Pokud si česnek upečete předem, je příprava téhle polévky blesková.
Suroviny
1 Rozehřejte troubu na 200°C. Palicím česneku seřízněte vršek a pokapejte jej lehce olejem. Položte je řeznou stranou nahoru a pečte 30 minut doměkka. Vyndejte a dejte zatím stranou.
2 V hrnci rozehřejte zbytek oleje. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, mrkev nebo pastinák a rozmarýn a opékejte, až zelenina začne měknout. Pak z palice do hrnce vymáčkněte pečený česnek, přidejte fazole a vývar, osolte, opepřete a vařte 15 minut, aby se chutě prolnuly. Rozmixujte dohladka.
3 V pánvi opečte na másle pečivo dozlatova a dokřupava.
4 Na pesto rozmixujte petrželové lístky, mandle, olej, sůl a pepř. Dochuťte citronovou šťávou.
5 Polévku rozdělte do talířů, do každého kápněte trochu pesta, posypte krutony a bylinkami a podávejte.