Dort „Vzpomínka na italské léto“

Dort „Vzpomínka na italské léto“

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 17 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10959 kcal
Bílkoviny 166 g
Cukr 980 g
Tuky 711 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nádherný dort od Kristýny Šperkové zvítězil v pekařské soutěži a ozdobil obálku květnového čísla. Přesně o takovém jsme během vymýšlení soutěže během zimního nečasu snili! Je plný slunce, kvete jako jarní louka a chutná a voní jako léto!

Suroviny

Na korpus
máslo 225 g
změklé + na formy
krupicový cukr 350 g
vejce 4 ks
velikost L, pokojová teplota
2 PL
limoncello
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
citron 1 ks
kůra, najemno a pak nasekaná na co nejmenší kousky
mouka pšeničná hladká 350 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.75 ČL
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 225 ml
mléko 1 PL
broskve 2 ks
v sezoně čerstvé, mimo ni kompotované, na malé kousky
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
rozmarýn 2 snítka
mascarpone 500 g
o pokojové teplotě
bílá čokoláda 300 g
kvalitní
4 PL
limoncello
Na karamelizované piniové oříšky
piniové oříšky 50 g
krupicový cukr 3 PL
Na sirup
80 ml
limoncello
citron 0.5 ks
šťáva
cukr 5 PL
rozmarýn 3 snítka

1 S přípravou KRÉMU začněte den předem. Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte snítky rozmarýnu a zahřejte těsně pod bod varu. Nechte vychladnout a přes noc uložte do lednice.

2 Druhý den upečte KORPUS. Troubu předehřejte na 170°C. Dvě dortové formy o průměru 17 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky). Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Postupně zašlehejte jedno vejce po druhém. Poté přidejte dvě lžíce likéru limoncello, dřeň z vanilkového lusku a citronovou kůru. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem, sodou a špetkou soli. Střídavě a po částech vmíchejte do vaječného základu moučnou směs a zakysanou smetanu smíchanou se lžící mléka. Nakonec do těsta opatrně stěrkou zapracujte broskve. Těsto rozdělte do forem a pečte cca 45–60 minut dozlatova. Propečení otestujte špejlí. Upečené korpusy nechte zcela vychladnout.

Mezitím připravte KARAMELIZOVANÉ PINIOVÉ OŘÍŠKY. V pánvi opražte oříšky dozlatova, posypte cukrem, zamíchejte a nechte zkaramelizovat. Poté je vysypte na plech, vyložený pečicím papírem, rozprostřete a nechte zcela vychladnout. Nakonec je nasekejte či rozmixujte na menší kousky.

4 Dokončete KRÉM. Do mascarpone pomalu zašlehejte rozpuštěnou zchladlou čokoládu a přidejte limoncello. Ze smetany odstraňte rozmarýn, vyšlehejte dotuha a stěrkou vmíchejte do mascarpone.

Připravte SIRUP na potření korpusů. Limoncello, citronovou šťávu, cukr a pár snítek rozmarýnu krátce svařte do hustšího sirupu.

6 Oba korpusy v případě potřeby nožem zarovnejte do roviny a poté je oba rozkrojte na dva pláty a všechny hojně potřete citronovo-rozmarýnovým sirupem. Zbytek sirupu smíchejte s broskvovou marmeládou a zahřejte v rendlíku (pokud sirup nezbyl, zahřejte samotnou marmeládu). Chcete-li se zbavit kousků ovoce, můžeme směs propasírovat přes jemné síto.

7 Začněte vrstvit. Plát korpusu potřete vrstvou broskvové marmelády a vrstvou krému, posypte pokrájenými karamelovými piniovými oříšky a přiklopte dalším dílem korpusu. Celý postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Celý dort potřete zbylým krémem a uhlaďte stěrkou. Nechte dobře ztuhnout v lednici.

8 NA DOKONČENÍ mezitím připravte čokoládové střepy. Ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu. Nalijte ji na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřete a uhlaďte stěrkou a poklaďte květy a jehličkami rozmarýnu. Nechte v chladu dokonale ztuhnout a potom ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníky.

9 Před podáváním dort ozdobte květinovými střepy, snítkami rozmarýnu a jedlými květy.

NĚCO NAVÍC 
ort můžete ozdobit i čerstvými broskvemi, karamelizovanými piniovými oříšky nebo efektními čokoládovými šiškami – z bílé čokolády, rozpuštěné s trochou smetany, po zchladnutí vytvarujte malé šištičky a na ty pomocí rozpuštěné čokolády a štětce nalepte plátky mandlí tak, aby vzhledem připomínaly borové šišky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit