Čajové pečivo

Čajové pečivo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čajové pečivo

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3463 kcal
Bílkoviny 92 g
Cukr 359 g
Tuky 175 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční skotské pečivo, scones, si zamilujete. Houstičky jsou nejlepší se zahuštěnou smetanou (v zahraničí ji koupíte pod názvem clotted cream nebo si ji můžete připravit doma podle našeho receptu), kterou můžete nahradit změklým máslem, a oblíbeným džemem či marmeládou.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 425 g
+ navíc na podsypání
krupicový cukr 66 g
sůl 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
jedlá soda 0.5 ČL
máslo 170 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
podmáslí 250 ml
vejce 2 ks
velikost L
vanilkový extrakt 1 ČL
cukr
hrubší (třtinový, krystalový, perlový) – na posypání (lze vynechat)
máslo
nebo ještě lépe clotted cream (smetanový krém), k podávání
džem
či marmeláda, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Dva klasické plechy vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek a jedlou sodu. Přidejte máslo a pomocí ručního hnětače nebo vidličky propracujte tak, aby měly kousky másla asi velikost hrášku.

2

V menší misce prošlehejte podmáslí, 1 vejce a vanilkový extrakt. Uprostřed moučné směsi vytvořte důlek a vlijte do něj tekutou směs. Promíchejte tak, aby se těsto spojilo, ale příliš ho nepřepracovávejte.

3

Těsto rozdělte na poloviny a na pomoučněném povrchu obě poloviny roztlačte nebo rozválejte na 2 cm silný disk o průměru 15 cm. Oba disky rozkrájejte na 8 klínů. Rozkrájené disky můžete péct v celku a poté od sebe jednotlivé scones odtrhnout nebo je rozdělte už před pečením a rozložte na plechy jednotlivě. V tomto případě nechte mezi klíny alespoň 5cm rozestupy, v troubě dost naběhnou.

4

Zbylé vejce prošlehejte s 1 lžičkou vody, potřete jím povrch scones, a pokud chcete, posypte je cukrem. Pečte 15 minut do zezlátnutí. Podávejte nejlépe ještě teplé/vlažné s clotted cream nebo máslem a oblíbenou zavařeninou.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete přidat i 70 g sušeného ovoce (rozinek, sultánek, nakrájených meruněk, datlí, fíků atd.) nebo čokoládových peciček. Pokud je chcete přidat, zapracujte je do těsta před tvarováním a krájením.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit