0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3492 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 471 g
Tuky 125 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčné uvnitř, křupavé navrch. Kouzelná přísada? Batáty.

Suroviny

batáty 200 g
vařené (viz Něco navíc v postupu)
podmáslí 500 ml
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
mouka celozrnná 1 hrnek
třtinový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl ½ ČL
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) ½ ČL
kardamom ½ ČL
mletý
olej ve spreji
nebo rostlinný olej či přepuštěné másleo na vymazání
Na karamelizované ořechy
krupicový cukr 90 g
pekanové ořechy 100 g
K podávání
vanilková zmrzlina
nebo jiná oblíbená zmrzlina
javorový sirup
skořice
mletá
pomerančová kůra
strouhaná

1Připravte ořechy. Cukr při nízké teplotě rozpusťte v pánvi a zahřívejte, dokud nezíská zlatavý odstín. Vmíchejte ořechy, obalte je v karamelu, přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak je nasekejte nahrubo.

2 Batátové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny, potom je prosejte do mísy s batátovým základem a promíchejte. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

3 Vafle podávejte s kopečkem zmrzliny a karamelizovanými pekanovými ořechy, přelité javorovým sirupem, poprášené skořicí a ozdobené pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

Batátové pyré můžete připravit z vařených či pečených batátů. Pečení sice zabere více času, ale výsledné pyré má výraznější chuť. Jak na to? Batáty neloupejte (můžete je propíchat vidličkou), zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C zhruba hodinu doměkka. Pak je nechte vychladnout, rozkrojte, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč