
Banánovo-karamelový koláč
Hříšně dobrý kousek nebe!
Ingredience
- 250 g zázvorových sušenek
- 125 g sušenek bourbon biscuits s kakaovým krémem (nebo jiné oblíbené sušenky plněné kakaovým krémem)
- 150 g másla rozpuštěného s větší špetkou soli + navíc na vymazání formy
- 200 g karamelového slazeného kondenzovaného mléka
- 3–4 zralé banány, oloupané a nakrájené na silnější kolečka
- 250 ml crème fraîche
- 125 g tmavé čokolády, na kousky
- 125 g mléčné čokolády, na kousky
- 1 lžíce tmavého rumu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 25 g másla
- 70 g krupicového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání (40%), rozdělené na 75 ml a 225 ml
NA ČOKOLÁDOVOU NÁPLŇ
NA KARAMELOVOU ŠLEHAČKU
Příprava jídla
1 Oboje sušenky rozdrťte v robotu na drobečky, přidejte k nim 150 g rozpuštěného másla a směs promixováním spojte. Máslem vymažte formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem a vyložte dno pečicím papírem. Drobečky napěchujte na dno a boky formy a nechte 30 minut chladit.
2 Crème fraîche, obě čokolády, rum, vanilkový extrakt a 25 g másla pozvolna za občasného míchání rozpusťte ve vodní lázni dohladka.
3 Na vychlazený sušenkový základ naneste karamelové kondenzované mléko a naskládejte na něj v jedné vrstvě kolečka banánu. Přes ně přelijte čokoládovou směs, uhlaďte a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc, aby vrstva zcela ztuhla.
4 Na šlehačku rozpusťte v rendlíku cukr na světlý karamel. Na karamel vlijte 75 ml horké smetany (vzniknou-li hrudky, nechte je na mírném ohni rozpustit). Ochucenou smetanu nechte do druhého dne v chladu. Obě smetany vyšlehejte – jak karamelovou, tak zbylých 225 ml – a smíchejte je dohromady.
5 Vyjměte koláč z formy, odstraňte pečicí papír a přesuňte jej na servírovací talíř a vrch natřete karamelovou šlehačku.
Přidat komentář