Brambory na loupačku nejsou výhradně český vynález. Zkuste neobvyklou chilskou variantu – brambory s jemným solným povlakem chutnají jako pečené v popelu.
Postup
Brambory rozložte v jedné vrstvě do širokého kastrolu vhodného do trouby. Zvlášť promíchejte sůl se 2 litry vody, až se sůl rozpustí. Zalijte brambory, aby byly těsně potopené (nemusíte použít všechnu tekutinu). Na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a zvolna nechte bublat, až se voda téměř vyvaří (brambory se nesmějí připálit) – trvá to 40–50 minut. Pak kastrol vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte dalších zhruba 15 minut, až slupka začne být vrásčitá, se solnou krustičkou.
Mezitím si připravte omáčku. Rozmixujte všechny přísady kromě oleje na středně hrubo. Přesuňte do misky a promíchejte s olejem. Osolte podle chuti. Brambory podávejte horké, s čerstvým smetanovým sýrem a omáčkou pebre.
NĚCO NAVÍCVždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.
Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Olivové beaujolais(6 receptů )