V téhle parádně vláčné bábovce křupou mandle a oříšky a báječně se v ní prolínají všechny chutě. Ne nadarmo se jí říká ‚císařská‘. Pokud si myslíte, že potřebujete do své sbírky další recept na bábovku, pak tento jednohlasně doporučujeme!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C.
Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo a cukr do pěny, přidejte žloutky a šlehejte 10 minut.
Pak zašlehejte zlatý sirup a vanilkový extrakt. Promíchejte mouku, kypřicí prášek, mandle, oříšky a čokoládu, smíchejte se žloutkovou směsí a vmíchejte okapané rozinky.
Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Dejte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu. Nechte trochu vychladnout a vyklopte.
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a přelijte jí zcela vychladlou bábovku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů )
- 10x hříšná čokoláda(10 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
Komentáře
Co je zlatý sirup?
Dobrý den, zlatý sirup (golden syrup) je ingredience používaná tradičně v britské kuchyni. Jde o hustý, průhledný jantarově zbarvený sirup, vyrábí se ze světlé třinové či řepné melasy a má lehce karamelovou chuť. Částečně se dá nahradit medem nebo jiným rostlinným sirupem (prodává se např. rýžový nebo ječný), ale žádná z alternativ nemá totožné vlastnosti ani chuť, takže bychom se klonili k tomu opatřit si originál. Koupit ho pod názvem golden syrup můžete v prodejnách Marks&Spencer nebo ho lze objednat na různých e-shopech s potravinami (namátkou jsme objevili na rohlik.cz, food-market.cz, ale pokud si zadáte do vyhledávače golden syrup, určitě najdete i další obchody). Cena se pohybuje cca mezi 60–100 Kč.
Pokud snizite maslo a cukr minimalne na polovinu tak celkem ujde ale prilis nedoporucuji, chutove nic extra
A zkoušela jste bábovku podle receptu, nebo jste rovnou snižovala množství másla a cukru? Obáváme se, že v druhém případě nelze zaručit, že chuť odpovídá původnímu receptu.
Právě zkouším, tak uvidíme, jak to dopadne. Nemám ráda rozinky, tak jsem namočila datle a místo lískových oříšků, na které jsem alergická, jsem dala vlašské :)