Koláč, který vám zmizí přímo před očima! Poklička připomíná vanilkové rohlíčky a zázvor dodává náplni na zajímavosti.
Suroviny
1 Na pokličku z těsta dejte do mísy mouku a máslo a promněte prsty tak, aby vznikla pěkná drobenka. Přisypte cukr, ořechy, citronovou kůru a špetku soli a vše promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu chladit.
2 Na náplň: Jablka, cukr a zázvor dejte do hrnce a zhruba 5 minut zvolna vařte, aby jablka trochu změkla. Vmíchejte mouku, calvados a sultánky a ještě minutu dvě vařte. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout.
3 Troubu předehřejte na 170°C. Jablka vsypte do kulaté zapékací formy o průměru 23cm a hluboké asi 5cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje formy. Z těsta vyválejte kruh jen o něco málo větší, než je horní část mísy. Kruh položte na jablka a seřízněte případné okraje – přebytečné těsto použijte na vytvoření ozdob. V těstě udělejte tři zářezy, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30–40 minut. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké či lehce vychladlé.