Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

Jak říkal bonviván Kristián Adině Mandlové: „Orient, to je pohádka, kouzelné město, moře hučí svou věčnou píseň, palmy šumí, cikády zpívají milencům při měsíci, vzduch voní skořicí a kávou a nad tím vším nese se tichá píseň...

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 10 trojúhelníčků
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka

Ingredience

    NA BRAMBOROVOU NÁPLŇ

    • 4 brambory (cca 400 g) oloupané a nakrájené na drobné kostičky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 50 ml mléka
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 40 g hladkolisté petržele, nadrobno
    • 1/2 lžičky kajenského pepře
    • 1/2 lžičky směsi koření sumac
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA TAŠTIČKY

    • 6–8 plátů těsta filo
    • 200 ml mléka
    • 50 ml olivového oleje
    • 1 žloutek, prošlehaný
    • 4 lžičky černuchy seté 

    NA DIP

    • 200 g hustého jogurtu
    • 1 svazek máty
    • 1–2 lžičky koření sumac

Příprava jídla

1 Brambory uvařte v lehce osolené vodě, slijte a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180°C.

2 Cibuli opečte na zhruba 2 lžících olivového oleje dosklovita. Přidejte brambory a lehce je rozmačkejte vidličkou. Přilijte 50 ml mléka, 1 lžíci olivového oleje, hladkolistou petržel, kajenský pepř, koření sumac a promíchejte a odstavte. Dochuťte solí a pepřem.

3 Na pracovní plochu rozložte těsto filo. Mléko promíchejte s olivovým olejem a plát těsta jím potřete, těsto rozřízněte na 2 dlouhé obdélníky. Poté každý přeložte na půl podél delší strany. Ke kraji vzniklého dlouhého pásu dejte zhruba lžíci náplně a zarovnejte ji do trojúhelníku. Těsto s náplní přehněte do trojúhelníku a poté postupně skládejte až ke konci dlouhého plátu. Takto spotřebujte všechnu náplň. Šátečky vyskládejte na plech, potřete je prošlehaným vejcem, posypte černuchou a pečte dozlatova, zhruba 15–20 minut.

4 Mátu nasekejte nadrobno, smíchejte s jogurtem, přidejte sumac a dochuťte solí. Podávejte k taštičkám.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tataráček & hranolky

Vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem

Nudle se slaninou, zakysanou smetanou a tvarohem (Túrós czusza)

Pečený plněný lilek

Přidat komentář