0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3497 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 223 g
Tuky 215 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když škubánky opečete přímo na kamnech, jako jsme to dělali na chatě, budou krásně křupavé,“ radí šéfkuchař Radek David.

Suroviny

jehněčí plec 600 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 40 g
cibule 300 g
nadrobno
česnek 4 stroužek
neloupané
vývar zeleninový 800 ml
na podlévání
mouka pšeničná hladká 10 g
Na špenát
slunečnicový olej 30 g
600 g
listový špenát propláchnutý
medvědí česnek (čerstvý) 10
sůl
smetana ke šlehání 50 g
5 g
hotová jíška
Na placky
brambory 250 g
sůl
mouka pšeničná hrubá 100 g
máslo 30 g
možno i sádlo

Postup

1

Jehněčí plec rozkrájejte na 4 nebo 8 kostek. Osolte je, opepřete a opečte ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova ve větším hrnci, nejlépe litinovém.

2

Potom je vyjměte a do uvolněného hrnce přidejte cibuli a orestujte ji do tmavé barvy.

3

Ke konci přidejte neloupané stroužky česneku, tymián, přihoďte opečené kousky masa a podlijte vývarem. Pozvolna, na mírném plameni, přiklopené pokličkou duste doměkka.

4

Maso vyjměte a šťávu nechte vyvařit až na tuk, potom zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte 300 ml vývaru. Prošlehejte, provařte 20 minut a přeceďte přes jemný cedník. Podle potřeby dosolte.

5

Na rozpáleném oleji zpěňte listový špenát, přidejte divoký česnek, osolte, přidejte smetanu, jíšku a povařte do zhoustnutí.

6

Na placky oloupejte brambory a nakrájejte je na středně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, sceďte je, ale vodu uchovejte.

7

Plamen stáhněte na minimum a vraťte na něj hrnec s bramborami. Přilijte vodu z vaření tak, aby byly ponořené jen zpola. Posypte je moukou a druhým koncem vařečky udělejte do brambor díry, tzv. šťouchy, tak, abyste viděli vodu.

8

Dejte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou je roztírejte a propracovávejte. Škubánky jsou hotové, pokud se už nelepí na vařečku.

9

Vlažnou hmotu vyválejte (na pomoučněné ploše) na 1cm plát, vykrajujte kolečka a opékejte je na másle nebo sádle z obou stran.

Podávejte s jehněčím a špenátem.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám placky zbudou, podávejte je nasladko s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem nebo strouhaným tvarohem, s vanilkovou omáčkou či čokoládou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit