Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 10 minut 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2333 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 23 g
Tuky 248 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Britové tuhle specialitu jménem clotted cream vyrábějí mnohahodinovým napařováním nad vodní lázní, vy si jeho obdobu můžete snadno udělat doma v troubě.

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%, čím tučnější, tím jistější výsledek
1 Předehřejte troubu na 80 °C. Vlijte smetanu do zapékací nádoby o velikosti cca 16 x 28 cm, přikryjte ji alobalem a pomalu pečte 8 hodin, nebo až se na povrchu vytvoří světle žlutý máslový škraloup a smetana zhoustne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout, pak zakryjte potravinářskou fólií a nechte v chladničce přes noc ztuhnout.

2 Před podáváním lžící opatrně seškrábněte hnědou máslovou vrstvu; pod ní by měla být vrstva krémové smetany (na dně může být tekutina). Vydrží 3–4 dny.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit