Brokolicová polévka

Brokolicová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicová polévka

4.8 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1022 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 68 g
Tuky 53 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brokolicová polévka se dá uvařit na sto a jeden způsob – nejspíš proto se nám nikdy neomrzí!

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
mražený listový špenát 250 g
povolený
vývar zeleninový 750 ml
nebo kuřecí
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
brokolice 1 ks
na drobné růžičky
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
čedar 50 g
nastrouhaný + další k podávání
zakysaná smetana 4 PL
tučná

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a opečte doměkka, trvá to asi 5 minut. Poté vsypte česnek a minutu míchejte, aby se rozvoněl, ale nepřipálil. Pak přidejte špenát a zalijte vývarem, osolte. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přihoďte brokolici.

2

Odstavte, vylovte část brokolice a zatím ji dejte stranou. Do rendlíku vsypte většinu petrželky a sýr, dosolte a opepřete podle chuti. Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem anebo ve stolním mixéru. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.

3

Polévku rozdělte do misek a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s odloženými růžičkami brokolice a petrželkou a přidejte další sýr na posypání podle chuti.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete doplnit krutony nebo křupavým pečivem. Čerstvou brokolici lze nahradit 350–400 g mražené (s tou zacházejte podle návodu na obalu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit