Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Brownie Dort

Popis receptu: 

Bronwie Dort je pro milovníky čokolády perfektní sladkou tečkou. Krém z bílé čokolády se dá snadno obarvit a tak můžete dort snadno přizpůsobit jakékoli slavností příležitosti.

Autor: Martina Brandejsova
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    Ø forma 15cm (na klasickou velikost 26cm doporučuji dvojitou dávku)

    4 vejce

    130g hořké čokolády

    130g měkkého másla

    150g třtinového cukru

    40g polohrubé mouky

    2 polévkové lžíce kakaa

    Špetka soli

     

    Krém:

    400g bílé čokolády

    250g měkkého másla

Příprava jídla

Korpus:

Troubu předehřejeme na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (nebo mikrovlnce) a necháme vychladnout. Měkké máslo vyšleháme a cukrem do pěny, přidáme žloutky a dále šleháme, dokud není směs hezky hladká. Dále přidáme mouku a kakaao, na závěr opatrně vmícháme sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těto nalijeme do formy a pečeme 30 minut. Pak snížíme teplotu na 170°C a pečeme 15minut (dokud není korpus upečený, zkoušíme špejlí). Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě a pak ho vyndáme a necháme úplně vychladnout.

Krém:

Bílou čokoládu rozpustíme na vodní lázni (nebo mikrovlnce) a necháme vychladnout. Změkklé máslo vyšleháme spolu s vychladlou čokoládou v hladký krém. Krém dáme na hodinu do lednice, abys se s ním lépe pracovalo.

 

Korpus třikrát/čtyřikrát (záleží na velikosti formy) prokrojíme, každé patro potřeme tenkou vrstvou krému. Opravdu stačí tenká vrstva. Celý dort potřeme tenkou vrstvou krému a dáme stuhnout na 20minut do lednice. Dort vyndáme z lednice a znovu celý pokryjeme krémem a nazdobíme dle fantazie. Já jsem použila čerstvé maliny a lyofilizované maliny, kyselá chuť malin vytváří s čokoládou skvělou kombianci. Krém z bílé čokolády můžete také snadno obarvit.

Tip: Já jsem pekla dort vyšší o menším průměru.

Přidat komentář