0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži

30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži
ZDROJ: Apetit

Jídlo z konzervy nemá zrovna dobrou pověst. V plechovkách se ale mohou ukrývat ty nejlepší přísady, ze kterých připravíte spoustu luxusních jídel. Poradíme vám, jak na ně a přidáme tři desítky neotřelých receptů.

Využijte co nejlépe základní suroviny ve spíži. Máme pro vás nejlepší tipy pro vaření s konzervovanými potravinami. Použijte je jako hlavní ingredience a experimentujte s vlastními úpravami nebo se držte našich receptů.

1. Zásobte se předem

Jaké konzervy se vždy vyplatí mít ve spíži?

  • Začněte rajčatovými produkty ve formě rajčat v rajčatové šťávě (celé plody i sekané na kostky), rajčatovým protlakem a rajčatovým pyré (passata).
  • Z luštěnin si vybírejte rozmanité plechovky: cizrna, různé druhy fazolí (jako základ velké máslové, drobné bílé cannellini a červené) a čočku na salát či polévku.
  • V regálu s rybičkami sáhněte po konzervě sardinek ve vlastní šťávě, tuňákovi (steak ve vlastní šťávě), uzené makrele a ančovičkách.
  • Při nákupu konzervované zeleniny si dobře projděte složení na obalu. Dejte přednost té ve vlastní šťávě s co nejmenším množstvím přidané soli a cukru. Kukuřice ve slaném nálevu se hodí do salátu i bleskových polévek. Bambusové výhonky uplatníte v asijských karí i stir-fry pokrmech z jedné pánve.
  • Z dalších plechovek a zavařenin se v kuchyni uplatní: arašídové máslo (připravíte s ním fantastické kuře) a sezamové tahini, několik druhů kari pasty, kokosové mléko, olivy a kapary.
  • Ve spíži se neztratí ani zeleninový nebo poctivý masový vývar ve skle, kterým okamžitě vylepšíte a zvýrazníte chuť polévek i mnoha dalších jídel.

2. Luštěniny a zeleninu před použitím slijte

Pokud pracujete s konzervovanými surovinami, především u luštěnin a zeleniny se vyplatí je před použitím slít a lehce propláchnout. Často se do plechovky nakládají v soli, případně může nálev z luštěnin obsahovat tzv. antinutrienty, nic z toho v jídle nepotřebujete.

Stejně tak rybičky, pokud nejsou naložené ve vlastní šťávě ale v oleji, doporučujeme ho slít a použít jen čisté rybí maso.  Tuk v podobě másla nebo olivového oleje přidejte do připravovaného rybího pokrmu sami.

  • Výjimku v proplachování a odkapávání tvoří konzervovaná rajčata a ryby ve vlastní šťávě: obsah takových plechovek můžete do jídla bez obav vyklopit celý, při slévání byste přišli o silnou chuť, kterou šťáva ukrývá.

3. Plechovka fazolí jako univerzální surovina

Z jedné plechovky fazolí připravíte celé menu od krémových polévek přes dušené maso a karbanátky až po jednoduchou pomazánku nebo salát. Fazole z plechovky mívají máslovější konzistenci než doma vařené, výborně se hodí jako základ již zmiňovaných polévek a pomazánek.

  • Do jídla je přidávejte až ke konci vaření, v hrnci jim stačí jen chvilka.

4. Když nevíte, co uvařit z plechovky, držte se dušených jídel

Zelenina z plechovky bývá šťavnatější a obsahuje obvykle více vody než zelenina čerstvá: využijte toho ve svůj prospěch a použijte ji jako základ bleskových ragú, karí a gulášů.

  • Plechovka fazolí s plechovkou rajčat v rajčatové šťávě nebo sklenicí rajčatové passaty a případně konzerva kukuřice se během chvilky promění v lahodný pokrm.

5. Udělejte z rajčatového protlaku svého nejlepšího přítele

Italský, dvakrát odpařovaný rajčatový protlak (doppio concentrato di pomodoro) dodá jídlu bohatou chuť. Tento zázrak z konzervy se hodí do celé řady pokrmů.

  • Přidejte lžíci protlaku i tam, kde jsou již rajčata. Rajčatový protlak je skvělým zvýrazňovačem chuti jakékoli omáčky na bázi rajčat, zejména když čerstvá rajčata nemají sezónu a nejsou zrovna v nejlepší kondici.

6. Výrazné ochucení

Při práci s konzervovanými potravinami je správné dochucení alfou a omegou vaření. Aby výsledné jídlo nebylo mdlé a nudné, nepotřebujete desítky koření. Vystačíte si s kombinací maximálně tří druhů.

  • V sezoně využijte sílu čerstvých zelených bylinek.

Zdroj informací: Nigella Lawson – Vaříme expres, Jamie Oliver – 5 ingrediencí, The Sprucee Ats

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč