Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Eierschecke alias vaječný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Velmi snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5017 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 485 g
Tuky 250 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třívrstvý koláč je krásně křehký a každé sousto se rozplývá na jazyku...

Suroviny

změklé
mléko 100 ml
vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
Na tvarohovou náplň
vejce 1 ks
polotučný
mléko 0,49 l
nízkotučné
vanilkový
Na vršek (Schecke)
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
máslo 100 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Máslo utřete s cukrem. Přidejte mléko a vejce. Do prosáté mouky vsypte prášek do pečiva a postupně přimíchávejte do máslové hmoty. Kruhovou dortovou formu o průměru 25 cm vymažte máslem, vysypte moukou a rovnoměrně do ní rozetřete těsto.

2

Teď je na řadě náplň: máslo, vejce, cukr a tvaroh spolu utřete a přidejte polovinu pudinku, uvařeného podle návodu. Promíchejte a rozprostřete na těsto.

3

Žloutky s cukrem a máslem utřete do pěny. Smíchejte se zbývajícím pudinkem. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte do krému. Špachtlí přesuňte do formy a uhlaďte povrch.

4

Pečte zhruba hodinu ve spodní části trouby. Aby bílkový povrch nezhnědl, přikryjte koláč nejpozději po deseti minutách alobalem a pak už pečte zakrytý. Před koncem pečení můžete alobal sejmout, aby koláč pěkně zezlátl, ale nezapomeňte na pedagogický dozor!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

30.06.2009 17:39
Teda, podle popisku jsem se těšila a nic moc. Příprava mi místo 30minut zabrala hodinu, pak se koláč ještě dvě a čtvrt hodiny pekl. Ráno jsme ochutnali a žádné nadšení se nekonalo. Obyčejný tvarohový koláč, akorát složitá příprava.
30.04.2009 16:31
I já mám špatnou zkušenost s pečením tohoto koláče. Pekl se velmi velmi dlouho a zůstal mokrý, propadlý, nevzhledný. Dodržuji vždy pečlivě postup, a tak nevím, kde se stala chyba.
15.06.2009 16:23
Právě jsem učinila podobnou zkušenost. Dodržovala jsem návod, ale obě směsi byly řídké. Koláč jsem pekla 2 hodiny, hodinu odklopený. Také se mi propadl a když jsem formu otevřela, odpadly mi kousky po stranách. Ty jsou teda po ochutnání dobré, ale jsem trochu zklamaná. Rozhodně můj výtvor nevypadá jako na obrázku. :-(
25.04.2008 18:27
Doba přípravy ani pečení mi zdaleka netrvala dle návodu, strávila jsem s koláčem 4hodiny, zašpinila všechny nádoby ke šlehání, co doma mám, ale všem, komu jsem ho nabídla, moc chutnal. PS:Po skončení pečení jsem ho vyndala z trouby a "spadnul", příště ho nechám do rána v troubě, kamarádka to chválila!
05.04.2008 17:12
Pečiem ten koláč už viac ako hodinu,skúšam ho špajlou a je stále "mokrý".Robí to ten tvaroh?Alebo treba viac ako 190 °C?Poraďte mi.Bojím sa,že ho spálim alebo keď ho vyberiem z formy sa rozleje.
03.04.2008 10:32
Neví, co jsem udělala špatně, ale i po hodinovém pečení koláč vůbec nezpevnil, máslo uvnitř se rozpustilo a celá vrchní část na něm plavala. Postupovala jsem ale přesně podle návodu.
02.04.2008 09:14
Recept se nachází v č.4/07, str.76
02.04.2008 05:45
Tento koláč je u nás velmi oblíbený, jen do náplně nedávám máslo a také se vždy povede a všem návštěvám chutná!
30.03.2008 12:33
Mela jsem doma 2 tvarohy, tak mě tento recept na webu hned zaujal. A nezklamal! Koláč je fakt vynikající, vypadá i chutná zajímavě a příprava je jednoduchá. Zatím jsme ho slupli jen s manželem a naše 2 děti, ale určitě ho příště udělám i pro hosty. Je fakt super!
28.03.2008 19:54
Dort je úžasný. Nechala jsem ho vychladnout v troubě, takže se ani nepropadl a zůstal krásně vysoký. Doporučuji.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...