Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Salát Italská

Ingredience

    • 500 g červené řepy, oloupané a rozpůlené nebo nakrájené na klínky (je-li i s natí, můžete pro větší efekt ponechat cca 5 cm řapíků)
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 3 bobkové listy
    • 1–3 snítky čerstvého tymiánu (podle velikosti) nebo 1 lžička sušeného
    • vločková sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 g drobnozrnné tmavě zelené čočky
    • 2 stroužky česneku, oloupané
    • 3 lžíce nasekané hladkolisté petržele nebo lístků z řapíkatého celeru
    • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
    • hrstka nasekaného čerstvého kopru

    NA ZÁLIVKU

    • 1 lžíce balzamikového octa
    • 1 lžíce javorového sirupu
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce olivového oleje
    • rybí omáčka (cca 1 lžička) nebo sůl podle chuti
    • čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu dejte do malého pekáčku, pokropte 2 lžícemi oleje a 3 lžícemi vody, přidejte 2 bobkové listy a tymián. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem (natěsno, ale tak, aby se nedotýkal řepy). Pečte v předehřáté troubě doměkka, trvá to asi 1 hodinu.

2 Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu, aby byla tak akorát hotová, trvá to přibližně 25 minut. Do vody na vaření přidejte česnek a zbývající olivový olej a bobkový list.

3 Prošlehejte přísady na zálivku. Uvařenou čočku sceďte a promíchejte s 1 lžící zálivky a nasekanými bylinkami. Poklaďte pečenou řepou, pokapejte zbývající zálivkou a podávejte při pokojové teplotě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Batátové lodičky s čočkou

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

Přidat komentář