Banánovo-karamelový koláč

Banánovo-karamelový koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5824 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 443 g
Tuky 424 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšně dobrý kousek nebe!

Související recepty

Suroviny

250 g
zázvorové sušenky
sušenky 125 g
s kakaovým krémem (nebo jiné sušenky plněné kakaovým krémem)
máslo 150 g
rozpuštěné s větší špetkou soli + navíc na vymazání formy
kondenzované mléko 200 g
karamelové slazené
banány 3 ks
zralý, oloupané, na silnější kolečka
Na čokoládovou náplň
zakysaná smetana 250 ml
tmavá čokoláda 125 g
na kousky
mléčná čokoláda 125 g
na kousky
rum 1 PL
vanilkový extrakt 0.5 ČL
máslo 25 g
Na karamelovou šlehačku
krupicový cukr 70 g
smetana ke šlehání 300 ml
40%, rozdělená na 75 a 225 ml

1 Oboje sušenky rozdrťte v robotu na drobečky, přidejte k nim 150 g rozpuštěného másla a směs promixováním spojte. Máslem vymažte formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem a vyložte dno pečicím papírem. Drobečky napěchujte na dno a boky formy a nechte 30 minut chladit.

2 Crème fraîche, obě čokolády, rum, vanilkový extrakt a 25 g másla pozvolna za občasného míchání rozpusťte ve vodní lázni dohladka.

3 Na vychlazený sušenkový základ naneste karamelové kondenzované mléko a naskládejte na něj v jedné vrstvě kolečka banánu. Přes ně přelijte čokoládovou směs, uhlaďte a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc, aby vrstva zcela ztuhla.

4 Na šlehačku rozpusťte v rendlíku cukr na světlý karamel. Na karamel vlijte 75 ml horké smetany (vzniknou-li hrudky, nechte je na mírném ohni rozpustit). Ochucenou smetanu nechte do druhého dne v chladu. Obě smetany vyšlehejte – jak karamelovou, tak zbylých 225 ml – a smíchejte je dohromady.

Vyjměte koláč z formy, odstraňte pečicí papír a přesuňte jej na servírovací talíř a vrch natřete karamelovou šlehačku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit