Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka frantoiana
Polévka frantoiana
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka frantoiana

4.2/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 763 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 109 g
Tuky 26 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toskánská polévka zuppa frantoiana v zimě potěší na těle i na duchu.

Suroviny

olivový olej extra panenský
nový panenský
nadrobno
mrkev 2 ks
nadrobno
řapíkatý celer
srdíčko i s lístky, nadrobno
fazole borlotti 2 konzervy
800 g, nebo červené fazole
na kostičky
česnek 2 stroužky
kapusta 6 listů
na nudličky
dýně 100 g
na kostky
na kostky
fenyklová semínka 1 špetka
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni polovinu cibule, 1 mrkev a řapíkatý celer asi 5 minut dosklovita. Přidejte scezené a propláchnuté fazole, zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Pak si dejte stranou jednu sběračku a zbytek rozmixujte.

2

Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni zbytek cibule, zbylou mrkev, pancettu a 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno asi 5 minut dosklovita. Přidejte fazolové pyré, kapustu, dýni, brambory a špetku fenyklových semínek, osolte a opepřete.

3

Vařte na mírném plameni dalších zhruba 40 minut, je-li polévka moc hustá, zřeďte ji mírně horkou vodou.

4

Chleba nakrájejte na tenké plátky, opečte v toustovači, potřete zbylým česnekem a pokapejte olivovým olejem. Polévku nalijte do talířů a do talíře ponořte připravený chleba. Posypte odloženými fazolemi, pokapejte olejem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Fazole můžete také uvařit sami. Namočte přes noc do studené vody 300 g suchých fazolí, ráno sceďte, zalijte čerstvou vodou a vařte asi 2 hodiny doměkka. Pak pokračujte dále podle receptu.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...