Fazolový krém s pečeným česnekem

Fazolový krém s pečeným česnekem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2540 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 195 g
Tuky 126 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si česnek upečete předem, je příprava téhle polévky blesková.

Suroviny

česnek 2 ks
celé palice
olivový olej 2.5 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
Řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
mrkev 1 ks
menší kus, nebo pastinák, na kostičky
rozmarýn 0.5 PL
jemně nasekané lístky, lze nahradit tymiánem
fazole cannellini 800 g
2 konzervy, fazole propláchnuté
vývar zeleninový 850 ml
nebo podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 1 PL
na opečení pečiva
pečivo
světlé, na krutony (my jsme použili tenké plátky bagetky)
bylinky
mix (lístky hladkolisté petržele, řeřicha) na ozdobení
Na petrželkové pesto
petrželka 2 hrsti
hladkolistá
mandle plátky 2 PL
olivový olej 4 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
několik kapek

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Palicím česneku seřízněte vršek a pokapejte jej lehce olejem. Položte je řeznou stranou nahoru a pečte 30 minut doměkka. Vyndejte a dejte zatím stranou.

2 V hrnci rozehřejte zbytek oleje. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, mrkev nebo pastinák a rozmarýn a opékejte, až zelenina začne měknout. Pak z palice do hrnce vymáčkněte pečený česnek, přidejte fazole a vývar, osolte, opepřete a vařte 15 minut, aby se chutě prolnuly. Rozmixujte dohladka.

3 V pánvi opečte na másle pečivo dozlatova a dokřupava.

4 Na pesto rozmixujte petrželové lístky, mandle, olej, sůl a pepř. Dochuťte citronovou šťávou.

5 Polévku rozdělte do talířů, do každého kápněte trochu pesta, posypte krutony a bylinkami a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit