Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5834 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 427 g
Tuky 402 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V téhle parádně vláčné bábovce křupou mandle a oříšky a báječně se v ní prolínají všechny chutě.

Suroviny

vejce 4 ks
bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
máslo 250 g
krupicový cukr 180 g
zlatý sirup 5 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
50 g
mleté mandle
lískové oříšky 100 g
nasekané
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná
rozinky 50 g
namočené 1 hodinu předem v rumu
tmavá čokoláda 100 g
alespoň 60% kakaové hmoty

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo a cukr do pěny, přidejte žloutky a šlehejte 10 minut. Pak zašlehejte zlatý sirup a vanilkový extrakt. Promíchejte mouku, kypřicí prášek, mandle, oříšky a čokoládu, smíchejte se žloutkovou směsí a vmíchejte okapané rozinky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Dejte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu. Nechte trochu vychladnout a vyklopte. 

2 Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a přelijte jí zcela vychladlou bábovku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Petra Slabihoudkova

Právě zkouším, tak uvidíme, jak to dopadne. Nemám ráda rozinky, tak jsem namočila datle a místo lískových oříšků, na které jsem alergická, jsem dala vlašské :)

Šarka Zlobilka

Pokud snizite maslo a cukr minimalne na polovinu tak celkem ujde ale prilis nedoporucuji, chutove nic extra

Lucie Velek

A zkoušela jste bábovku podle receptu, nebo jste rovnou snižovala množství másla a cukru? Obáváme se, že v druhém případě nelze zaručit, že chuť odpovídá původnímu receptu.

Lucie Velek

Dobrý den, zlatý sirup (golden syrup) je ingredience používaná tradičně v britské kuchyni. Jde o hustý, průhledný jantarově zbarvený sirup, vyrábí se ze světlé třinové či řepné melasy a má lehce karamelovou chuť. Částečně se dá nahradit medem nebo jiným rostlinným sirupem (prodává se např. rýžový nebo ječný), ale žádná z alternativ nemá totožné vlastnosti ani chuť, takže bychom se klonili k tomu opatřit si originál. Koupit ho pod názvem golden syrup můžete v prodejnách Marks&Spencer nebo ho lze objednat na různých e-shopech s potravinami (namátkou jsme objevili na rohlik.cz, food-market.cz, ale pokud si zadáte do vyhledávače golden syrup, určitě najdete i další obchody). Cena se pohybuje cca mezi 60–100 Kč.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit