I když výroba vypadá pracně, ve finále je to celkem snadné, a hlavně zábavné. Taštičky se totiž jedí rukama a to je na pikniku plus.
Suroviny
Postup
1 V osolené vodě uvařte brambory téměř doměkka; trvá to asi 15 minut. Rozpalte wok a v něm olej. Vsypte hořčičná semínka a kari listy (pokud je máte), přidejte cibuli, zázvor, česnek, římský kmín a opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte nasekanou zelenou chilli papričku, kurkumu a koření madras, promíchejte a lehce osolte. Přidejte brambory a za stálého míchání vařte, dokud nejsou měkké (podle potřeby přilijte trochu vody). Ochutnejte, dosolte, vmíchejte koriandr a nechte vychladnout.
2 Nyní připravte vaječné těsto. Ve velké míse smíchejte sůl a mouku a uprostřed udělejte důlek. V menší míse prošlehejte 125ml vody, vejce a olej. Vlijte do důlku v mouce a postupně vše promíchejte a na pracovní ploše vypracujte hladké těsto. Rozdělte jej na půl a vytvarujte dvě koule. Zabalte je do potravinové fólie a nechte odpočívat.
3 Na máslové těsto dejte do mísy mouku, přistrouhejte k ní máslo a přilijte olej. Prsty nebo pomocí robotu zapracujte tuk do mouky a uhněťte hladké těsto. Opět ho rozdělte na poloviny a zformujte do koulí. Dejte chladit do lednice na 10-15 minut.
4 Vezměte kouli vaječného těsta a rozválejte ji na kruh. Doprostřed dejte kouli máslového těsta a zabalte ji do rozváleného plátu.
5 Vzniklou kouli rozválejte na obdélník. Srolujte ho do ruličky, otočte o 90 stupňů a od kratšího konce znovu vyválejte do obdélníku. Znovu těsto srolujte a roličku nakrájejte na asi 1cm tlustá kolečka. Každé vyválejte do kruhu silného asi 25mm. Těsto příliš nepodsypávejte moukou a vždy jednotlivé vrstvy dobře přitiskněte k sobě, ať se vám při smažení vrstvy neoddělují. Doprostřed dejte zhruba lžíci kari náplně. Okraje potřete vodou a slepte k sobě, pořádně přitiskněte. Taštičky přikryjte potravinářskou fólií, aby neosychaly, a stejným způsobem zpracujte všechno těsto a všechnu náplň.
6 Taštičky smažte ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Nechte je okapat na kuchyňském papíru. Jsou dobré horké i po vychladnutí.
NĚCO NAVÍC
Taštičky můžete vyrobit i den dva předem a před podáváním je jen ohřát v troubě.