0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Batátové lodičky s čočkou

Batátové lodičky s čočkou

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1387 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 189 g
Tuky 36 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle pokrm můžete podávat jako chuťovku či součást většího menu anebo jako bezmasou večeři.

Suroviny

celkem okolo 1 kg, dobře omyté a podélně rozpůlené
olivový olej 1 PL
sůl vločková 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno, lístky odložte na ozdobení
jarní cibulka 2 ks
na tenká kolečka
tymián 1 ČL
čerstvý, nasekaný, nebo majoránka, nasekaná
váleček či válec, drobivý, nebo feta

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Batáty položte na plech (může být vyložený pečicím papírem) řezem dolů a pečte cca 30–45 minut doměkka (podle velikosti).

2 Mezitím v rendlíku přiveďte k varu čočku se 750 ml vody, pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby byla čočka hotová, ale ne příliš měkká (podle návodu na obalu, cca 25–30 minut). Sceďte a nechte co nejlépe vykapat na cedníku, můžete ji také osušit na vhodných papírových utěrkách. Pak čočku v misce promíchejte s olivovým olejem a 1/2 lžičky vločkové soli, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a tymiánem či majoránkou.

3 Upečené batáty vyjměte z trouby a nechte je trochu zchladnout na prkénku. Jakmile s nimi půjde pracovat, vydlabejte z řezné strany vnitřky do misky, aby vznikly ,lodičky‘. Vydlabanou dužinu promíchejte s polovinou sýra, zbylou 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti) a opepřete. Pak směsí naplňte batátové lodičky. Posypte čočkovou směsí a dejte na 5—10 minut zpátky do trouby prohřát. Poté vyjměte a ihned podávejte ozdobené celerovými lístky a rozdrobeným zbývajícím sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč