0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Borůvkový cheescake

Borůvkový cheescake

Hodnocení receptu
4.5 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4495 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 646 g
Tuky 176 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Sušenkový základ
sušenky 210 g
opravdové
máslo 60 g
citronová kůra 1 ks
z bio citronu
Náplň
200 g
lesní borůvky lze nahradit i mraženými
moučkový cukr 65 g
škrob 2
cca 12g
krémový sýr 375 g
sýr Philadelfia
250 g
tučný tvaroh ve vaničce
moučkový cukr 85 g
vejce 2 ks
větších
vanilkový extrakt 2
2
zakysaná smetana 150 g
citronová kůra 1 ks
z bio citronu
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr 20 g
borůvky 100 g
čerstvé, na ozdobu

Postup

1

Nejprve vytáhneme všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu tj. nejlépe 1,5-2 hod. před samotným začátkem pečení. Pokud používáme mražené borůvky, tak je necháme rozmrazit.

2

Připravíme si sušenkový základ. Ve foodprocesoru rozdrtíme sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a kůru z poloviny bio citrónu a několikrát propulsujeme. Výsledná směs bude připomínat spíše drobenku než kompaktní těsto. Sušenkový základ lze samozřejmě připravit i ručně – sušenky rozdrtíme válečkem v pytlíku, dáme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a citronovou kůru, rukou zpracujeme ve směs podobnou drobence.

3

Dno formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Připravený sušenkový základ doslova napěchujeme do formy a dáme na ca 30 min ztuhnout do lednice.

4

Do mixéru (blendru) vložíme borůvky, 65 g moučkového cukru a dvě lžičky kukuřičného škrobu. Vše dohladka rozmixujeme a zatím necháme stát. Dále dáme do mísy krémový sýr Philadelphie, tučný tvaroh, 2 lžičky vanilkového extraktu a 85 či 100 g moučkového cukru dle chuti, vše promícháme stěrkou. Do krémové směsi po jednom přidáme vejce a ručně vmícháme, poté přidáme 2 lžíce prosáté hladké mouky a vymícháme dohladka. Na závěr do krémové směsi vmícháme připravené rozmixované borůvky. Náplň vylejeme do formy na sušenkový základ a několikrát s ní jemně zatřeseme, aby se uvolnily vzniklé vzduchové bublinky. Necháme chvíli stát a připravíme troubu na pečení.

5

Pečení: troubu rozehřejeme na 160-165° a na poslední ráfek vložíme hlubší plech s již horkou vodou, těsně nad plech umístíme pečící mřížku pro cheescake. Jakmile je trouba rozehřátá, vložíme chescake na mřížku a pečeme 40-50 min. Střed cheescake by měl zůstat jakoby nedopečený a při bouchnutí do formy by se měl rosolovitě třást. Upečený cheescake necháme nejméně 3 hodiny chladnout, nejlépe pak do následujícího dne.

6

Dokončení: Zakysanou smetanu smícháme s 20 g moučkového cukru, citronovou kůrou a lžíci citronové šťávy. Tuto směs rozetřeme na vrch cheescake a necháme alespoň 30 min zatuhnout v lednici. Poté dle fantazie dozdobíme sekanými pistáciemi a čerstvými borůvkami.

Autor: Maky_G

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit