Krémový banánový koláč podle Momofuku

Krémový banánový koláč podle Momofuku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5234 kcal
Bílkoviny 394 g
Cukr 384 g
Tuky 226 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přezrálé banány nemusí druhou šanci dostat jen ve formě chlebíčku. Koláč cukrářky Christiny Tosi ze slavné americké cukrárny Momofuku Milk Bar je tak luxusní, že jej můžete servírovat i místo dortu!

Suroviny

Na banánový krém
banány 2 ks
jeden přezrálý s černými tečkami, jeden normálně zralý na náplň
smetana ke šlehání 150 ml
rozdělené na 100 a 50ml
35 ml
plnotučné mléko
krupicový cukr 60 g
škrob 15 g
žloutek 2 ks
želatina 2.5 plátek
máslo 25 g
změklé
0.5 ČL
žluté barvivo teplý odstín nebo trošku gelového (lze vynechat, barva koláče pak bude šedavá)
moučkový cukr 50 g
Na čokoládový korpus
mouka pšeničná hladká 105 g
škrob 1 ČL
krupicový cukr 100 g
kakao 65 g
holandského typu + trocha na posypání
sůl špetka
moučkový cukr 2 PL
máslo 100 g
rozpuštěné + 1-2 lžíce + navíc na formu

1 Připravte krém. Přezrálý banán oloupejte a dejte do mixéru, přilijte 50 ml smetany a mléko a mixujte dohladka. Přidejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky a mixujte do jednolité směsi. Tu vlijte do rendlíčku a na mírném ohni vařte a metličkou šlehejte, dokud nezačne směs houstnout. Zvyšte trochu plamen a intenzivně metličkou 2 minuty míchejte, aby se škrob provařil a směs zhoustla. Potom přesuňte směs zpátky do mixéru.

2 Želatinu namočte na 2 minuty do studené vody, aby nabobtnala. Jemně z ní vymačkejte vodu a přidejte do mixéru. Dovnitř dejte navíc máslo a rozmixujte dohladka. Přidejte barvivo a opět promixujte. Přelijte do misky, dejte do lednice a nechte chvíli vychladnout.

3 Zbylých 100 ml smetany a moučkový cukr našlehejte do středních špiček. Přidejte obarvenou banánovou směs a společně prošlehejte do jednolitého nadýchaného krému.

4 Připravte těsto. Troubu rozehřejte na 150°C. Suché ingredience kromě moučkového cukru promíchejte se špetkou soli, přilijte 100 g rozpuštěného másla a zpracujte na hrudkovité těsto. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut – po upečení by hrudky neměly být zcela vysušené, chladnutím zpevní a vyschnou.

5 Těsto rozmixujte do pískovité struktury (podle formy či zvolené tloušťky těsta vám možná část zbude – případné přebytky můžete zamrazit a využít třeba do pohárů). Přidejte 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo navíc a zpracujte na těsto. To vmačkejte pevně na dno a boky máslem vymazané obdélníkové formy o velikosti 35 x 11 x 3 cm. Dejte na chvíli vychladit do lednice, aby těsto zpevnilo.

6 Na těsto vlijte polovinu banánové náplně. Banán nakrájejte podélně na dlouhé tenčí plátky (my jsme jej rozkrojili na půl a každou polovinu jsme ještě jednou podélně rozkrojili) a naskládejte banán na krém. Na banán naneste a rozetřete zbytek krému. Nechte chvíli zatuhnout v lednici, kde také koláč skladujte. Poprašte kakaem, nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušenkové těsto je tak dobré, že stojí za námahu, ale pokud spěcháte, korpus můžete vyrobit rozemletím čokoládových sušenek a 60 ml rozpuštěného másla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit