Batátové lodičky s čočkou

Batátové lodičky s čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1486 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 185 g
Tuky 46 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle pokrm můžete podávat jako chuťovku či součást většího menu anebo jako bezmasou večeři.

Suroviny

batáty 4 ks
(celkem okolo 1 kg), dobře omytých a podélně rozpůlených
čočka 150 g
černá, beluga
olivový olej 1 PL
sůl 1 ČL
vločková
pepř
čerstvě namlerý
celer 2
nakrájené nadrobno, lístky odložte na ozdobení
jarní cibulka 2 ks
na tenká kolečka
tymián 1 ČL
lístky čerstvého nebo majoránky, nasekaných
kozí sýr 150 g
drobivého, čerstvého (válečku či válce) nebo fety

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Batáty položte na plech (může být vyložený pečicím papírem) řezem dolů a pečte cca 30–45 minut doměkka (podle velikosti).

2 Mezitím v rendlíku přiveďte k varu čočku se 750 ml vody, pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby byla čočka hotová, ale ne příliš měkká (podle návodu na obalu, cca 25–30 minut). Sceďte a nechte co nejlépe vykapat na cedníku, můžete ji také osušit na vhodných papírových utěrkách. Pak čočku v misce promíchejte s olivovým olejem a 1/2 lžičky vločkové soli, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a tymiánem či majoránkou.

3 Upečené batáty vyjměte z trouby a nechte je trochu zchladnout na prkénku. Jakmile s nimi půjde pracovat, vydlabejte z řezné strany vnitřky do misky, aby vznikly ,lodičky‘. Vydlabanou dužinu promíchejte s polovinou sýra, zbylou 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti) a opepřete. Pak směsí naplňte batátové lodičky. Posypte čočkovou směsí a dejte na 5—10 minut zpátky do trouby prohřát. Poté vyjměte a ihned podávejte ozdobené celerovými lístky a rozdrobeným zbývajícím sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit