Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémový banánový koláč podle Momofuku

Přezrálé banány nemusí druhou šanci dostat jen ve formě chlebíčku. Koláč cukrářky Christiny Tosi ze slavné americké cukrárny Momofuku Milk Bar je tak luxusní, že jej můžete servírovat i místo dortu!

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    NA BANÁNOVÝ KRÉM

    • 2 banány, jeden přezrálý s černými tečkami, jeden normálně zralý na náplň
    • 150 ml smetany ke šlehání, rozdělených na 50 ml a 100 ml
    • 35 ml plnotučného mléka
    • 60 g krupicového cukru
    • 15 g kukuřičného škrobu
    • 2 žloutky
    • 2,5 plátku želatiny
    • 25 g másla, změklého
    • 1/2 lžičky žlutého barviva teplého odstínu nebo troška gelového (lze vynechat, barva koláče pak ale bude šedavá)
    • 50 g moučkového cukru

    NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS

    • 105 g hladké mouky
    • 1 lžička kukuřičného škrobu
    • 100 g krupicového cukru
    • 65 g kakaa holandského typu + trocha na posypání
    • špetka soli
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 100 g másla, rozpuštěného + 1–2 lžíce + navíc na formu

Příprava jídla

1 Připravte krém. Přezrálý banán oloupejte a dejte do mixéru, přilijte 50 ml smetany a mléko a mixujte dohladka. Přidejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky a mixujte do jednolité směsi. Tu vlijte do rendlíčku a na mírném ohni vařte a metličkou šlehejte, dokud nezačne směs houstnout. Zvyšte trochu plamen a intenzivně metličkou 2 minuty míchejte, aby se škrob provařil a směs zhoustla. Potom přesuňte směs zpátky do mixéru.

2 Želatinu namočte na 2 minuty do studené vody, aby nabobtnala. Jemně z ní vymačkejte vodu a přidejte do mixéru. Dovnitř dejte navíc máslo a rozmixujte dohladka. Přidejte barvivo a opět promixujte. Přelijte do misky, dejte do lednice a nechte chvíli vychladnout.

3 Zbylých 100 ml smetany a moučkový cukr našlehejte do středních špiček. Přidejte obarvenou banánovou směs a společně prošlehejte do jednolitého nadýchaného krému.

4 Připravte těsto. Troubu rozehřejte na 150°C. Suché ingredience kromě moučkového cukru promíchejte se špetkou soli, přilijte 100 g rozpuštěného másla a zpracujte na hrudkovité těsto. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut – po upečení by hrudky neměly být zcela vysušené, chladnutím zpevní a vyschnou.

5 Těsto rozmixujte do pískovité struktury (podle formy či zvolené tloušťky těsta vám možná část zbude – případné přebytky můžete zamrazit a využít třeba do pohárů). Přidejte 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo navíc a zpracujte na těsto. To vmačkejte pevně na dno a boky máslem vymazané obdélníkové formy o velikosti 35 x 11 x 3 cm. Dejte na chvíli vychladit do lednice, aby těsto zpevnilo.

6 Na těsto vlijte polovinu banánové náplně. Banán nakrájejte podélně na dlouhé tenčí plátky (my jsme jej rozkrojili na půl a každou polovinu jsme ještě jednou podélně rozkrojili) a naskládejte banán na krém. Na banán naneste a rozetřete zbytek krému. Nechte chvíli zatuhnout v lednici, kde také koláč skladujte. Poprašte kakaem, nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušenkové těsto je tak dobré, že stojí za námahu, ale pokud spěcháte, korpus můžete vyrobit rozemletím čokoládových sušenek a 60 ml rozpuštěného másla.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mandarinková bábovka s rooibos karamelem

Mangovo-broskvový páj

Nepečené cheesecake řezy s mučenkou

Kiwi sorbet

Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek

REKLAMA

Přidat komentář