Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše

4.2/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob a na cca 14 lokší

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 445 g
Tuky 65 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lokše jako jídlo do ruky? Proč ne! Inspirovali jsme se mexickými tortillami a lokše naplnili šťavnatým krůtím masem a červeným zelím tak, že je klidně můžete jíst pohodlně bez příboru. Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše je originální street food z tradičních surovin české kuchyně.

Suroviny

zelí kysané červené 700 g
podle potřeby propláchnuté a překrájené
nakrájené na kostičky
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené na plátky
my jsme použili horní o hmotnosti cca 800 g
sůl
kmín 2 ČL
celý či drcený
sádlo 2 ČL
na dochucení
ocet
na dochucení
petrželka
na posypání
Na lokše
varný typ C
sůl 1 ČL
+ na podsypání
nebo 1 vejce (viz Něco navíc)
rozpuštěné, na potření

Postup

1

Do pomalého hrnce vložte zelí, bobkový list, jablko a nakrájenou cibuli, plátky česneku a promíchejte. Krůtí stehno důkladně osolte, pokmínujte ze všech stran a položte na zelí. Přidejte 2 lžičky sádla. 

2

Zapněte přístroj, přiklopte a nastavte na nízkou teplotu (low) na 8 hodin.

3

Jakmile bude maso téměř hotové, začněte připravovat lokše. Celé brambory uvařte ve slupce. Horké oloupejte, prolisujte, přidejte sůl a mouku. Pracujte rychle, těsto má sklon k řídnutí, možná bude třeba přidat trochu mouky – pozor ale na množství, aby nebyly placky příliš tuhé. Podle potřeby můžete do těsta zapracovat i žloutek či prošlehané vejce.

4

Z těsta oddělte kousek velikosti golfového míčku a na pomoučněné ploše jej rozválejte na tenčí placku. Rozehřejte pánvičku s těžkým dnem a opečte na ní z obou stran nasucho placku, až na ní naskáčou puchýřky. Po dopečení horkou placku ihned potřete sádlem. Hotové a promazané placky skládejte na sebe na talíř. Pokračujte takto až do spotřebování těsta. Placky udržujte v teple.

5

Hotové maso vyndejte, mělo by odpadávat od kostí. Kůži a kosti odstraňte a maso natrhejte vidličkou. Ochutnejte zelí a podle potřeby přidejte trochu cukru či soli anebo mírně dokyselte. Trhané maso se zelím zabalte do lokší jako wrap a ozdobte lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Do těsta na lokše se obvykle žloutek ani vejce nedávají, ale můžete je využít jako pojivo, pokud by vám těsto nedrželo pohromadě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín