Tenhle pokrm můžete podávat jako chuťovku či součást většího menu anebo jako bezmasou večeři.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Batáty položte na plech (může být vyložený pečicím papírem) řezem dolů a pečte cca 30–45 minut doměkka (podle velikosti).
Mezitím v rendlíku přiveďte k varu čočku se 750 ml vody, pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby byla čočka hotová, ale ne příliš měkká (podle návodu na obalu, cca 25–30 minut). Sceďte a nechte co nejlépe vykapat na cedníku, můžete ji také osušit na vhodných papírových utěrkách. Pak čočku v misce promíchejte s olivovým olejem a 1/2 lžičky vločkové soli, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a tymiánem či majoránkou.
Upečené batáty vyjměte z trouby a nechte je trochu zchladnout na prkénku. Jakmile s nimi půjde pracovat, vydlabejte z řezné strany vnitřky do misky, aby vznikly ,lodičky. Vydlabanou dužinu promíchejte s polovinou sýra, zbylou 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti) a opepřete. Pak směsí naplňte batátové lodičky. Posypte čočkovou směsí a dejte na 5—10 minut zpátky do trouby prohřát. Poté vyjměte a ihned podávejte ozdobené celerovými lístky a rozdrobeným zbývajícím sýrem.