Oblíbený anglosaský koláč banoffee pie se skládá ze sušenkového korpusu, plátků banánu, smetanového karamelu a šlehačky. My jsme ho lehce obměnili a vylepšili kokosem – je výtečný na chuť a koláč krásně provoněl.
Suroviny
Postup
Na korpus zvolna a za stálého míchání rozpusťte kokosový krém. Mezitím rozmixujte sušenky. Pomalu k nim přilévejte kokosový krém (každý krém je jinak hustý) a hněťte, až získáte směs o konzistenci mezi drobenkou a těstem, z níž jde vytvarovat koule. Pak ji upěchujte do formy o průměru 22 cm a dejte na přibližně půl hodiny vychladit.
Do rendlíku vlijte mléčný karamel, přidejte čokoládu a za stálého míchání zvolna zahřívejte, až se čokoláda rozpustí. Plátky banánů rozložte do koláčové formy na sušenkový korpus. Zalijte čokoládovým karamelem a dejte aspoň na hodinu ztuhnout do lednice (lze však i na 24 hodin).
Ušlehejte smetanu na tuhou šlehačku. Před podáváním naneste na koláč šlehač- ku a ozdobte silnými hoblinami karamelové tyčinky.