0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3485 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 397 g
Tuky 166 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory na loupačku nejsou výhradně český vynález. Zkuste neobvyklou chilskou variantu – brambory s jemným solným povlakem chutnají jako pečené v popelu.

Suroviny

brambory 2 kg
malé
sůl mořská 100 g
krémový sýr
k podávání
Na omáčku pebre
2 hrnek
koriandrové lístky nasekané nahrubo
60 ml
sherry ocet
jarní cibulka 3 ks
nadrobno
2 ks
chilli paprička jalapeños nadrobno
česnek 2 stroužek
nadrobno
olivový olej 180 ml
nový panenský

1 Brambory rozložte v jedné vrstvě do širokého kastrolu vhodného do trouby. Zvlášť promíchejte sůl se 2 litry vody, až se sůl rozpustí. Zalijte brambory, aby byly těsně potopené (nemusíte použít všechnu tekutinu). Na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a zvolna nechte bublat, až se voda téměř vyvaří (brambory se nesmějí připálit) – trvá to 40–50 minut. Pak kastrol vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte dalších zhruba 15 minut, až slupka začne být vrásčitá, se solnou krustičkou. 

2 Mezitím si připravte omáčku. Rozmixujte všechny přísady kromě oleje na středně hrubo. Přesuňte do misky a promíchejte s olejem. Osolte podle chuti. Brambory podávejte horké, s čerstvým smetanovým sýrem a omáčkou pebre.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit