Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočkový salát s pečenou červenou řepou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 18
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2208 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 296 g
Tuky 85 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové. Je to skutečně jednoduchý a naprosto fantastický salát z červené řepy, který si zamilují i odpůrci této zeleniny. Sami uvidíte, až salát vyzkoušíte.

Suroviny

oloupaná a rozpůlená nebo nakrájená na klínky (je-li i s natí, můžete pro větší efekt ponechat cca 5 cm řapíků)
olivový olej 3 PL
tymián 3 snítky
čerstvý (1–3 snítky podle velikosti) nebo 1 lžička sušeného
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
drobnozrnná
česnek 2 stroužky
oloupané
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná, nebo lístky z řapíkatého celeru, nasekané
máta 2 PL
čerstvá, nasekaná
kopr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
Na zálivku
balzamikový ocet 1 PL
olivový olej 2 PL
rybí omáčka 1 ČL
nebo sůl podle chuti
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu dejte do malého pekáčku, pokropte 2 lžícemi oleje a 3 lžícemi vody, přidejte 2 bobkové listy a tymián. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem (natěsno, ale tak, aby se nedotýkal řepy). Pečte v předehřáté troubě doměkka, trvá to asi 1 hodinu.

2

Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu, aby byla tak akorát hotová, trvá to přibližně 25 minut. Do vody na vaření přidejte česnek a zbývající olivový olej a bobkový list.

3

Prošlehejte přísady na zálivku. Uvařenou čočku sceďte a promíchejte s 1 lžící zálivky a nasekanými bylinkami. Poklaďte pečenou řepou, pokapejte zbývající zálivkou a podávejte při pokojové teplotě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...