
Banánová žemlovka
Banány, karamel, voňavé koření a křupavé croissanty. Už jen při vyslovení téhle božské kombinace se sbíhají sliny...
Ingredience
- 2 banány
- 6 vajec
- 80 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml kokosového krému
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
- 6 starších croissantů
- 50 g másla + na vymazání formiček
- 200 g třtinového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání (33%)
- 2 banány, nakrájené na kolečka
- 60 ml tmavého rumu
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175°C a máslem vymažte 6 větších zapékacích mističek (použít můžete i formičky na větší muffiny). V míse rozmačkejte banány, přidejte vejce, cukr, mléko, kokosový krém, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek a vše prošlehejte.
2 Croissanty nakrájejte na kostky nebo na plátky a přidejte do mísy k vaječné směsi. Nechte nasáknout a pak je rozdělte do připravených mističek či formiček. Dejte péct asi na 30 minut. Potom je vyjměte z trouby a nechte 15–20 minut stát.
3 Mezitím si připravte omáčku. V rendlíku nechte rozpustit máslo s cukrem a smeta- nou, přiveďte k varu a 8–10 minut zvolna vařte, aby omáčka zhoustla – hlídejte, aby nepřetekla. Přidejte banány a rum. Podávejte k žemlovce.
Přidat komentář