Banánovo-karamelový dort

Banánovo-karamelový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5894 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 560 g
Tuky 378 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokud neochutnáte, neuvěříte, že může být něco tak dobrého. Dvojice banány a karamel je něco jako jahody a šampaňské, Romeo a Julie nebo párek a hořčice. Tohle prostě musíte poznat! Budete ho dělat znova… a znova… a znova…

Suroviny

máslo 100 g
rozpuštěné
sušenky 250 g
vaše oblíbené
Na náplň
máslo 100 g
třtinový cukr 100 g
tmavý
kondenzované mléko 400 g
slazený
banány 4 ks
malé, nakrájené na plátky
smetana ke šlehání 300 ml
smetana ke šlehání 1
ztužovač (nemusí být)
čokoláda
strouhaný

1 Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte do formy o průměru 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm a dejte chladit.

2 Připravte náplň. V nepřilnavé pánvi nebo kastrůlku na mírném ohni zahřejte máslo a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Sejměte, nechte minutu vychladnout a přidejte kondenzované mléko. Vraťte na oheň, zvolna přiveďte k varu a pak nalijte na sušenkový základ. Po vychladnutí dejte asi na 3 hodiny do chladničky.

3 Před podáváním vyjměte dort z formy a položte ho na servírovací talíř. Ušlehejte smetanu (případně se ztužovačem), zamíchejte do ní polovinu banánů a navršte na karamelový krém. Ozdobte zbylými banány a posypte čokoládou.

NĚCO NAVÍC
Když náplň trochu teče, dort chutná nejlíp. Pokud vám jde o vzhled a potřebujete, aby dezert ,držel‘, rozmíchejte v kondenzovaném mléku 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku. Náplň bude stále výborná, ale trochu změní chuť – bude připomínat měkké karamelky.

Komentáře

Kateřina Škopková

Dort byl sice chuťově výborný, ale i když jsem dodržela množství sušenek a másla, ze kterých se dělá korpus...při sundávání rámu formy se kraje bortily. Dále se mi pak vůbec nespojil cukr s máslem - mají se zahřívat spolu v kastrůlku až vznikne karamel...máslo se pořád od cukru oddělovalo. Při krájení náplň netekla trochu, ale dost! Takže příště asi bude přece jen lepší zahustit pudinkem.

Andrea Olejníková

Nápad dobrý, ale praxe nic moc. Byl recept dříve vyzkoušen než publikován? Karamel na plotně po minutě chladnutí ztuhl jako kámen a bylo pak potřeba s kondenzovaným mlékem dlouho vařit. Klást banány na vyšlehnou šlehačku mi taky nepřijde úplně šťastné. Karamelu bylo na velikost korpusu příliš mnoho.

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Olejníková,
mrzí nás, že Vás recept potrápil a děkujeme za zpětnou vazbu! Recept vyzkoušen byl, kolegyně na něj s láskou vzpomínají a výsledek je koneckonců vidět na fotografii.
Máte ovšem pravdu, že doba vaření karamelu je zavádějící, to vždy trvá poměrně dlouho, raději ji tedy prodloužíme. Dnes můžete tento krok jednoduše obejít - karamelizované kondenzované mléko seženete zcela běžně v obchodech. Stačí ho nahřát a použít, čas na přípravu dezertu se tak opravdu výrazně zkrátí.
Otázka množství karamelu je lehce sporná, v redakci vyvolala docela velkou diskuzi. Zřejmě opravdu záleží na tom, jak moc velkou láskou ke karamelu hoříte :-). Ven poteče vždy, někoho to naplňuje naprostou blažeností, jiní by také trochu ubrali. Takže tohle bychom ponechali na Vaší vlastní chuti, protože je to opravdu individuální záležitost.
Co se týče šlehačky a banánů - bohužel nevíme, k jakému problému došlo a jakou šlehačku jste použila, ale pokud zvolíte opravdu tučnou smetanu (33–40 %), neměly by banány dělat potíže :-(. U 40% bychom si možná dokonce troufli vynechat ztužovač.
Některé recepty postupují jinak - do korpusu se naskládají plátky banánů, zalijí se karamelem a šlehačkou se pak zdobí pouze nahoru. Možná by Vám tenhle postup sednul více.

Věříme, že podruhé už bude dort dokonalý, redakce Apetitu

Alena Kozloková

Když potřebuji do dortu karamel, koupím sáček karamelek a ty pak s několika lžícemi mléka
na mírném ohni rozpustím. Mléka dáte tolik, jak hustý karamel chcete. Já obvykle dávám asi tři na sáček.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit