0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čajové houstičky s rozinkami

Čajové houstičky s rozinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čajové houstičky s rozinkami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 8 houstiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2696 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 464 g
Tuky 55 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malé houstičky plné rozinek jsou skvělé s máslem a džemem, ale chutnat budou i naslano, třeba se sýrem typu brie...

Suroviny

rozinky 150 g
citronová kůra 50 g
proužky, bez bílé části
mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 150 g
třtinový cukr 50 g
droždí sušené 7 g
sůl 1 ČL
máslo 50 g
studené
citron 2 ks
najemno strouhaná kůra z obou, šťáva z jednoho
mléko 225 ml

Postup

1

Namočte rozinky: Vsypte je do misky, přidejte proužky citronové kůry, zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte a nechte stát, nejlépe přes noc, ale není to nutné.

2

Obě mouky vsypte do mísy, přidejte cukr, droždí a promíchejte, poté přidejte sůl, najemno strouhanou citronovou kůru, máslo, citronovou šťávu a mléko a vypracujte hladké těsto. Zakryjte nejlépe potravinářskou fólií a nechte vykynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.

3

Rozinky slijte, kůru vyhoďte a přisypte je do mísy k těstu, to párkrát prohněťte, aby se rozinky zapracovaly. Těsto vyklopte na pracovní plochu (můžete jej ještě párkrát přeložit či prohníst) a rozdělte na 8 stejných kousků. Ty vytvarujte do kuliček a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete pravidelné tvary, dejte je do širších formiček na muffiny či menších formiček na tartaletky. Zakryjte volně potravinářskou fólií a nechte kynout, aby zdvojnásobily objem. Poté je dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na zhruba 20 minut a nechte vychladnout na mřížce.

4

Podávejte nejlépe ještě teplé nebo překrojené napůl a na řezu opečené.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit