Suroviny
Korpus
vejce
4
ks
tmavá čokoláda
130
g
máslo
130
g
třtinový cukr
150
g
kakao
2
PL
sůl
špetka
Krém
bílá čokoláda
400
g
máslo
250
g
Postup
1
Korpus:
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (nebo mikrovlnce) a necháme vychladnout.
- Měkké máslo vyšleháme a cukrem do pěny, přidáme žloutky a dále šleháme, dokud není směs hezky hladká.
- Dále přidáme mouku a kakaao, na závěr opatrně vmícháme sníh.
- Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Těto nalijeme do formy a pečeme 30 minut. Pak snížíme teplotu na 170°C a pečeme 15minut (dokud není korpus upečený, zkoušíme špejlí).
- Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě a pak ho vyndáme a necháme úplně vychladnout.
2
Krém:
- Bílou čokoládu rozpustíme na vodní lázni (nebo mikrovlnce) a necháme vychladnout.
- Změkklé máslo vyšleháme spolu s vychladlou čokoládou v hladký krém. Krém dáme na hodinu do lednice, abys se s ním lépe pracovalo.
3
Korpus třikrát/čtyřikrát (záleží na velikosti formy) prokrojíme, každé patro potřeme tenkou vrstvou krému. Opravdu stačí tenká vrstva. Celý dort potřeme tenkou vrstvou krému a dáme stuhnout na 20minut do lednice.
4
Dort vyndáme z lednice a znovu celý pokryjeme krémem a nazdobíme dle fantazie. Já jsem použila čerstvé maliny a lyofilizované maliny, kyselá chuť malin vytváří s čokoládou skvělou kombianci. Krém z bílé čokolády můžete také snadno obarvit.
Tip: Já jsem pekla dort vyšší o menším průměru.