Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové lokše s játry a cibulkou
Bramborové lokše s játry a cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové lokše s játry a cibulkou

2.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2816 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 333 g
Tuky 106 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Játra jsou často opomíjená, přitom jsou rychle hotová a s karamelizovanou cibulkou absolutně skvělá. U lokší zase oceníte, že se obejdou bez lepku.

Suroviny

varný typ B nebo C
sůl 3 g
škrob 60 g
bramborový
mouka pohanková hladká 60 g
nejlépe z dm drogerie + navíc na podsypání
na opékání
Na karamelizovanou cibuli
nakrájená na půlkolečka
tymián 6 snítek
lístky odrhnuté
vinný kámen
podle chuti
Na játra
játra 500 g
husí, kachní nebo kuřecí
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájené na špalíčky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Na karamelizovanou cibuli rozehřejte v kastrůlku máslo, vsypte cibuli a velmi zvolna ji opékejte, aby změkla. Přidejte tymián, cukr, promíchejte a dále zvolna opékejte, cibulka začne karamelizovat. Podlijte portským a nechte zvolna vařit do sirupovité konzistence. Dochuťte červeným vinným octem.

2

Brambory nastrouhejte najemno, osolte, přisypte škrob a mouku. Vypracujte těsto, rozdělte je na 10 stejně velkých kousků a vyválejte tenké placky (podle potřeby podsypávejte moukou). Opékejte je nasucho či na troše sádla z každé strany cca 2 minuty, až se tvoří puchýřky. Uchovávejte teplé.

3

Játra odblaňte a nakrájejte na větší kousky. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte slaninu a opečte ji, poté vsypte játra a opékejte. Přidejte jarní cibulku, krátce orestujte – játra by uprostřed měla zůstat lehce růžová. Osolte a opepřete.

4

Lokše plňte játry s jarní cibulkou i karamelizovanou cibulí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín