Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Banánovo-karamelový koláč

Hříšně dobrý kousek nebe!

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
P
Koláč Britská

Ingredience

    • 250 g zázvorových sušenek
    • 125 g sušenek bourbon biscuits s kakaovým krémem (nebo jiné oblíbené sušenky plněné kakaovým krémem)
    • 150 g másla rozpuštěného s větší špetkou soli + navíc na vymazání formy
    • 200 g karamelového slazeného kondenzovaného mléka
    • 3–4 zralé banány, oloupané a nakrájené na silnější kolečka

    NA ČOKOLÁDOVOU NÁPLŇ

    • 250 ml crème fraîche
    • 125 g tmavé čokolády, na kousky
    • 125 g mléčné čokolády, na kousky
    • 1 lžíce tmavého rumu
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 25 g másla

    NA KARAMELOVOU ŠLEHAČKU

    • 70 g krupicového cukru
    • 300 ml smetany ke šlehání (40%), rozdělené na 75 ml a 225 ml

Příprava jídla

1 Oboje sušenky rozdrťte v robotu na drobečky, přidejte k nim 150 g rozpuštěného másla a směs promixováním spojte. Máslem vymažte formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem a vyložte dno pečicím papírem. Drobečky napěchujte na dno a boky formy a nechte 30 minut chladit.

2 Crème fraîche, obě čokolády, rum, vanilkový extrakt a 25 g másla pozvolna za občasného míchání rozpusťte ve vodní lázni dohladka.

3 Na vychlazený sušenkový základ naneste karamelové kondenzované mléko a naskládejte na něj v jedné vrstvě kolečka banánu. Přes ně přelijte čokoládovou směs, uhlaďte a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc, aby vrstva zcela ztuhla.

4 Na šlehačku rozpusťte v rendlíku cukr na světlý karamel. Na karamel vlijte 75 ml horké smetany (vzniknou-li hrudky, nechte je na mírném ohni rozpustit). Ochucenou smetanu nechte do druhého dne v chladu. Obě smetany vyšlehejte – jak karamelovou, tak zbylých 225 ml – a smíchejte je dohromady.

Vyjměte koláč z formy, odstraňte pečicí papír a přesuňte jej na servírovací talíř a vrch natřete karamelovou šlehačku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tříbarevný trifle

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Sticky toffee pudding se zázvorem

Broskvovo-malinový krambl

REKLAMA

Přidat komentář