Tradiční skotské pečivo, scones, si zamilujete. Houstičky jsou nejlepší se zahuštěnou smetanou (v zahraničí ji koupíte pod názvem clotted cream nebo si ji můžete připravit doma podle našeho receptu), kterou můžete nahradit změklým máslem, a oblíbeným džemem či marmeládou.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Dva klasické plechy vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek a jedlou sodu. Přidejte máslo a pomocí ručního hnětače nebo vidličky propracujte tak, aby měly kousky másla asi velikost hrášku.
V menší misce prošlehejte podmáslí, 1 vejce a vanilkový extrakt. Uprostřed moučné směsi vytvořte důlek a vlijte do něj tekutou směs. Promíchejte tak, aby se těsto spojilo, ale příliš ho nepřepracovávejte.
Těsto rozdělte na poloviny a na pomoučněném povrchu obě poloviny roztlačte nebo rozválejte na 2 cm silný disk o průměru 15 cm. Oba disky rozkrájejte na 8 klínů. Rozkrájené disky můžete péct v celku a poté od sebe jednotlivé scones odtrhnout nebo je rozdělte už před pečením a rozložte na plechy jednotlivě. V tomto případě nechte mezi klíny alespoň 5cm rozestupy, v troubě dost naběhnou.
Zbylé vejce prošlehejte s 1 lžičkou vody, potřete jím povrch scones, a pokud chcete, posypte je cukrem. Pečte 15 minut do zezlátnutí. Podávejte nejlépe ještě teplé/vlažné s clotted cream nebo máslem a oblíbenou zavařeninou.
NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete přidat i 70 g sušeného ovoce (rozinek, sultánek, nakrájených meruněk, datlí, fíků atd.) nebo čokoládových peciček. Pokud je chcete přidat, zapracujte je do těsta před tvarováním a krájením.