Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkové scones
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
1.6/5 Počet hodnocení: 72
Do hodiny Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3855 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 366 g
Tuky 227 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádat čaj o páté a vynechat scones? Vyloučeno! Jemné máslové bochánky jsou jasnou britskou klasikou. My jsme je trochu pozměnili, inspirovali jsme se americkými shortcakes z křehkého těsta s podmáslím, které strukturou připomíná těsto listové. A tradičně podávaný džem jsme nahradili čerstvě svařenými borůvkami. Nevynechali jsme ovšem smetanovou náplň.

Suroviny

Na borůvky
mohou být i mražené
limeta ½ ks
jemně nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva
Na křehké těsto
+ na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 2,25 ČL
sůl ½ ČL
máslo 125 g
studené, na kostičky
+ na potření
hnědý cukr
na posypání
Na krém
40%, vychlazená
vanilková pasta 1 ČL
nebo vanilkový extrakt

Postup

1

Do rendlíku vsypte borůvky a cukr, přidejte limetovou kůru a šťávu a na středním ohni vařte, až se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu. Nechte vychladnout.

2

Na těsto smíchejte ve velké míse mouku, kypřicí prášek, krupicový cukr, jedlou sodu a sůl. Vsypte do mísy kostičky másla a prsty zapracujte, aby se obalily moukou a trochu rozmělnily – nenechte z nich ale vzniknout drobenku. Větší kousky tuku zaručí, že těsto bude jemné, křehké a bude ,lístkovat‘. Vložte mísu na 15 minut do mrazáku, aby máslo ztuhlo.

3

Rozehřejte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Vyndejte mísu z mrazáku a pomalým praménkem po troškách do těsta lijte podmáslí a současně míchejte vidličkou. Jakmile přidáte všechno podmáslí a těsto začne tvořit hrudky, spojte je rukama. Vyndejte těsto z mísy na moukou poprášenou pracovní plochu a zformujte jej do obdélníku o rozměru cca 20 x 50 cm. Spodní třetinu těsta přeložte na prostřední třetinu a poté na ni přiložte horní třetinu (jako byste skládali dopis). Rukama těsto stlačte na tloušťku zhruba 2 cm. Vezměte kulaté vykrajovátko o průměru 7 cm, ponořte jej do mouky, aby nelepilo, a vykrojte co nejvíc koleček. Je možné, že budete muset těsto znovu zformovat, abyste získali celkem 8 koleček.

4

Vyskládejte kolečka na plech vyložený pečicím papírem ve dvou řadách po čtyřech, ponechte jen 1cm mezery – těsná blízkost umožní, aby scones v troubě naskočily, a současně zabraňuje tomu, aby okraje koleček příliš oschly. Potřete každé kolečko trochou podmáslí a posypte hnědým cukrem. Pečte 10–12 minut, nebo dokud nejsou scones zlatavé. Nechte vychladnout na mřížce.

5

Na krém vyšlehejte v míse elektrickým šlehačem mascarpone, aby povolilo a bylo nadýchané. Přidejte smetanu a vanilku a šlehejte při středních otáčkách do měkkých špiček: pozor na přešlehání, aby se mascarpone nesrazilo.

6

Scones rozřízněte napůl a naplňte krémem. Na krém dejte lžíci rozvařených borůvek a přiklopte druhou polovinou. Jezte nejlépe vlažné.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč