Toskánská polévka zuppa frantoiana v zimě potěší na těle i na duchu.
Suroviny
Postup
Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni polovinu cibule, 1 mrkev a řapíkatý celer asi 5 minut dosklovita. Přidejte scezené a propláchnuté fazole, zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Pak si dejte stranou jednu sběračku a zbytek rozmixujte.
Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni zbytek cibule, zbylou mrkev, pancettu a 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno asi 5 minut dosklovita. Přidejte fazolové pyré, kapustu, dýni, brambory a špetku fenyklových semínek, osolte a opepřete.
Vařte na mírném plameni dalších zhruba 40 minut, je-li polévka moc hustá, zřeďte ji mírně horkou vodou.
Chleba nakrájejte na tenké plátky, opečte v toustovači, potřete zbylým česnekem a pokapejte olivovým olejem. Polévku nalijte do talířů a do talíře ponořte připravený chleba. Posypte odloženými fazolemi, pokapejte olejem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Fazole můžete také uvařit sami. Namočte přes noc do studené vody 300 g suchých fazolí, ráno sceďte, zalijte čerstvou vodou a vařte asi 2 hodiny doměkka. Pak pokračujte dále podle receptu.
Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.
Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.