Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2978 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 389 g
Tuky 85 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové.

Suroviny

červená řepa 500 g
oloupaná a rozpůlená nebo nakrájená na klínky (je-li i s natí, můžete pro větší efekt ponechat cca 5 cm řapíků)
olivový olej 3 PL
bobkový list 3 ks
tymián 3 snítky
čerstvý (1–3 snítky podle velikosti) nebo 1 lžička sušeného
sůl
vločková
pepř
čerstvě mletý
čočka zelená 250 g
drobnozrnná
česnek 2 stroužky
oloupané
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná, nebo lístky z řapíkatého celeru, nasekané
máta 2 PL
čerstvá, nasekaná
kopr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
Na zálivku
balzamikový ocet 1 PL
javorový sirup 1 PL
citronová štáva 2 PL
olivový olej 2 PL
rybí omáčka 1 ČL
nebo sůl podle chuti
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu dejte do malého pekáčku, pokropte 2 lžícemi oleje a 3 lžícemi vody, přidejte 2 bobkové listy a tymián. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem (natěsno, ale tak, aby se nedotýkal řepy). Pečte v předehřáté troubě doměkka, trvá to asi 1 hodinu.

2 Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu, aby byla tak akorát hotová, trvá to přibližně 25 minut. Do vody na vaření přidejte česnek a zbývající olivový olej a bobkový list.

3 Prošlehejte přísady na zálivku. Uvařenou čočku sceďte a promíchejte s 1 lžící zálivky a nasekanými bylinkami. Poklaďte pečenou řepou, pokapejte zbývající zálivkou a podávejte při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit