Lokše jako jídlo do ruky? Proč ne! Inspirovali jsme se mexickými tortillami a lokše naplnili šťavnatým krůtím masem a červeným zelím tak, že je klidně můžete jíst pohodlně bez příboru. Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše je originální street food z tradičních surovin české kuchyně.
Suroviny
Postup
Do pomalého hrnce vložte zelí, bobkový list, jablko a nakrájenou cibuli, plátky česneku a promíchejte. Krůtí stehno důkladně osolte, pokmínujte ze všech stran a položte na zelí. Přidejte 2 lžičky sádla.
Zapněte přístroj, přiklopte a nastavte na nízkou teplotu (low) na 8 hodin.
Jakmile bude maso téměř hotové, začněte připravovat lokše. Celé brambory uvařte ve slupce. Horké oloupejte, prolisujte, přidejte sůl a mouku. Pracujte rychle, těsto má sklon k řídnutí, možná bude třeba přidat trochu mouky – pozor ale na množství, aby nebyly placky příliš tuhé. Podle potřeby můžete do těsta zapracovat i žloutek či prošlehané vejce.
Z těsta oddělte kousek velikosti golfového míčku a na pomoučněné ploše jej rozválejte na tenčí placku. Rozehřejte pánvičku s těžkým dnem a opečte na ní z obou stran nasucho placku, až na ní naskáčou puchýřky. Po dopečení horkou placku ihned potřete sádlem. Hotové a promazané placky skládejte na sebe na talíř. Pokračujte takto až do spotřebování těsta. Placky udržujte v teple.
Hotové maso vyndejte, mělo by odpadávat od kostí. Kůži a kosti odstraňte a maso natrhejte vidličkou. Ochutnejte zelí a podle potřeby přidejte trochu cukru či soli anebo mírně dokyselte. Trhané maso se zelím zabalte do lokší jako wrap a ozdobte lístky petrželky.
NĚCO NAVÍC
Do těsta na lokše se obvykle žloutek ani vejce nedávají, ale můžete je využít jako pojivo, pokud by vám těsto nedrželo pohromadě.