Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazolový krém s pečeným česnekem

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2540 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 195 g
Tuky 126 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si česnek upečete předem, je příprava téhle polévky blesková.

Související recepty

Suroviny

celé palice
olivový olej 2,5 PL
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
mrkev 1 ks
menší kus, nebo pastinák, na kostičky
rozmarýn ½ PL
jemně nasekané lístky, lze nahradit tymiánem
fazole cannellini 800 g
2 konzervy, fazole propláchnuté
vývar zeleninový 850 ml
nebo podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
na opečení pečiva
světlé, na krutony (my jsme použili tenké plátky bagetky)
bylinky
mix (lístky hladkolisté petržele, řeřicha) na ozdobení
Na petrželkové pesto
petrželka 2 hrsti
hladkolistá
mandle plátky 2 PL
olivový olej 4 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
několik kapek

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200°C. Palicím česneku seřízněte vršek a pokapejte jej lehce olejem. Položte je řeznou stranou nahoru a pečte 30 minut doměkka. Vyndejte a dejte zatím stranou.

2

V hrnci rozehřejte zbytek oleje. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, mrkev nebo pastinák a rozmarýn a opékejte, až zelenina začne měknout.

3

Pak z palice do hrnce vymáčkněte pečený česnek, přidejte fazole a vývar, osolte, opepřete a vařte 15 minut, aby se chutě prolnuly. Rozmixujte dohladka.

4

V pánvi opečte na másle pečivo dozlatova a dokřupava.

5

Na pesto rozmixujte petrželové lístky, mandle, olej, sůl a pepř. Dochuťte citronovou šťávou.

6

Polévku rozdělte do talířů, do každého kápněte trochu pesta, posypte krutony a bylinkami a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...