Brokolicová polévka se dá uvařit na sto a jeden způsob – nejspíš proto se nám nikdy neomrzí! Tato je navíc se špenátem a čedarem. Při servírování jsme polévku doplnili ještě o kopeček zakysané smetany. Zkrátka jednoduchá zeleninová polévka, na které si pochutná celá rodina.
Suroviny
Postup
V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a opečte doměkka, trvá to asi 5 minut. Poté vsypte česnek a minutu míchejte, aby se rozvoněl, ale nepřipálil. Pak přidejte špenát a zalijte vývarem, osolte. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přihoďte brokolici.
Odstavte, vylovte část brokolice a zatím ji dejte stranou. Do rendlíku vsypte většinu petrželky a sýr, dosolte a opepřete podle chuti. Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem anebo ve stolním mixéru. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.
Polévku rozdělte do misek a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s odloženými růžičkami brokolice a petrželkou a přidejte další sýr na posypání podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Polévku můžete doplnit krutony nebo křupavým pečivem. Čerstvou brokolici lze nahradit 350–400 g mražené (s tou zacházejte podle návodu na obalu).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brokolicová polévka 12krát jinak a vždy skvěle(12 receptů )
- Přesnídávkové polévky, které můžete zařadit do nízkotučného jídelníčku(13 receptů )