Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Brownie Dort

Brownie Dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

Ø forma 15cm (na klasickou velikost 26cm doporučuji dvojitou dávku)

4 vejce

130g hořké čokolády

130g měkkého másla

150g třtinového cukru

40g polohrubé mouky

2 polévkové lžíce kakaa

Špetka soli

 

Krém:

400g bílé čokolády

250g měkkého másla

Korpus:

Troubu předehřejeme na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (nebo mikrovlnce) a necháme vychladnout. Měkké máslo vyšleháme a cukrem do pěny, přidáme žloutky a dále šleháme, dokud není směs hezky hladká. Dále přidáme mouku a kakaao, na závěr opatrně vmícháme sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těto nalijeme do formy a pečeme 30 minut. Pak snížíme teplotu na 170°C a pečeme 15minut (dokud není korpus upečený, zkoušíme špejlí). Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě a pak ho vyndáme a necháme úplně vychladnout.

Krém:

Bílou čokoládu rozpustíme na vodní lázni (nebo mikrovlnce) a necháme vychladnout. Změkklé máslo vyšleháme spolu s vychladlou čokoládou v hladký krém. Krém dáme na hodinu do lednice, abys se s ním lépe pracovalo.

 

Korpus třikrát/čtyřikrát (záleží na velikosti formy) prokrojíme, každé patro potřeme tenkou vrstvou krému. Opravdu stačí tenká vrstva. Celý dort potřeme tenkou vrstvou krému a dáme stuhnout na 20minut do lednice. Dort vyndáme z lednice a znovu celý pokryjeme krémem a nazdobíme dle fantazie. Já jsem použila čerstvé maliny a lyofilizované maliny, kyselá chuť malin vytváří s čokoládou skvělou kombianci. Krém z bílé čokolády můžete také snadno obarvit.

Tip: Já jsem pekla dort vyšší o menším průměru.

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit