0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Batátové lodičky s čočkou

Batátové lodičky s čočkou

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1387 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 189 g
Tuky 36 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle pokrm můžete podávat jako chuťovku či součást většího menu anebo jako bezmasou večeři.

Suroviny

batáty 6 ks
celkem okolo 1 kg, dobře omyté a podélně rozpůlené
čočka černá beluga 150 g
'
olivový olej 1 PL
sůl vločková 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno, lístky odložte na ozdobení
jarní cibulka 2 ks
na tenká kolečka
tymián 1 ČL
čerstvý, nasekaný, nebo majoránka, nasekaná
kozí sýr čerstvý 150 g
váleček či válec, drobivý, nebo feta

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Batáty položte na plech (může být vyložený pečicím papírem) řezem dolů a pečte cca 30–45 minut doměkka (podle velikosti).

2 Mezitím v rendlíku přiveďte k varu čočku se 750 ml vody, pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby byla čočka hotová, ale ne příliš měkká (podle návodu na obalu, cca 25–30 minut). Sceďte a nechte co nejlépe vykapat na cedníku, můžete ji také osušit na vhodných papírových utěrkách. Pak čočku v misce promíchejte s olivovým olejem a 1/2 lžičky vločkové soli, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a tymiánem či majoránkou.

3 Upečené batáty vyjměte z trouby a nechte je trochu zchladnout na prkénku. Jakmile s nimi půjde pracovat, vydlabejte z řezné strany vnitřky do misky, aby vznikly ,lodičky‘. Vydlabanou dužinu promíchejte s polovinou sýra, zbylou 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti) a opepřete. Pak směsí naplňte batátové lodičky. Posypte čočkovou směsí a dejte na 5—10 minut zpátky do trouby prohřát. Poté vyjměte a ihned podávejte ozdobené celerovými lístky a rozdrobeným zbývajícím sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč