Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou

Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou

4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3487 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 456 g
Tuky 143 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, který vám zmizí přímo před očima! Poklička připomíná vanilkové rohlíčky a zázvor dodává náplni na zajímavosti. 

Suroviny

máslo 100 g
vychlazené, nakrájené
třtinový cukr 50 g
světlý
z poloviny citronu
sůl 1 špetka
velký, prošlehaný
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
na poprášení
Na náplň
pevná, sladká, šťavnatá, oloupaná, zbavené jádřinců, na kostičky
kyselejší (např. Granny Smith), oloupaná, zbavená jádřinců, na kostičky
třtinový cukr 100 g
světlý
zázvor kandovaný 100 g
na tenké proužky
sultánky, propláchnuté

1 Na pokličku z těsta dejte do mísy mouku a máslo a promněte prsty tak, aby vznikla pěkná drobenka. Přisypte cukr, ořechy, citronovou kůru a špetku soli a vše promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu chladit.

2 Na náplň: Jablka, cukr a zázvor dejte do hrnce a zhruba 5 minut zvolna vařte, aby jablka trochu změkla. Vmíchejte mouku, calvados a sultánky a ještě minutu dvě vařte. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 170°C. Jablka vsypte do kulaté zapékací formy o průměru 23cm a hluboké asi 5cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje formy. Z těsta vyválejte kruh jen o něco málo větší, než je horní část mísy. Kruh položte na jablka a seřízněte případné okraje – přebytečné těsto použijte na vytvoření ozdob. V těstě udělejte tři zářezy, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30–40 minut. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké či lehce vychladlé. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč