0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánovo-karamelový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7366 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 603 g
Tuky 514 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšně dobrý kousek nebe!

Suroviny

sušenky 250 g
zázvorové
sušenky 125 g
s kakaovým krémem – tzv. bourbon biscuits (nebo jiné sušenky plněné kakaovým krémem)
máslo 150 g
rozpuštěné s větší špetkou soli + navíc na vymazání formy
sůl 1 špetka
do másla
kondenzované mléko 200 g
karamelové
banány 4 ks
zralé, oloupané a nakrájené na silnější kolečka
Na čokoládovou náplň
crème fraîche 250 ml
tmavá čokoláda 125 g
na kousky
mléčná čokoláda 125 g
na kousky
rum 1 PL
tmavý
vanilkový extrakt ½ ČL
máslo 25 g
Na karamelovou šlehačku
krupicový cukr 70 g
smetana ke šlehání 300 ml
40%, rozdělená na 75 a 225 ml

1 Oboje sušenky rozdrťte v robotu na drobečky, přidejte k nim 150 g rozpuštěného másla a směs promixováním spojte. Máslem vymažte formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem a vyložte dno pečicím papírem. Drobečky napěchujte na dno a boky formy a nechte 30 minut chladit.

2 Crème fraîche, obě čokolády, rum, vanilkový extrakt a 25 g másla pozvolna za občasného míchání rozpusťte ve vodní lázni dohladka.

3 Na vychlazený sušenkový základ naneste karamelové kondenzované mléko a naskládejte na něj v jedné vrstvě kolečka banánu. Přes ně přelijte čokoládovou směs, uhlaďte a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc, aby vrstva zcela ztuhla.

4 Na šlehačku rozpusťte v rendlíku cukr na světlý karamel. Na karamel vlijte 75 ml horké smetany (vzniknou-li hrudky, nechte je na mírném ohni rozpustit). Ochucenou smetanu nechte do druhého dne v chladu. Obě smetany vyšlehejte – jak karamelovou, tak zbylých 225 ml – a smíchejte je dohromady.

5 Vyjměte koláč z formy, odstraňte pečicí papír a přesuňte jej na servírovací talíř a vrch natřete karamelovou šlehačku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč