Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou

4.4/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3487 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 456 g
Tuky 143 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, který vám zmizí přímo před očima! Poklička připomíná vanilkové rohlíčky a zázvor dodává náplni na zajímavosti. 

Suroviny

máslo 100 g
vychlazené, nakrájené
třtinový cukr 50 g
světlý
z poloviny citronu
sůl 1 špetka
velký, prošlehaný
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
na poprášení
Na náplň
pevná, sladká, šťavnatá, oloupaná, zbavené jádřinců, na kostičky
kyselejší (např. Granny Smith), oloupaná, zbavená jádřinců, na kostičky
třtinový cukr 100 g
světlý
zázvor kandovaný 100 g
na tenké proužky
sultánky, propláchnuté

Postup

1

Na pokličku z těsta dejte do mísy mouku a máslo a promněte prsty tak, aby vznikla pěkná drobenka. Přisypte cukr, ořechy, citronovou kůru a špetku soli a vše promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu chladit.

2

Na náplň: Jablka, cukr a zázvor dejte do hrnce a zhruba 5 minut zvolna vařte, aby jablka trochu změkla. Vmíchejte mouku, calvados a sultánky a ještě minutu dvě vařte. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout.

3

Troubu předehřejte na 170°C. Jablka vsypte do kulaté zapékací formy o průměru 23cm a hluboké asi 5cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje formy. Z těsta vyválejte kruh jen o něco málo větší, než je horní část mísy. Kruh položte na jablka a seřízněte případné okraje – přebytečné těsto použijte na vytvoření ozdob. V těstě udělejte tři zářezy, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30–40 minut. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké či lehce vychladlé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...