Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše

Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4611 kcal
Bílkoviny 129 g
Cukr 121 g
Tuky 392 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalé jarní jídlo, které po focení bleskem zmizelo! Šťavnaté maso a neotřelé kombo hutných slaných oliv a křehoučkých cukrových lusků pozvedá jemnou smetanovou omáčku do nebes!

Suroviny

Na ragů
4 ks
králičí stehno vykoštěné, maso na kostičky
máslo 50 g
přepuštěné
50 g
bílý uzený špek na kostičky
česnek 2 stroužek
na tenké plátky
šalotka 1 ks
větší, nadrobno
hořčice dijonská 10 g
sůl
pepř
čerstvě mletý, nahrubo
100 ml
telecí vývar demiglace
smetana ke šlehání 200 ml
olivy černé 30 g
vypeckované
80 g
lístky špenátu čerstvé
šalvěj 8 lístek
na nudličky
30 g
lusk cukrového hrášku krátce spařené horkou vodou a zchlazených ledovou vodou
Na mandlovou nádivku
máslo 50 g
navíc na vymazání formy
cibule 1 ks
na kostičky
300 g
uzené vepřové koleno uvařené, nadrobno
vejce 5 ks
žloutky, bílky, oddělené
toustový chléb 1 ks
nakrájený den předem na kostičky
smetana ke šlehání 200 ml
mléko 200 ml
mandle 200 g
nasekané oloupané
muškátový oříšek 1 špetka
čerstvě strouhaný
petrželka 10 g
listy, najemno
5 ks
mladá kopřiva vršky, spařené, najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Na nádivku předehřejte troubu na teplotu 150 °C. Na másle orestujte cibulku, přidejte uzené koleno a společně opečte do změknutí cibule. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Toustový chléb zalijte smetanou a mlékem, nechte nasáknout a smíchejte se žloutky, mandlemi, muškátovým oříškem, petrželkou, kopřivami a cibulkou s uzeným kolenem. Zlehka vmíchejte sníh z bílků a dochuťte pepřem a solí. Muffinové formičky nebo malý pekáček štědře vymažte máslem, nádivku namačkejte dovnitř a uhlaďte povrch. Pečte cca 30 minut. Potom vyjměte, nechte mírně zchladnout, nakrájejte na řezy a podávejte s ragú. (Nádivku, kterou nesníte, můžete později podávat jen tak.)

2 Králičí stehna opečte na přepuštěném másle dozlatova. Přisypte špek, česnek a šalotku a orestujte s králičím masem do zlatavé barvy. Přidejte hořčici a 1 minutu opékejte. Osolte a opepřete, přidejte demi-glace a smetanu a duste maso doměkka. Nakonec přidejte olivy, špenát, šalvěj a zblanšírované hráškové lusky a krátce prohřejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit