„Když škubánky opečete přímo na kamnech, jako jsme to dělali na chatě, budou krásně křupavé,“ radí šéfkuchař Radek David.
Suroviny
Postup
Jehněčí plec rozkrájejte na 4 nebo 8 kostek. Osolte je, opepřete a opečte ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova ve větším hrnci, nejlépe litinovém.
Potom je vyjměte a do uvolněného hrnce přidejte cibuli a orestujte ji do tmavé barvy.
Ke konci přidejte neloupané stroužky česneku, tymián, přihoďte opečené kousky masa a podlijte vývarem. Pozvolna, na mírném plameni, přiklopené pokličkou duste doměkka.
Maso vyjměte a šťávu nechte vyvařit až na tuk, potom zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte 300 ml vývaru. Prošlehejte, provařte 20 minut a přeceďte přes jemný cedník. Podle potřeby dosolte.
Na rozpáleném oleji zpěňte listový špenát, přidejte divoký česnek, osolte, přidejte smetanu, jíšku a povařte do zhoustnutí.
Na placky oloupejte brambory a nakrájejte je na středně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, sceďte je, ale vodu uchovejte.
Plamen stáhněte na minimum a vraťte na něj hrnec s bramborami. Přilijte vodu z vaření tak, aby byly ponořené jen zpola. Posypte je moukou a druhým koncem vařečky udělejte do brambor díry, tzv. šťouchy, tak, abyste viděli vodu.
Dejte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou je roztírejte a propracovávejte. Škubánky jsou hotové, pokud se už nelepí na vařečku.
Vlažnou hmotu vyválejte (na pomoučněné ploše) na 1cm plát, vykrajujte kolečka a opékejte je na másle nebo sádle z obou stran.
Podávejte s jehněčím a špenátem.
NĚCO NAVÍC
Pokud vám placky zbudou, podávejte je nasladko s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem nebo strouhaným tvarohem, s vanilkovou omáčkou či čokoládou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 18 receptů s medvědím česnekem: nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat(18 receptů )
- Velikonoční srdcovky hvězd(5 receptů )