V téhle parádně vláčné bábovce křupou mandle a oříšky a báječně se v ní prolínají všechny chutě.
Suroviny
vejce
4
ks
bílky a žloutky zvlášť
sůl
1
špetka
máslo
250
g
krupicový cukr
180
g
zlatý sirup
5
PL
vanilkový extrakt
1
ČL
mouka pšeničná hladká
200
g
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
mandle
50
g
mleté
lískové oříšky
100
g
nasekané
tmavá čokoláda
200
g
100 g nasekaných do těsta + 100 g na polevu
rozinky
50
g
namočené 1 hodinu předem v rumu
Postup
1
Troubu předehřejte na 175 °C.
2
Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo a cukr do pěny, přidejte žloutky a šlehejte 10 minut.
3
Pak zašlehejte zlatý sirup a vanilkový extrakt. Promíchejte mouku, kypřicí prášek, mandle, oříšky a čokoládu, smíchejte se žloutkovou směsí a vmíchejte okapané rozinky.
4
Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Dejte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu. Nechte trochu vychladnout a vyklopte.
5
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a přelijte jí zcela vychladlou bábovku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x hříšná čokoláda(10 receptů)
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů)
Komentáře
14.07.2015 16:44
Právě zkouším, tak uvidíme,
Právě zkouším, tak uvidíme, jak to dopadne. Nemám ráda rozinky, tak jsem namočila datle a místo lískových oříšků, na které jsem alergická, jsem dala vlašské :)
16.03.2019 20:54
Pokud snizite maslo a cukr
Pokud snizite maslo a cukr minimalne na polovinu tak celkem ujde ale prilis nedoporucuji, chutove nic extra
18.03.2019 14:39
A zkoušela jste bábovku podle
A zkoušela jste bábovku podle receptu, nebo jste rovnou snižovala množství másla a cukru? Obáváme se, že v druhém případě nelze zaručit, že chuť odpovídá původnímu receptu.
30.12.2019 17:55
Co je zlatý sirup?
Co je zlatý sirup?
06.01.2020 10:08
Dobrý den, zlatý sirup
Dobrý den, zlatý sirup (golden syrup) je ingredience používaná tradičně v britské kuchyni. Jde o hustý, průhledný jantarově zbarvený sirup, vyrábí se ze světlé třinové či řepné melasy a má lehce karamelovou chuť. Částečně se dá nahradit medem nebo jiným rostlinným sirupem (prodává se např. rýžový nebo ječný), ale žádná z alternativ nemá totožné vlastnosti ani chuť, takže bychom se klonili k tomu opatřit si originál. Koupit ho pod názvem golden syrup můžete v prodejnách Marks&Spencer nebo ho lze objednat na různých e-shopech s potravinami (namátkou jsme objevili na rohlik.cz, food-market.cz, ale pokud si zadáte do vyhledávače golden syrup, určitě najdete i další obchody). Cena se pohybuje cca mezi 60–100 Kč.