Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brokolicová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 19
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1022 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 68 g
Tuky 53 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brokolicová polévka se dá uvařit na sto a jeden způsob – nejspíš proto se nám nikdy neomrzí!

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
vývar zeleninový 750 ml
nebo kuřecí
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
na drobné růžičky
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
nastrouhaný + další k podávání
tučná

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a opečte doměkka, trvá to asi 5 minut. Poté vsypte česnek a minutu míchejte, aby se rozvoněl, ale nepřipálil. Pak přidejte špenát a zalijte vývarem, osolte. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přihoďte brokolici.

2

Odstavte, vylovte část brokolice a zatím ji dejte stranou. Do rendlíku vsypte většinu petrželky a sýr, dosolte a opepřete podle chuti. Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem anebo ve stolním mixéru. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.

3

Polévku rozdělte do misek a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s odloženými růžičkami brokolice a petrželkou a přidejte další sýr na posypání podle chuti.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete doplnit krutony nebo křupavým pečivem. Čerstvou brokolici lze nahradit 350–400 g mražené (s tou zacházejte podle návodu na obalu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...