0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémový banánový koláč podle Momofuku

Krémový banánový koláč podle Momofuku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krémový banánový koláč podle Momofuku

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5251 kcal
Bílkoviny 396 g
Sacharidy 388 g
Tuky 226 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přezrálé banány nemusí druhou šanci dostat jen ve formě chlebíčku. Koláč cukrářky Christiny Tosi ze slavné americké cukrárny Momofuku Milk Bar je tak luxusní, že jej můžete servírovat i místo dortu!

Suroviny

Na banánový krém
banány 2 ks
jeden přezrálý s černými tečkami, jeden normálně zralý na náplň
smetana ke šlehání 150 ml
rozdělené na 100 a 50 ml
mléko 35 ml
plnotučné
krupicový cukr 60 g
škrob 15 g
kukuřičný
žloutek 2 ks
želatina 2.5 plátku
máslo 25 g
změklé
potravinářské barvivo 0.5 ČL
žluté barvivo teplého odstínu nebo troška gelového (lze vynechat, barva koláče pak bude šedavá)
moučkový cukr 50 g
Na čokoládový korpus
mouka pšeničná hladká 105 g
škrob 1 ČL
kukuřičný
krupicový cukr 100 g
kakao holandského typu 65 g
+ trocha na posypání
sůl 1 špetka
moučkový cukr 2 PL
máslo 100 g
rozpuštěné + 1-2 lžíce + navíc na formu

1 Připravte krém. Přezrálý banán oloupejte a dejte do mixéru, přilijte 50 ml smetany a mléko a mixujte dohladka. Přidejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky a mixujte do jednolité směsi. Tu vlijte do rendlíčku a na mírném ohni vařte a metličkou šlehejte, dokud nezačne směs houstnout. Zvyšte trochu plamen a intenzivně metličkou 2 minuty míchejte, aby se škrob provařil a směs zhoustla. Potom přesuňte směs zpátky do mixéru.

2 Želatinu namočte na 2 minuty do studené vody, aby nabobtnala. Jemně z ní vymačkejte vodu a přidejte do mixéru. Dovnitř dejte navíc máslo a rozmixujte dohladka. Přidejte barvivo a opět promixujte. Přelijte do misky, dejte do lednice a nechte chvíli vychladnout.

3 Zbylých 100 ml smetany a moučkový cukr našlehejte do středních špiček. Přidejte obarvenou banánovou směs a společně prošlehejte do jednolitého nadýchaného krému.

4 Připravte těsto. Troubu rozehřejte na 150°C. Suché ingredience kromě moučkového cukru promíchejte se špetkou soli, přilijte 100 g rozpuštěného másla a zpracujte na hrudkovité těsto. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut – po upečení by hrudky neměly být zcela vysušené, chladnutím zpevní a vyschnou.

5 Těsto rozmixujte do pískovité struktury (podle formy či zvolené tloušťky těsta vám možná část zbude – případné přebytky můžete zamrazit a využít třeba do pohárů). Přidejte 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo navíc a zpracujte na těsto. To vmačkejte pevně na dno a boky máslem vymazané obdélníkové formy o velikosti 35 x 11 x 3 cm. Dejte na chvíli vychladit do lednice, aby těsto zpevnilo.

6 Na těsto vlijte polovinu banánové náplně. Banán nakrájejte podélně na dlouhé tenčí plátky (my jsme jej rozkrojili na půl a každou polovinu jsme ještě jednou podélně rozkrojili) a naskládejte banán na krém. Na banán naneste a rozetřete zbytek krému. Nechte chvíli zatuhnout v lednici, kde také koláč skladujte. Poprašte kakaem, nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušenkové těsto je tak dobré, že stojí za námahu, ale pokud spěcháte, korpus můžete vyrobit rozemletím čokoládových sušenek a 60 ml rozpuštěného másla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit