Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Polévka frantoiana

Polévka frantoiana

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 575 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 77 g
Tuky 23 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toskánská polévka zuppa frantoiana v zimě potěší na těle i na duchu.

Suroviny

olivový olej
nový panenský
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
nadrobno
řapíkatý celer
srdíčko i s lístky, nakrájené nadrobno
fazole borlotti 800 g
v konzervě, lze nahradit červenými fazolemi
pancetta 50 g
na kostičky
česnek 2 stroužek
6 ks
listy kapusty zbavené tvrdé centrální části, nakrájené na nudličky
dýně 100 g
očištěná, na kostky
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
1 špetka
fenyklová semena
0.5 ks
benátský chléb
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni polovinu cibule, 1 mrkev a řapíkatý celer asi 5 minut dosklovita. Přidejte scezené a propláchnuté fazole, zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Pak si dejte stranou jednu sběračku a zbytek rozmixujte.

2 Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni zbytek cibule, zbylou mrkev, pancettu a 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno asi 5 minut dosklovita. Přidejte fazolové pyré, kapustu, dýni, brambory a špetku fenyklových semínek, osolte a opepřete.

3 Vařte na mírném plameni dalších zhruba 40 minut, je-li polévka moc hustá, zřeďte ji mírně horkou vodou.

4 Chleba nakrájejte na tenké plátky, opečte v toustovači, potřete zbylým česnekem a pokapejte olivovým olejem. Polévku nalijte do talířů a do talíře ponořte připravený chleba. Posypte odloženými fazolemi, pokapejte olejem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Fazole můžete také uvařit sami. Namočte přes noc do studené vody 300 g suchých fazolí, ráno sceďte, zalijte čerstvou vodou a vařte asi 2 hodiny doměkka. Pak pokračujte dále podle receptu.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit