Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cheesecake
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 396
Více než hodinu Snadné 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3677 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 260 g
Tuky 214 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zpočátku se cheesecake pekl s klasickým těstem, v proslulém Reubenově lahůdkářství ještě ve vodní lázni. Pak se spolu s vynálezem digestivních sušenek, které po rozdrcení a spojení s máslem vytvořily pevný základ, objevila také nepečená, pouze vychlazená forma. Ale i sušenkový základ se péct dá. Citrusovou verzi proslavily floridské ostrovy Keys a jejich voňavé limetky. Ta newyorská se zase neobejde bez jahodové korunky. Dnešní cheesecaky často spojují různé postupy i ingredience; důkaz a recept máte před sebou.

Suroviny

sušenky 200 g
máslové, digestivní či jiné oblíbené, nalámané na kousky
máslo 100 g
rozpuštěné
jemný nebo ricotta
kůra z obou + 3 lžíce šťávy
může být i hroznový
z velkých vajec
krupička dětská 2 PL
jemná
jahody 200 g
jahodový džem 3 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.

2

Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.

3

Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.

4

Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.

5

Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.

Sušenkové hrátky 
Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

16.10.2014 22:42

Nejlepší jsou Lotus :)

10.02.2010 21:16
mám ráda tvarohové věci takže u mě vede :-) nemáte někdo vyzkoušené, které sušenky jsou na korpus nejlepší?
17.11.2007 09:05
Recept se nachází v č. 5/07, str. 75
02.11.2007 18:54
chuťovo dobré, ale na to aby som ho zapísala do mojej knihy receptov to nestačí.Na druhý deň bol lepší.Mohol by krajšie vyzerať a bolo by to lepšie.
12.11.2007 10:13
Kdo má rád tvarohové věci bude potěšen. Kde raději kynuté věci a pořádné české buchty, ať to raději nechá být. Já jsem spokojená!!!!!

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...