0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort „Vzpomínka na italské léto“

Dort „Vzpomínka na italské léto“
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort „Vzpomínka na italské léto“

4.4 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 17 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13550 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 1309 g
Tuky 831 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nádherný dort od Kristýny Šperkové zvítězil v pekařské soutěži a ozdobil obálku květnového čísla. Přesně o takovém jsme během vymýšlení soutěže během zimního nečasu snili! Je plný slunce, kvete jako jarní louka a chutná a voní jako léto!

Suroviny

Na korpus
máslo 225 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 350 g
vejce 4 ks
velikost L, pokojová teplota
limoncello 2 PL
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
citron 1 ks
kůra, najemno
mouka pšeničná hladká 350 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.75 ČL
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 225 ml
mléko 1 PL
broskve 2 ks
na malé kousky
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
rozmarýn 2 snítky
mascarpone 500 g
o pokojové teplotě
bílá čokoláda 300 g
limoncello 4 PL
Na karamelizované piniové oříšky
piniové oříšky 50 g
krupicový cukr 4 PL
Na sirup
limoncello 80 ml
citronová štáva
z půlky citronu
cukr 5 PL
rozmarýn 3 snítka
Na dokončení
broskvový džem 150 g
bílá čokoláda 300 g
čerstvé jedlé květy
rozmarýn
pár snítek

1 S přípravou KRÉMU začněte den předem. Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte snítky rozmarýnu a zahřejte těsně pod bod varu. Nechte vychladnout a přes noc uložte do lednice.

2 Druhý den upečte KORPUS. Troubu předehřejte na 170°C. Dvě dortové formy o průměru 17 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky). Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Postupně zašlehejte jedno vejce po druhém. Poté přidejte dvě lžíce likéru limoncello, dřeň z vanilkového lusku a citronovou kůru. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem, sodou a špetkou soli. Střídavě a po částech vmíchejte do vaječného základu moučnou směs a zakysanou smetanu smíchanou se lžící mléka. Nakonec do těsta opatrně stěrkou zapracujte broskve. Těsto rozdělte do forem a pečte cca 45–60 minut dozlatova. Propečení otestujte špejlí. Upečené korpusy nechte zcela vychladnout.

Mezitím připravte KARAMELIZOVANÉ PINIOVÉ OŘÍŠKY. V pánvi opražte oříšky dozlatova, posypte cukrem, zamíchejte a nechte zkaramelizovat. Poté je vysypte na plech, vyložený pečicím papírem, rozprostřete a nechte zcela vychladnout. Nakonec je nasekejte či rozmixujte na menší kousky.

4 Dokončete KRÉM. Do mascarpone pomalu zašlehejte rozpuštěnou zchladlou čokoládu a přidejte limoncello. Ze smetany odstraňte rozmarýn, vyšlehejte dotuha a stěrkou vmíchejte do mascarpone.

5Připravte SIRUP na potření korpusů. Limoncello, citronovou šťávu, cukr a pár snítek rozmarýnu krátce svařte do hustšího sirupu.

6 Oba korpusy v případě potřeby nožem zarovnejte do roviny a poté je oba rozkrojte na dva pláty a všechny hojně potřete citronovo-rozmarýnovým sirupem. Zbytek sirupu smíchejte s broskvovou marmeládou a zahřejte v rendlíku (pokud sirup nezbyl, zahřejte samotnou marmeládu). Chcete-li se zbavit kousků ovoce, můžeme směs propasírovat přes jemné síto.

7 Začněte vrstvit. Plát korpusu potřete vrstvou broskvové marmelády a vrstvou krému, posypte pokrájenými karamelovými piniovými oříšky a přiklopte dalším dílem korpusu. Celý postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Celý dort potřete zbylým krémem a uhlaďte stěrkou. Nechte dobře ztuhnout v lednici.

8 NA DOKONČENÍ mezitím připravte čokoládové střepy. Ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu. Nalijte ji na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřete a uhlaďte stěrkou a poklaďte květy a jehličkami rozmarýnu. Nechte v chladu dokonale ztuhnout a potom ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníky.

9 Před podáváním dort ozdobte květinovými střepy, snítkami rozmarýnu a jedlými květy.

NĚCO NAVÍC 
ort můžete ozdobit i čerstvými broskvemi, karamelizovanými piniovými oříšky nebo efektními čokoládovými šiškami – z bílé čokolády, rozpuštěné s trochou smetany, po zchladnutí vytvarujte malé šištičky a na ty pomocí rozpuštěné čokolády a štětce nalepte plátky mandlí tak, aby vzhledem připomínaly borové šišky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit