Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3497 kcal
Bílkoviny 145 g
Cukr 223 g
Tuky 215 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když škubánky opečete přímo na kamnech, jako jsme to dělali na chatě, budou krásně křupavé,“ radí šéfkuchař Radek David.

Suroviny

jehněčí plec 600 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 40 g
cibule 300 g
nadrobno
česnek 4 stroužek
neloupané
vývar zeleninový 800 ml
na podlévání
mouka pšeničná hladká 10 g
Na špenát
slunečnicový olej 30 g
600 g
listový špenát propláchnutý
medvědí česnek (čerstvý) 10
sůl
smetana ke šlehání 50 g
5 g
hotová jíška
Na placky
brambory 250 g
sůl
mouka pšeničná hrubá 100 g
máslo 30 g
možno i sádlo

1 Jehněčí plec rozkrájejte na 4 nebo 8 kostek. Osolte je, opepřete a opečte ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova ve větším hrnci, nejlépe litinovém. Potom je vyjměte a do uvolněného hrnce přidejte cibuli a orestujte ji do tmavé barvy. Ke konci přidejte neloupané stroužky česneku, tymián, přihoďte opečené kousky masa a podlijte vývarem. Pozvolna, na mírném plameni, přiklopené pokličkou duste doměkka. Maso vyjměte a šťávu nechte vyvařit až na tuk, potom zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte 300 ml vývaru. Prošlehejte, provařte 20 minut a přeceďte přes jemný cedník. Podle potřeby dosolte.

Na rozpáleném oleji zpěňte listový špenát, přidejte divoký česnek, osolte, přidejte smetanu, jíšku a povařte do zhoustnutí.

3 Na placky oloupejte brambory a nakrájejte je na středně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, sceďte je, ale vodu uchovejte. Plamen stáhněte na minimum a vraťte na něj hrnec s bramborami. Přilijte vodu z vaření tak, aby byly ponořené jen zpola. Posypte je moukou a druhým koncem vařečky udělejte do brambor díry, tzv. šťouchy, tak, abyste viděli vodu. Dejte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou je roztírejte a propracovávejte. Škubánky jsou hotové, pokud se už nelepí na vařečku. Vlažnou hmotu vyválejte (na pomoučněné ploše) na 1cm plát, vykrajujte kolečka a opékejte je na másle nebo sádle z obou stran. Podávejte s jehněčím a špenátem.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám placky zbudou, podávejte je nasladko s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem nebo strouhaným tvarohem, s vanilkovou omáčkou či čokoládou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit