Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové.
Suroviny
červená řepa
500
g
oloupaná a rozpůlená nebo nakrájená na klínky (je-li i s natí, můžete pro větší efekt ponechat cca 5 cm řapíků)
olivový olej
3
PL
bobkový list
3
ks
tymián
3
snítky
čerstvý (1–3 snítky podle velikosti) nebo 1 lžička sušeného
sůl
vločková
pepř
čerstvě mletý
čočka zelená puy
250
g
drobnozrnná
česnek
2
stroužky
oloupané
petrželka
3
PL
hladkolistá, nasekaná, nebo lístky z řapíkatého celeru, nasekané
máta
2
PL
čerstvá, nasekaná
kopr
1
hrst
čerstvý, nasekaný
Na zálivku
balzamikový ocet
1
PL
javorový sirup
1
PL
citronová šťáva
2
PL
olivový olej
2
PL
rybí omáčka
1
ČL
nebo sůl podle chuti
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu dejte do malého pekáčku, pokropte 2 lžícemi oleje a 3 lžícemi vody, přidejte 2 bobkové listy a tymián. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem (natěsno, ale tak, aby se nedotýkal řepy). Pečte v předehřáté troubě doměkka, trvá to asi 1 hodinu.
2
Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu, aby byla tak akorát hotová, trvá to přibližně 25 minut. Do vody na vaření přidejte česnek a zbývající olivový olej a bobkový list.
3
Prošlehejte přísady na zálivku. Uvařenou čočku sceďte a promíchejte s 1 lžící zálivky a nasekanými bylinkami. Poklaďte pečenou řepou, pokapejte zbývající zálivkou a podávejte při pokojové teplotě.