Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémový banánový koláč podle Momofuku
Krémový banánový koláč podle Momofuku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krémový banánový koláč podle Momofuku

4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5251 kcal
Bílkoviny 396 g
Sacharidy 388 g
Tuky 226 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přezrálé banány nemusí druhou šanci dostat jen ve formě chlebíčku. Koláč cukrářky Christiny Tosi ze slavné americké cukrárny Momofuku Milk Bar je tak luxusní, že jej můžete servírovat i místo dortu!

Suroviny

Na banánový krém
jeden přezrálý s černými tečkami, jeden normálně zralý na náplň
rozdělené na 100 a 50 ml
mléko 35 ml
plnotučné
škrob 15 g
kukuřičný
želatina 2,5 plátku
změklé
žluté barvivo teplého odstínu nebo troška gelového (lze vynechat, barva koláče pak bude šedavá)
Na čokoládový korpus
škrob 1 ČL
kukuřičný
+ trocha na posypání
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné + 1-2 lžíce + navíc na formu

Postup

1

Připravte krém. Přezrálý banán oloupejte a dejte do mixéru, přilijte 50 ml smetany a mléko a mixujte dohladka. Přidejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky a mixujte do jednolité směsi. Tu vlijte do rendlíčku a na mírném ohni vařte a metličkou šlehejte, dokud nezačne směs houstnout. Zvyšte trochu plamen a intenzivně metličkou 2 minuty míchejte, aby se škrob provařil a směs zhoustla. Potom přesuňte směs zpátky do mixéru.

2

Želatinu namočte na 2 minuty do studené vody, aby nabobtnala. Jemně z ní vymačkejte vodu a přidejte do mixéru. Dovnitř dejte navíc máslo a rozmixujte dohladka. Přidejte barvivo a opět promixujte. Přelijte do misky, dejte do lednice a nechte chvíli vychladnout.

3

Zbylých 100 ml smetany a moučkový cukr našlehejte do středních špiček. Přidejte obarvenou banánovou směs a společně prošlehejte do jednolitého nadýchaného krému.

4

Připravte těsto. Troubu rozehřejte na 150°C. Suché ingredience kromě moučkového cukru promíchejte se špetkou soli, přilijte 100 g rozpuštěného másla a zpracujte na hrudkovité těsto. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut – po upečení by hrudky neměly být zcela vysušené, chladnutím zpevní a vyschnou.

5

Těsto rozmixujte do pískovité struktury (podle formy či zvolené tloušťky těsta vám možná část zbude – případné přebytky můžete zamrazit a využít třeba do pohárů). Přidejte 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo navíc a zpracujte na těsto. To vmačkejte pevně na dno a boky máslem vymazané obdélníkové formy o velikosti 35 x 11 x 3 cm. Dejte na chvíli vychladit do lednice, aby těsto zpevnilo.

6

Na těsto vlijte polovinu banánové náplně. Banán nakrájejte podélně na dlouhé tenčí plátky (my jsme jej rozkrojili na půl a každou polovinu jsme ještě jednou podélně rozkrojili) a naskládejte banán na krém. Na banán naneste a rozetřete zbytek krému. Nechte chvíli zatuhnout v lednici, kde také koláč skladujte. Poprašte kakaem, nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušenkové těsto je tak dobré, že stojí za námahu, ale pokud spěcháte, korpus můžete vyrobit rozemletím čokoládových sušenek a 60 ml rozpuštěného másla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...