Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

„Když škubánky opečete přímo na kamnech, jako jsme to dělali na chatě, budou krásně křupavé,“ radí šéfkuchař Radek David.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Dušení 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g jehněčí plece
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 40 g slunečnicového oleje
    • 300 g cibule, nadrobno
    • 4 stroužky česneku, neloupané
    • 800 ml zeleninového vývaru na podlévání
    • 10 g hladké mouky

    NA ŠPENÁT

    • 30 g slunečnicového oleje
    • 600 g listového špenátu, propláchnutého
    • 10 listů divokého česneku
    • sůl
    • 50 g smetany ke šlehání
    • 5 g hotové jíšky

    NA PLACKY

    • 250 g starých brambor
    • sůl
    • 100 g hrubé mouky
    • 30 g másla nebo sádla

Příprava jídla

1 Jehněčí plec rozkrájejte na 4 nebo 8 kostek. Osolte je, opepřete a opečte ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova ve větším hrnci, nejlépe litinovém. Potom je vyjměte a do uvolněného hrnce přidejte cibuli a orestujte ji do tmavé barvy. Ke konci přidejte neloupané stroužky česneku, tymián, přihoďte opečené kousky masa a podlijte vývarem. Pozvolna, na mírném plameni, přiklopené pokličkou duste doměkka. Maso vyjměte a šťávu nechte vyvařit až na tuk, potom zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte 300 ml vývaru. Prošlehejte, provařte 20 minut a přeceďte přes jemný cedník. Podle potřeby dosolte.

Na rozpáleném oleji zpěňte listový špenát, přidejte divoký česnek, osolte, přidejte smetanu, jíšku a povařte do zhoustnutí.

3 Na placky oloupejte brambory a nakrájejte je na středně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, sceďte je, ale vodu uchovejte. Plamen stáhněte na minimum a vraťte na něj hrnec s bramborami. Přilijte vodu z vaření tak, aby byly ponořené jen zpola. Posypte je moukou a druhým koncem vařečky udělejte do brambor díry, tzv. šťouchy, tak, abyste viděli vodu. Dejte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou je roztírejte a propracovávejte. Škubánky jsou hotové, pokud se už nelepí na vařečku. Vlažnou hmotu vyválejte (na pomoučněné ploše) na 1cm plát, vykrajujte kolečka a opékejte je na másle nebo sádle z obou stran. Podávejte s jehněčím a špenátem.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám placky zbudou, podávejte je nasladko s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem nebo strouhaným tvarohem, s vanilkovou omáčkou či čokoládou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nadívané telecí hrudí s bramborovou kaší

Fajnový vajíčkový salát

Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše

Boží milosti podle Florentýny

Velikonoční srdcovky hvězd

REKLAMA

Přidat komentář