Brokolicová polévka

Brokolicová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1022 kcal
Bílkoviny 44 g
Cukr 68 g
Tuky 53 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brokolicová polévka se dá uvařit na sto a jeden způsob – nejspíš proto se nám nikdy neomrzí!

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
mražený listový špenát 250 g
povolený
vývar zeleninový 750 ml
nebo kuřecí
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
brokolice 1 ks
na drobné růžičky
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
čedar 50 g
nastrouhaný + další k podávání
zakysaná smetana 4 PL
tučná

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a opečte doměkka, trvá to asi 5 minut. Poté vsypte česnek a minutu míchejte, aby se rozvoněl, ale nepřipálil. Pak přidejte špenát a zalijte vývarem, osolte. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přihoďte brokolici.

2

Odstavte, vylovte část brokolice a zatím ji dejte stranou. Do rendlíku vsypte většinu petrželky a sýr, dosolte a opepřete podle chuti. Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem anebo ve stolním mixéru. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.

3

Polévku rozdělte do misek a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s odloženými růžičkami brokolice a petrželkou a přidejte další sýr na posypání podle chuti.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete doplnit krutony nebo křupavým pečivem. Čerstvou brokolici lze nahradit 350–400 g mražené (s tou zacházejte podle návodu na obalu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit