Brusinkový krambl

Brusinkový krambl

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2290 kcal
Bílkoviny 21 g
Cukr 253 g
Tuky 128 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselé brusinky, které jsou plné vitaminů, jsou na zimu ideální, a navíc spolu s křupavou drobenkou jim to moc sluší – zvláště když k nim přidáte ještě smetanu nebo vanilkovou zmrzlinu. 

Suroviny

brusinková zavařenina 1 kg
čerstvé / mražené (povolené)
pomeranč 1 ks
bio, kůra najemno, šťáva
med
dle chuti
mouka pšeničná hladká 150 g
třtinový cukr 150 g
máslo 150 g
vychlazené, na kostky
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 220°C. Brusinky dejte do menšího rendlíku, přilijte pomerančovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty, pak odstavte z plotny a oslaďte medem. Rozdělte do zapékacích misek (my jsme použili 5 misek o průměru 13cm) a nechte vychladnout.

2 Mouku smíchejte v míse s cukrem a pomerančovou kůrou. Přidejte máslo a vše promněte prsty, aby vznikla pěkná drobenka. Pracujte rychle, aby máslo příliš nezměklo. Směs rozdělte do misek s vychladlými brusinkami a dejte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180°C a pečte ještě 15 minut. Podávejte horké, poprášené moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Při slazení myslete na to, že brusinky jsou opravdu kyselé, a tak medem nešetřete. S kramblem si můžete vyhrát, pokud ho chystáte k snídani, přidejte do drobenky ovesné vločky a podávejte ho s hustým jogurtem. Budete-li krambl podávat jako dezert, přimíchejte do drobenky oříšky a vylepšete jej kopečkem vanilkové zmrzliny nebo vanilkovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit