Borůvkový cheescake

Borůvkový cheescake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Sušenkový základ
sušenky 210 g
opravdové
máslo 60 g
citronová kůra 1 ks
z bio citronu
Náplň
200 g
lesní borůvky lze nahradit i mraženými
moučkový cukr 65 g
škrob 2
cca 12g
krémový sýr 375 g
sýr Philadelfia
250 g
tučný tvaroh ve vaničce
moučkový cukr 85 g
vejce 2 ks
větších
vanilkový extrakt 2
2
zakysaná smetana 150 g
citronová kůra 1 ks
z bio citronu
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr 20 g
borůvky 100 g
čerstvé, na ozdobu

Nejprve vytáhneme všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu tj. nejlépe 1,5-2 hod. před samotným začátkem pečení. Pokud používáme mražené borůvky, tak je necháme rozmrazit.

Připravíme si sušenkový základ. Ve foodprocesoru rozdrtíme sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a kůru z poloviny bio citrónu a několikrát propulsujeme. Výsledná směs bude připomínat spíše drobenku než kompaktní těsto. Sušenkový základ lze samozřejmě připravit i ručně – sušenky rozdrtíme válečkem v pytlíku, dáme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a citronovou kůru, rukou zpracujeme ve směs podobnou drobence.

Dno formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Připravený sušenkový základ doslova napěchujeme do formy a dáme na ca 30 min ztuhnout do lednice.

Do mixéru (blendru) vložíme borůvky, 65 g moučkového cukru a dvě lžičky kukuřičného škrobu. Vše dohladka rozmixujeme a zatím necháme stát. Dále dáme do mísy krémový sýr Philadelphie, tučný tvaroh, 2 lžičky vanilkového extraktu a 85 či 100 g moučkového cukru dle chuti, vše promícháme stěrkou. Do krémové směsi po jednom přidáme vejce a ručně vmícháme, poté přidáme 2 lžíce prosáté hladké mouky a vymícháme dohladka. Na závěr do krémové směsi vmícháme připravené rozmixované borůvky. Náplň vylejeme do formy na sušenkový základ a několikrát s ní jemně zatřeseme, aby se uvolnily vzniklé vzduchové bublinky. Necháme chvíli stát a připravíme troubu na pečení.

Pečení: troubu rozehřejeme na 160-165° a na poslední ráfek vložíme hlubší plech s již horkou vodou, těsně nad plech umístíme pečící mřížku pro cheescake. Jakmile je trouba rozehřátá, vložíme chescake na mřížku a pečeme 40-50 min. Střed cheescake by měl zůstat jakoby nedopečený a při bouchnutí do formy by se měl rosolovitě třást. Upečený cheescake necháme nejméně 3 hodiny chladnout, nejlépe pak do následujícího dne.

Dokončení: Zakysanou smetanu smícháme s 20 g moučkového cukru, citronovou kůrou a lžíci citronové šťávy. Tuto směs rozetřeme na vrch cheescake a necháme alespoň 30 min zatuhnout v lednici. Poté dle fantazie dozdobíme sekanými pistáciemi a čerstvými borůvkami.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit