
Dort „Vzpomínka na italské léto“
Nádherný dort od Kristýny Šperkové zvítězil v pekařské soutěži a ozdobil obálku květnového čísla. Přesně o takovém jsme během vymýšlení soutěže během zimního nečasu snili! Je plný slunce, kvete jako jarní louka a chutná a voní jako léto!
+ chladnutí a chlazení + příprava čokoládových střepů
Ingredience
- 225 g másla, změklého + navíc na formy
- 350 g krupicového cukru
- 4 vejce velikosti L, o pokojové teplotě
- 2 lžíce limoncella
- 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá
- kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno a potom ještě nasekaná na co nejmenší kousky
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 225 ml zakysané smetany + 1 lžíce mléka
- 2 menší broskve (v sezoně čerstvé, mimo ni kompotované), nakrájené na malé kousky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 snítky rozmarýnu
- 500 g mascarpone, o pokojové teplotě
- 300 g kvalitní bílé čokolády
- 4 lžíce limoncella
- 50 g piniových oříšků
- 3–5 lžic krupicového cukru
- 80 ml limoncella
- šťáva z 1/2 citronu
- 5 lžic cukru
- 3 snítky rozmarýnu
- 150 g broskvového džemu
- 300 g bílé čokolády na čokoládové střepy
- jedlé květy a snítky rozmarýnu na čokoládové střepy a ozdobení
NA KORPUS
NA KRÉM
NA KARAMELIZOVANÉ PINIOVÉ OŘÍŠKY
NA SIRUP
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 S přípravou KRÉMU začněte den předem. Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte snítky rozmarýnu a zahřejte těsně pod bod varu. Nechte vychladnout a přes noc uložte do lednice.
2 Druhý den upečte KORPUS. Troubu předehřejte na 170°C. Dvě dortové formy o průměru 17 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky). Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Postupně zašlehejte jedno vejce po druhém. Poté přidejte dvě lžíce likéru limoncello, dřeň z vanilkového lusku a citronovou kůru. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem, sodou a špetkou soli. Střídavě a po částech vmíchejte do vaječného základu moučnou směs a zakysanou smetanu smíchanou se lžící mléka. Nakonec do těsta opatrně stěrkou zapracujte broskve. Těsto rozdělte do forem a pečte cca 45–60 minut dozlatova. Propečení otestujte špejlí. Upečené korpusy nechte zcela vychladnout.
3 Mezitím připravte KARAMELIZOVANÉ PINIOVÉ OŘÍŠKY. V pánvi opražte oříšky dozlatova, posypte cukrem, zamíchejte a nechte zkaramelizovat. Poté je vysypte na plech, vyložený pečicím papírem, rozprostřete a nechte zcela vychladnout. Nakonec je nasekejte či rozmixujte na menší kousky.
4 Dokončete KRÉM. Do mascarpone pomalu zašlehejte rozpuštěnou zchladlou čokoládu a přidejte limoncello. Ze smetany odstraňte rozmarýn, vyšlehejte dotuha a stěrkou vmíchejte do mascarpone.
5 Připravte SIRUP na potření korpusů. Limoncello, citronovou šťávu, cukr a pár snítek rozmarýnu krátce svařte do hustšího sirupu.
6 Oba korpusy v případě potřeby nožem zarovnejte do roviny a poté je oba rozkrojte na dva pláty a všechny hojně potřete citronovo-rozmarýnovým sirupem. Zbytek sirupu smíchejte s broskvovou marmeládou a zahřejte v rendlíku (pokud sirup nezbyl, zahřejte samotnou marmeládu). Chcete-li se zbavit kousků ovoce, můžeme směs propasírovat přes jemné síto.
7 Začněte vrstvit. Plát korpusu potřete vrstvou broskvové marmelády a vrstvou krému, posypte pokrájenými karamelovými piniovými oříšky a přiklopte dalším dílem korpusu. Celý postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Celý dort potřete zbylým krémem a uhlaďte stěrkou. Nechte dobře ztuhnout v lednici.
8 NA DOKONČENÍ mezitím připravte čokoládové střepy. Ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu. Nalijte ji na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřete a uhlaďte stěrkou a poklaďte květy a jehličkami rozmarýnu. Nechte v chladu dokonale ztuhnout a potom ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníky.
9 Před podáváním dort ozdobte květinovými střepy, snítkami rozmarýnu a jedlými květy.
NĚCO NAVÍC
ort můžete ozdobit i čerstvými broskvemi, karamelizovanými piniovými oříšky nebo efektními čokoládovými šiškami – z bílé čokolády, rozpuštěné s trochou smetany, po zchladnutí vytvarujte malé šištičky a na ty pomocí rozpuštěné čokolády a štětce nalepte plátky mandlí tak, aby vzhledem připomínaly borové šišky.
Přidat komentář