0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2208 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 296 g
Tuky 85 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept inspirovaný chutěmi starověkého Říma jsme odkoukali od britské autorky Vicky Jonesové.

Suroviny

červená řepa 500 g
oloupaná a rozpůlená nebo nakrájená na klínky (je-li i s natí, můžete pro větší efekt ponechat cca 5 cm řapíků)
olivový olej 3 PL
bobkový list 3 ks
tymián 3 snítky
čerstvý (1–3 snítky podle velikosti) nebo 1 lžička sušeného
sůl
vločková
pepř
čerstvě mletý
čočka zelená puy 250 g
drobnozrnná
česnek 2 stroužky
oloupané
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná, nebo lístky z řapíkatého celeru, nasekané
máta 2 PL
čerstvá, nasekaná
kopr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
Na zálivku
balzamikový ocet 1 PL
javorový sirup 1 PL
citronová štáva 2 PL
olivový olej 2 PL
rybí omáčka 1 ČL
nebo sůl podle chuti
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu dejte do malého pekáčku, pokropte 2 lžícemi oleje a 3 lžícemi vody, přidejte 2 bobkové listy a tymián. Osolte, opepřete a zakryjte alobalem (natěsno, ale tak, aby se nedotýkal řepy). Pečte v předehřáté troubě doměkka, trvá to asi 1 hodinu.

2 Mezitím uvařte čočku podle návodu na obalu, aby byla tak akorát hotová, trvá to přibližně 25 minut. Do vody na vaření přidejte česnek a zbývající olivový olej a bobkový list.

3 Prošlehejte přísady na zálivku. Uvařenou čočku sceďte a promíchejte s 1 lžící zálivky a nasekanými bylinkami. Poklaďte pečenou řepou, pokapejte zbývající zálivkou a podávejte při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit