Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Císařská bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 89
Do 90 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6153 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 431 g
Tuky 429 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V téhle parádně vláčné bábovce křupou mandle a oříšky a báječně se v ní prolínají všechny chutě. Ne nadarmo se jí říká ‚císařská‘. Pokud si myslíte, že potřebujete do své sbírky další recept na bábovku, pak tento jednohlasně doporučujeme!

Související recepty

Suroviny

vejce 4 ks
bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
máslo 250 g
zlatý sirup 5 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mleté
lískové oříšky 100 g
nasekané
tmavá čokoláda 200 g
100 g nasekaná do těsta + 100 g na polevu
namočené 1 hodinu předem v tuzemáku

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C.

2

Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo a cukr do pěny, přidejte žloutky a šlehejte 10 minut.

3

Pak zašlehejte zlatý sirup a vanilkový extrakt. Promíchejte mouku, kypřicí prášek, mandle, oříšky a čokoládu, smíchejte se žloutkovou směsí a vmíchejte okapané rozinky.

4

Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Dejte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu. Nechte trochu vychladnout a vyklopte. 

5

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a přelijte jí zcela vychladlou bábovku.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

30.12.2019 17:55

Co je zlatý sirup?

06.01.2020 10:08

Dobrý den, zlatý sirup (golden syrup) je ingredience používaná tradičně v britské kuchyni. Jde o hustý, průhledný jantarově zbarvený sirup, vyrábí se ze světlé třinové či řepné melasy a má lehce karamelovou chuť. Částečně se dá nahradit medem nebo jiným rostlinným sirupem (prodává se např. rýžový nebo ječný), ale žádná z alternativ nemá totožné vlastnosti ani chuť, takže bychom se klonili k tomu opatřit si originál. Koupit ho pod názvem golden syrup můžete v prodejnách Marks&Spencer nebo ho lze objednat na různých e-shopech s potravinami (namátkou jsme objevili na rohlik.cz, food-market.cz, ale pokud si zadáte do vyhledávače golden syrup, určitě najdete i další obchody). Cena se pohybuje cca mezi 60–100 Kč.

16.03.2019 20:54

Pokud snizite maslo a cukr minimalne na polovinu tak celkem ujde ale prilis nedoporucuji, chutove nic extra

18.03.2019 14:39

A zkoušela jste bábovku podle receptu, nebo jste rovnou snižovala množství másla a cukru? Obáváme se, že v druhém případě nelze zaručit, že chuť odpovídá původnímu receptu.

14.07.2015 16:44

Právě zkouším, tak uvidíme, jak to dopadne. Nemám ráda rozinky, tak jsem namočila datle a místo lískových oříšků, na které jsem alergická, jsem dala vlašské :)

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...