Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži

30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži
ZDROJ: Apetit

Jídlo z konzervy nemá zrovna dobrou pověst. V plechovkách se ale mohou ukrývat ty nejlepší přísady, ze kterých připravíte spoustu luxusních jídel. Poradíme vám, jak na ně a přidáme tři desítky neotřelých receptů.

Využijte co nejlépe základní suroviny ve spíži. Máme pro vás nejlepší tipy pro vaření s konzervovanými potravinami. Použijte je jako hlavní ingredience a experimentujte s vlastními úpravami nebo se držte našich receptů.

1. Zásobte se předem

Jaké konzervy se vždy vyplatí mít ve spíži?

  • Začněte rajčatovými produkty ve formě rajčat v rajčatové šťávě (celé plody i sekané na kostky), rajčatovým protlakem a rajčatovým pyré (passata).
  • Z luštěnin si vybírejte rozmanité plechovky: cizrna, různé druhy fazolí (jako základ velké máslové, drobné bílé cannellini a červené) a čočku na salát či polévku.
  • V regálu s rybičkami sáhněte po konzervě sardinek ve vlastní šťávě, tuňákovi (steak ve vlastní šťávě), uzené makrele a ančovičkách.
  • Při nákupu konzervované zeleniny si dobře projděte složení na obalu. Dejte přednost té ve vlastní šťávě s co nejmenším množstvím přidané soli a cukru. Kukuřice ve slaném nálevu se hodí do salátu i bleskových polévek. Bambusové výhonky uplatníte v asijských karí i stir-fry pokrmech z jedné pánve.
  • Z dalších plechovek a zavařenin se v kuchyni uplatní: arašídové máslo (připravíte s ním fantastické kuře) a sezamové tahini, několik druhů kari pasty, kokosové mléko, olivy a kapary.
  • Ve spíži se neztratí ani zeleninový nebo poctivý masový vývar ve skle, kterým okamžitě vylepšíte a zvýrazníte chuť polévek i mnoha dalších jídel.

2. Luštěniny a zeleninu před použitím slijte

Pokud pracujete s konzervovanými surovinami, především u luštěnin a zeleniny se vyplatí je před použitím slít a lehce propláchnout. Často se do plechovky nakládají v soli, případně může nálev z luštěnin obsahovat tzv. antinutrienty, nic z toho v jídle nepotřebujete.

Stejně tak rybičky, pokud nejsou naložené ve vlastní šťávě ale v oleji, doporučujeme ho slít a použít jen čisté rybí maso.  Tuk v podobě másla nebo olivového oleje přidejte do připravovaného rybího pokrmu sami.

  • Výjimku v proplachování a odkapávání tvoří konzervovaná rajčata a ryby ve vlastní šťávě: obsah takových plechovek můžete do jídla bez obav vyklopit celý, při slévání byste přišli o silnou chuť, kterou šťáva ukrývá.

3. Plechovka fazolí jako univerzální surovina

Z jedné plechovky fazolí připravíte celé menu od krémových polévek přes dušené maso a karbanátky až po jednoduchou pomazánku nebo salát. Fazole z plechovky mívají máslovější konzistenci než doma vařené, výborně se hodí jako základ již zmiňovaných polévek a pomazánek.

  • Do jídla je přidávejte až ke konci vaření, v hrnci jim stačí jen chvilka.

4. Když nevíte, co uvařit z plechovky, držte se dušených jídel

Zelenina z plechovky bývá šťavnatější a obsahuje obvykle více vody než zelenina čerstvá: využijte toho ve svůj prospěch a použijte ji jako základ bleskových ragú, karí a gulášů.

  • Plechovka fazolí s plechovkou rajčat v rajčatové šťávě nebo sklenicí rajčatové passaty a případně konzerva kukuřice se během chvilky promění v lahodný pokrm.

5. Udělejte z rajčatového protlaku svého nejlepšího přítele

Italský, dvakrát odpařovaný rajčatový protlak (doppio concentrato di pomodoro) dodá jídlu bohatou chuť. Tento zázrak z konzervy se hodí do celé řady pokrmů.

  • Přidejte lžíci protlaku i tam, kde jsou již rajčata. Rajčatový protlak je skvělým zvýrazňovačem chuti jakékoli omáčky na bázi rajčat, zejména když čerstvá rajčata nemají sezónu a nejsou zrovna v nejlepší kondici.

6. Výrazné ochucení

Při práci s konzervovanými potravinami je správné dochucení alfou a omegou vaření. Aby výsledné jídlo nebylo mdlé a nudné, nepotřebujete desítky koření. Vystačíte si s kombinací maximálně tří druhů.

  • V sezoně využijte sílu čerstvých zelených bylinek.

Zdroj informací: Nigella Lawson – Vaříme expres, Jamie Oliver – 5 ingrediencí, The Sprucee Ats