Zpočátku se cheesecake pekl s klasickým těstem, v proslulém Reubenově lahůdkářství ještě ve vodní lázni. Pak se spolu s vynálezem digestivních sušenek, které po rozdrcení a spojení s máslem vytvořily pevný základ, objevila také nepečená, pouze vychlazená forma. Ale i sušenkový základ se péct dá. Citrusovou verzi proslavily floridské ostrovy Keys a jejich voňavé limetky. Ta newyorská se zase neobejde bez jahodové korunky. Dnešní cheesecaky často spojují různé postupy i ingredience; důkaz a recept máte před sebou.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.
Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.
Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.
Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.
Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.
Sušenkové hrátky
Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.
Komentáře
Nejlepší jsou Lotus :)