
Batátové lodičky s čočkou
Tenhle pokrm můžete podávat jako chuťovku či součást většího menu anebo jako bezmasou večeři.
Ingredience
- 4–6 batátů (celkem okolo 1 kg), dobře omytých a podélně rozpůlených
- 150 g černé čočky (beluga)
- 1 lžíce olivového oleje
- cca 1 lžička vločkové soli a čerstvě mletý pepř
- 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno, lístky odložte na ozdobení
- 2 jarní cibulky, na tenká kolečka
- 1 lžička lístků čerstvého tymiánu nebo majoránky, nasekaných
- 150 g drobivého čerstvého kozího sýra (válečku či válce) nebo fety
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Batáty položte na plech (může být vyložený pečicím papírem) řezem dolů a pečte cca 30–45 minut doměkka (podle velikosti).
2 Mezitím v rendlíku přiveďte k varu čočku se 750 ml vody, pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby byla čočka hotová, ale ne příliš měkká (podle návodu na obalu, cca 25–30 minut). Sceďte a nechte co nejlépe vykapat na cedníku, můžete ji také osušit na vhodných papírových utěrkách. Pak čočku v misce promíchejte s olivovým olejem a 1/2 lžičky vločkové soli, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a tymiánem či majoránkou.
3 Upečené batáty vyjměte z trouby a nechte je trochu zchladnout na prkénku. Jakmile s nimi půjde pracovat, vydlabejte z řezné strany vnitřky do misky, aby vznikly ,lodičky‘. Vydlabanou dužinu promíchejte s polovinou sýra, zbylou 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti) a opepřete. Pak směsí naplňte batátové lodičky. Posypte čočkovou směsí a dejte na 5—10 minut zpátky do trouby prohřát. Poté vyjměte a ihned podávejte ozdobené celerovými lístky a rozdrobeným zbývajícím sýrem.
Přidat komentář