30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži

Jídlo z konzervy nemá zrovna dobrou pověst. V plechovkách se ale mohou ukrývat ty nejlepší přísady, ze kterých připravíte spoustu luxusních jídel. Poradíme vám, jak na ně a přidáme tři desítky neotřelých receptů.
Využijte co nejlépe základní suroviny ve spíži. Máme pro vás nejlepší tipy pro vaření s konzervovanými potravinami. Použijte je jako hlavní ingredience a experimentujte s vlastními úpravami nebo se držte našich receptů.
1. Zásobte se předem
Jaké konzervy se vždy vyplatí mít ve spíži?
- Začněte rajčatovými produkty ve formě rajčat v rajčatové šťávě (celé plody i sekané na kostky), rajčatovým protlakem a rajčatovým pyré (passata).
- Z luštěnin si vybírejte rozmanité plechovky: cizrna, různé druhy fazolí (jako základ velké máslové, drobné bílé cannellini a červené) a čočku na salát či polévku.
- V regálu s rybičkami sáhněte po konzervě sardinek ve vlastní šťávě, tuňákovi (steak ve vlastní šťávě), uzené makrele a ančovičkách.
- Při nákupu konzervované zeleniny si dobře projděte složení na obalu. Dejte přednost té ve vlastní šťávě s co nejmenším množstvím přidané soli a cukru. Kukuřice ve slaném nálevu se hodí do salátu i bleskových polévek. Bambusové výhonky uplatníte v asijských karí i stir-fry pokrmech z jedné pánve.
- Z dalších plechovek a zavařenin se v kuchyni uplatní: arašídové máslo (připravíte s ním fantastické kuře) a sezamové tahini, několik druhů kari pasty, kokosové mléko, olivy a kapary.
- Ve spíži se neztratí ani zeleninový nebo poctivý masový vývar ve skle, kterým okamžitě vylepšíte a zvýrazníte chuť polévek i mnoha dalších jídel.
2. Luštěniny a zeleninu před použitím slijte
Pokud pracujete s konzervovanými surovinami, především u luštěnin a zeleniny se vyplatí je před použitím slít a lehce propláchnout. Často se do plechovky nakládají v soli, případně může nálev z luštěnin obsahovat tzv. antinutrienty, nic z toho v jídle nepotřebujete.
Stejně tak rybičky, pokud nejsou naložené ve vlastní šťávě ale v oleji, doporučujeme ho slít a použít jen čisté rybí maso. Tuk v podobě másla nebo olivového oleje přidejte do připravovaného rybího pokrmu sami.
- Výjimku v proplachování a odkapávání tvoří konzervovaná rajčata a ryby ve vlastní šťávě: obsah takových plechovek můžete do jídla bez obav vyklopit celý, při slévání byste přišli o silnou chuť, kterou šťáva ukrývá.
3. Plechovka fazolí jako univerzální surovina
Z jedné plechovky fazolí připravíte celé menu od krémových polévek přes dušené maso a karbanátky až po jednoduchou pomazánku nebo salát. Fazole z plechovky mívají máslovější konzistenci než doma vařené, výborně se hodí jako základ již zmiňovaných polévek a pomazánek.
- Do jídla je přidávejte až ke konci vaření, v hrnci jim stačí jen chvilka.
4. Když nevíte, co uvařit z plechovky, držte se dušených jídel
Zelenina z plechovky bývá šťavnatější a obsahuje obvykle více vody než zelenina čerstvá: využijte toho ve svůj prospěch a použijte ji jako základ bleskových ragú, karí a gulášů.
- Plechovka fazolí s plechovkou rajčat v rajčatové šťávě nebo sklenicí rajčatové passaty a případně konzerva kukuřice se během chvilky promění v lahodný pokrm.
5. Udělejte z rajčatového protlaku svého nejlepšího přítele
Italský, dvakrát odpařovaný rajčatový protlak (doppio concentrato di pomodoro) dodá jídlu bohatou chuť. Tento zázrak z konzervy se hodí do celé řady pokrmů.
- Přidejte lžíci protlaku i tam, kde jsou již rajčata. Rajčatový protlak je skvělým zvýrazňovačem chuti jakékoli omáčky na bázi rajčat, zejména když čerstvá rajčata nemají sezónu a nejsou zrovna v nejlepší kondici.
6. Výrazné ochucení
Při práci s konzervovanými potravinami je správné dochucení alfou a omegou vaření. Aby výsledné jídlo nebylo mdlé a nudné, nepotřebujete desítky koření. Vystačíte si s kombinací maximálně tří druhů.
- V sezoně využijte sílu čerstvých zelených bylinek.
Zdroj informací: Nigella Lawson – Vaříme expres, Jamie Oliver – 5 ingrediencí, The Sprucee Ats