Játra jsou často opomíjená, přitom jsou rychle hotová a s karamelizovanou cibulkou absolutně skvělá. U lokší zase oceníte, že se obejdou bez lepku.
Suroviny
Postup
Na karamelizovanou cibuli rozehřejte v kastrůlku máslo, vsypte cibuli a velmi zvolna ji opékejte, aby změkla. Přidejte tymián, cukr, promíchejte a dále zvolna opékejte, cibulka začne karamelizovat. Podlijte portským a nechte zvolna vařit do sirupovité konzistence. Dochuťte červeným vinným octem.
Brambory nastrouhejte najemno, osolte, přisypte škrob a mouku. Vypracujte těsto, rozdělte je na 10 stejně velkých kousků a vyválejte tenké placky (podle potřeby podsypávejte moukou). Opékejte je nasucho či na troše sádla z každé strany cca 2 minuty, až se tvoří puchýřky. Uchovávejte teplé.
Játra odblaňte a nakrájejte na větší kousky. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte slaninu a opečte ji, poté vsypte játra a opékejte. Přidejte jarní cibulku, krátce orestujte – játra by uprostřed měla zůstat lehce růžová. Osolte a opepřete.
Lokše plňte játry s jarní cibulkou i karamelizovanou cibulí.