
Bruschetta se sardinkami, fenyklem a červenou cibulí
Fenykl svědčí trávení, ať už v podobě semínek, bulev či lahůdkových kvítků, označovaných někdy jako ,fenyklový pyl‘. Kromě toho se o něm říká, že pomáhá organismu zvládat horko.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 malá bulva fenyklu (asi 150 g), zbavená vnějších lístků, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
- 1 pěkná bageta, velká ciabatta či jiný dobrý bílý chléb
- 1x konzerva sardinek (nejlépe pravých!) ve vlastní šťávě nebo v oleji, okapaná
- 1/2 červené cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce nadrobno nakrájené hladkolisté petrželky
- 1 vrchovatá lžíce jemně nasekaného kopru
- 1 lžíce citronové šťávy + klínky citronu k podávání
- 1 lžička bílého vinného octa
- 20 ml panenského olivového oleje + na opékání
- pečiva sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Máslo rozehřejte a zpěňte v nepřilnavé pánvi. Vsypte fenykl a za stálého míchání opékejte 5 minut doměkka a dozlatova. Odstavte a nechte 5 minut chladnout.
2 Mezitím opečte toustíky z pečiva nakrájeného na plátky (podle potřeby na oleji).
3 V míse smíchejte fenykl, sardinky, cibuli, petrželku, kopr, citronovou šťávu, ocet a polovinu olivového oleje (nebo méně, podle toho, v čem byly naložené sardinky). Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na toustících, pokapané dalším olejem a doplněné klínky citronu.
Přidat komentář