0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka frantoiana

Polévka frantoiana
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka frantoiana

4 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 763 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 109 g
Tuky 26 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toskánská polévka zuppa frantoiana v zimě potěší na těle i na duchu.

Suroviny

olivový olej extra panenský
nový panenský
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
nadrobno
řapíkatý celer
srdíčko i s lístky, nadrobno
fazole borlotti 2 konzervy
800 g, nebo červené fazole
pancetta 50 g
na kostičky
česnek 2 stroužky
kapusta 6 listů
na nudličky
dýně 100 g
na kostky
brambory 2 ks
na kostky
fenyklová semínka 1 špetka
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni polovinu cibule, 1 mrkev a řapíkatý celer asi 5 minut dosklovita. Přidejte scezené a propláchnuté fazole, zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Pak si dejte stranou jednu sběračku a zbytek rozmixujte.

2 Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni zbytek cibule, zbylou mrkev, pancettu a 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno asi 5 minut dosklovita. Přidejte fazolové pyré, kapustu, dýni, brambory a špetku fenyklových semínek, osolte a opepřete.

3 Vařte na mírném plameni dalších zhruba 40 minut, je-li polévka moc hustá, zřeďte ji mírně horkou vodou.

4 Chleba nakrájejte na tenké plátky, opečte v toustovači, potřete zbylým česnekem a pokapejte olivovým olejem. Polévku nalijte do talířů a do talíře ponořte připravený chleba. Posypte odloženými fazolemi, pokapejte olejem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Fazole můžete také uvařit sami. Namočte přes noc do studené vody 300 g suchých fazolí, ráno sceďte, zalijte čerstvou vodou a vařte asi 2 hodiny doměkka. Pak pokračujte dále podle receptu.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč