ČL
zázvor mletý
0.5 ČL
kardamom mletý
olej - sprej
lze nahradit rostlinným olejm či přepuštěneým máslem na vytření plotýnek
Na karamelizované ořechy
krupicový cukr 90 g
pekanové ořechy 100 g
K podávání
vanilková zmrzlina
lze nahradit jinou oblíbenou zmrzlinou, my jsme použili datlovou s vlašskými ořechy
javorový sirup
skořice mletá
sušená pomerančová kůra
strouhaná

1 Připravte ořechy. Cukr při nízké teplotě rozpusťte v pánvi a zahřívejte, dokud nezíská zlatavý odstín. Vmíchejte ořechy, obalte je v karamelu, přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak je nasekejte nahrubo.

2 Batátové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny, potom je prosejte do mísy s batátovým základem a promíchejte. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

3 Vafle podávejte s kopečkem zmrzliny a karamelizovanými pekanovými ořechy, přelité javorovým sirupem, poprášené skořicí a ozdobené pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

Batátové pyré můžete připravit z vařených či pečených batátů. Pečení sice zabere více času, ale výsledné pyré má výraznější chuť. Jak na to? Batáty neloupejte (můžete je propíchat vidličkou), zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C zhruba hodinu doměkka. Pak je nechte vychladnout, rozkrojte, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit