Sladkokyselé brusinky, které jsou plné vitaminů, jsou na zimu ideální, a navíc spolu s křupavou drobenkou jim to moc sluší – zvláště když k nim přidáte ještě smetanu nebo vanilkovou zmrzlinu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220°C. Brusinky dejte do menšího rendlíku, přilijte pomerančovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty, pak odstavte z plotny a oslaďte medem. Rozdělte do zapékacích misek (my jsme použili 5 misek o průměru 13cm) a nechte vychladnout.
Mouku smíchejte v míse s cukrem a pomerančovou kůrou. Přidejte máslo a vše promněte prsty, aby vznikla pěkná drobenka. Pracujte rychle, aby máslo příliš nezměklo. Směs rozdělte do misek s vychladlými brusinkami a dejte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180°C a pečte ještě 15 minut. Podávejte horké, poprášené moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Při slazení myslete na to, že brusinky jsou opravdu kyselé, a tak medem nešetřete. S kramblem si můžete vyhrát, pokud ho chystáte k snídani, přidejte do drobenky ovesné vločky a podávejte ho s hustým jogurtem. Budete-li krambl podávat jako dezert, přimíchejte do drobenky oříšky a vylepšete jej kopečkem vanilkové zmrzliny nebo vanilkovou omáčkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Někdo to rád horké!(14 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )