0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánovo-karamelový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7366 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 603 g
Tuky 514 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšně dobrý kousek nebe!

Suroviny

sušenky 250 g
zázvorové
sušenky 125 g
s kakaovým krémem – tzv. bourbon biscuits (nebo jiné sušenky plněné kakaovým krémem)
máslo 150 g
rozpuštěné s větší špetkou soli + navíc na vymazání formy
sůl 1 špetka
do másla
karamelové
zralé, oloupané a nakrájené na silnější kolečka
Na čokoládovou náplň
tmavá čokoláda 125 g
na kousky
mléčná čokoláda 125 g
na kousky
rum 1 PL
tmavý
vanilkový extrakt ½ ČL
máslo 25 g
Na karamelovou šlehačku
krupicový cukr 70 g
40%, rozdělená na 75 a 225 ml

1 Oboje sušenky rozdrťte v robotu na drobečky, přidejte k nim 150 g rozpuštěného másla a směs promixováním spojte. Máslem vymažte formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem a vyložte dno pečicím papírem. Drobečky napěchujte na dno a boky formy a nechte 30 minut chladit.

2 Crème fraîche, obě čokolády, rum, vanilkový extrakt a 25 g másla pozvolna za občasného míchání rozpusťte ve vodní lázni dohladka.

3 Na vychlazený sušenkový základ naneste karamelové kondenzované mléko a naskládejte na něj v jedné vrstvě kolečka banánu. Přes ně přelijte čokoládovou směs, uhlaďte a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc, aby vrstva zcela ztuhla.

4 Na šlehačku rozpusťte v rendlíku cukr na světlý karamel. Na karamel vlijte 75 ml horké smetany (vzniknou-li hrudky, nechte je na mírném ohni rozpustit). Ochucenou smetanu nechte do druhého dne v chladu. Obě smetany vyšlehejte – jak karamelovou, tak zbylých 225 ml – a smíchejte je dohromady.

5 Vyjměte koláč z formy, odstraňte pečicí papír a přesuňte jej na servírovací talíř a vrch natřete karamelovou šlehačku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...