Dvojitý pečený nepečený cheesecake

Dvojitý pečený nepečený cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort (o průměru 20 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9459 kcal
Bílkoviny 260 g
Cukr 622 g
Tuky 649 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort hodný chytré horákyně! Pečený i nepečený, ovocný i krémový, křupavý i jemný. Cheesecake, který je plný protikladů, a přesto v dokonalém souladu, nás nadchl svým vtipem i chutí.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
máslo 260 g
změklé, 260–285 g
žloutek 3 ks
z velkých vajec
sůl 4 g
krupicový cukr 90 g
mouka mandlová 130 g
opražená
hnědý cukr 80 g
NA PEČENÝ CHEESECAKE
krémový sýr 475 g
Philadelphia original
zakysaná smetana 115 g
tučná (30%)
krupicový cukr 140 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
velká
žloutek 4 ks
z velkých vajec
škrob 30 g
kukuřičný
Na jahodovo-pomerančové želé
želatina 3 g
prášková
voda 2 PL
jahody 65 g
rozmixované
pomeranč 65 g
čerstvě vymačkaná šťáva
Na nepečený cheesecake
želatina 3 g
prášková
voda 2 PL
mléko 25 g
krupicový cukr 25 g
bílá čokoláda 20 g
krémový sýr 55 g
Philadelphia original
zakysaná smetana 55 g
tučná (30%)
smetana ke šlehání 75 g
(35–40%)
Na ozdobení
jahody 300 g
odstopkované a přepůlené

1 Troubu předehřejte na 160°C. Z mouky, kypřicího prášku, 210 g másla, žloutků, soli, cukru a mandlové mouky vypracujte měkké těsto. Těsto vyválejte na plát o síle 2 mm, přeneste ho na plech a pečte dozlatova 17–20 minut. Nechte zcela vychladnout. Poté těsto rozmixujte s hnědým cukrem na drobenku. Přesuňte ji do větší mísy a ručně postupně zapracujte 50–75 g změklého másla tak, aby se hmota spojila a byla plastická. Kulatou formu o průměru 20 cm dobře obalte alobalem, aby dovnitř nepronikla voda z vodní lázně. Pak do formy přeneste sušenkovou hmotu a rovnoměrně ji upěchujte na dno i na boky. Korpus by měl mít sílu 6–7 mm. Formu s korpusem uložte na 30 minut do lednice.

2 Troubu vyhřejte na 120°C. Všechny ingredience na pečený cheesecake opatrně promíchejte, aby se do hmoty nedostal vzduch. Vlijte do připraveného korpusu a pečte ve vodní lázni přibližně 1 hodinu a 30 minut. Po uplynutí 1 hodiny začněte kontrolovat, zda už cheesecake není upečený. Okraje by měly být pevné a střed by se měl stále chvět. Vypněte troubu, otevřete ji a nechte v ní cheesecake vychladnout. Poté ho uložte minimálně na 6 hodin (klidně přes noc) do lednice.

3 Když se chlazení blíží ke konci, připravte jahodovo-pomerančové želé. Želatinu zalijte vodou a nechte nabobtnat. Rozmixované jahody a pomerančovou šťávu přiveďte k bodu varu a ihned smíchejte s nabobtnalou želatinou, aby se kompletně rozpustila. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a nalijte na povrch cheesecaku. Poté uložte na chvíli do lednice, aby vrstva želé ztuhla.

4 Zatímco se cheesecake chladí, připravte nepečený cheesecake. Želatinu zalijte vodou a nechte nabobtnat. Mléko a cukr přiveďte k bodu varu. Přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Horkou směsí zalijte nalámanou čokoládu a dobře promíchejte. Přidejte krémový sýr a zakysanou smetanu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a jemně vmíchejte vyšlehanou smetanu ke šlehání. Naneste na vrstvu želé a dejte do lednice ztuhnout. Před podáváním ozdobte jahodami.

TIP AUTORA
Pečené náplně můžete připravit o třetinu víc a připravit pouze pečený cheesecake. Bude výborný i tak.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit