Přezrálé banány nemusí druhou šanci dostat jen ve formě chlebíčku. Koláč cukrářky Christiny Tosi ze slavné americké cukrárny Momofuku Milk Bar je tak luxusní, že jej můžete servírovat i místo dortu!
Suroviny
Postup
Připravte krém. Přezrálý banán oloupejte a dejte do mixéru, přilijte 50 ml smetany a mléko a mixujte dohladka. Přidejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky a mixujte do jednolité směsi. Tu vlijte do rendlíčku a na mírném ohni vařte a metličkou šlehejte, dokud nezačne směs houstnout. Zvyšte trochu plamen a intenzivně metličkou 2 minuty míchejte, aby se škrob provařil a směs zhoustla. Potom přesuňte směs zpátky do mixéru.
Želatinu namočte na 2 minuty do studené vody, aby nabobtnala. Jemně z ní vymačkejte vodu a přidejte do mixéru. Dovnitř dejte navíc máslo a rozmixujte dohladka. Přidejte barvivo a opět promixujte. Přelijte do misky, dejte do lednice a nechte chvíli vychladnout.
Zbylých 100 ml smetany a moučkový cukr našlehejte do středních špiček. Přidejte obarvenou banánovou směs a společně prošlehejte do jednolitého nadýchaného krému.
Připravte těsto. Troubu rozehřejte na 150°C. Suché ingredience kromě moučkového cukru promíchejte se špetkou soli, přilijte 100 g rozpuštěného másla a zpracujte na hrudkovité těsto. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut – po upečení by hrudky neměly být zcela vysušené, chladnutím zpevní a vyschnou.
Těsto rozmixujte do pískovité struktury (podle formy či zvolené tloušťky těsta vám možná část zbude – případné přebytky můžete zamrazit a využít třeba do pohárů). Přidejte 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo navíc a zpracujte na těsto. To vmačkejte pevně na dno a boky máslem vymazané obdélníkové formy o velikosti 35 x 11 x 3 cm. Dejte na chvíli vychladit do lednice, aby těsto zpevnilo.
Na těsto vlijte polovinu banánové náplně. Banán nakrájejte podélně na dlouhé tenčí plátky (my jsme jej rozkrojili na půl a každou polovinu jsme ještě jednou podélně rozkrojili) a naskládejte banán na krém. Na banán naneste a rozetřete zbytek krému. Nechte chvíli zatuhnout v lednici, kde také koláč skladujte. Poprašte kakaem, nakrájejte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Sušenkové těsto je tak dobré, že stojí za námahu, ale pokud spěcháte, korpus můžete vyrobit rozemletím čokoládových sušenek a 60 ml rozpuštěného másla.