Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Borůvkový cheescake

Popis receptu: 

Sametově jemný cheescake s ovocnou chutí borůvek, který pohladí po duši i po jazyku a vždy uspokojí chuť na sladké. Borůvky jsou doplněny a podtrženy tóny citrónu v sušenkovém základu i v čepici ze zakysané smetany. Pokud ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiný, a pěkně ozdobený se hodí i jako narozeninový dort.

Když jsem ho poprvé připravila mamce k narozeninám, tak se hned po prvním soustu ozvalo spokojené mňam, mana nebeská a další chvála, což mě přesvědčilo, že právě tento borůvkový je ten „dokonalý cheescake“.

Autor: Markéta Gottwaldová
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Sušenkový základ:

    210 g opravdových máslových sušenek, 60 g másla, kůra z ½ bio citrónu

    Náplň:

    200 g lesních borůvek (mohou být i mražené), 65 g moučkového cukru, 2 lžičky ca 12g kukuřičného škrobu; 375 g (3 balení) krémového sýru Philadelphia, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 85-100 g moučkového cukru, 2 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce hladké mouky;

    Na dokončení:

    150 g zakysané smetany, kůra z ½ bio citrónu, 1 lžíce citronové šťávy, ca 20 g moučkového cukru, ca 100 g čerstvých borůvek a hrst sekaných pistácií na ozdobení

Příprava jídla

Nejprve vytáhneme všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu tj. nejlépe 1,5-2 hod. před samotným začátkem pečení. Pokud používáme mražené borůvky, tak je necháme rozmrazit.

Připravíme si sušenkový základ. Ve foodprocesoru rozdrtíme sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a kůru z poloviny bio citrónu a několikrát propulsujeme. Výsledná směs bude připomínat spíše drobenku než kompaktní těsto. Sušenkový základ lze samozřejmě připravit i ručně – sušenky rozdrtíme válečkem v pytlíku, dáme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a citronovou kůru, rukou zpracujeme ve směs podobnou drobence.

Dno formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Připravený sušenkový základ doslova napěchujeme do formy a dáme na ca 30 min ztuhnout do lednice.

Do mixéru (blendru) vložíme borůvky, 65 g moučkového cukru a dvě lžičky kukuřičného škrobu. Vše dohladka rozmixujeme a zatím necháme stát. Dále dáme do mísy krémový sýr Philadelphie, tučný tvaroh, 2 lžičky vanilkového extraktu a 85 či 100 g moučkového cukru dle chuti, vše promícháme stěrkou. Do krémové směsi po jednom přidáme vejce a ručně vmícháme, poté přidáme 2 lžíce prosáté hladké mouky a vymícháme dohladka. Na závěr do krémové směsi vmícháme připravené rozmixované borůvky. Náplň vylejeme do formy na sušenkový základ a několikrát s ní jemně zatřeseme, aby se uvolnily vzniklé vzduchové bublinky. Necháme chvíli stát a připravíme troubu na pečení.

Pečení: troubu rozehřejeme na 160-165° a na poslední ráfek vložíme hlubší plech s již horkou vodou, těsně nad plech umístíme pečící mřížku pro cheescake. Jakmile je trouba rozehřátá, vložíme chescake na mřížku a pečeme 40-50 min. Střed cheescake by měl zůstat jakoby nedopečený a při bouchnutí do formy by se měl rosolovitě třást. Upečený cheescake necháme nejméně 3 hodiny chladnout, nejlépe pak do následujícího dne.

Dokončení: Zakysanou smetanu smícháme s 20 g moučkového cukru, citronovou kůrou a lžíci citronové šťávy. Tuto směs rozetřeme na vrch cheescake a necháme alespoň 30 min zatuhnout v lednici. Poté dle fantazie dozdobíme sekanými pistáciemi a čerstvými borůvkami.

REKLAMA

Přidat komentář