Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3017 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 435 g
Tuky 88 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové.

Související recepty

Suroviny

červená řepa 500 g
oloupané a rozpůlené nebo nakrájené na klínky (je-li i s natí, můžete pro větší efekt ponechat cca 5 cm řapíků)
olivový olej 3 PL
bobkový list 3 ks
tymián 1 snítka
čerstvého (podle velikosti) nebo 1 lžička sušeného
sůl
vločková
pepř
čerstvě mletý
čočka 250 g
drobnozrnné tmavě zelené
česnek 2 stroužky
oloupané
petrželka 3 PL
nasekané nebo lístků z řapíkatého celeru
máta 2 PL
čerstvá, nasekaná
kopr hrst
čerstvého, nasekaného
Na zálivku
balzamikový ocet 1 PL
javorový sirup 1 PL
citronová štáva 2 PL
olivový olej 2 PL
rybí omáčka 1 ČL
nebo sůl podle chuti
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu dejte do malého pekáčku, pokropte 2 lžícemi oleje a 3 lžícemi vody, přidejte 2 bobkové listy a tymián. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem (natěsno, ale tak, aby se nedotýkal řepy). Pečte v předehřáté troubě doměkka, trvá to asi 1 hodinu.

2 Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu, aby byla tak akorát hotová, trvá to přibližně 25 minut. Do vody na vaření přidejte česnek a zbývající olivový olej a bobkový list.

3 Prošlehejte přísady na zálivku. Uvařenou čočku sceďte a promíchejte s 1 lžící zálivky a nasekanými bylinkami. Poklaďte pečenou řepou, pokapejte zbývající zálivkou a podávejte při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit