Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné Na cca 10 trojúhelníčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1764 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 105 g
Tuky 124 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak říkal bonviván Kristián Adině Mandlové: „Orient, to je pohádka, kouzelné město, moře hučí svou věčnou píseň, palmy šumí, cikády zpívají milencům při měsíci, vzduch voní skořicí a kávou a nad tím vším nese se tichá píseň...

Suroviny

NA BRAMBOROVOU NÁPLŇ
brambory 4 ks
(cca 400 g) oloupané a nakrájené na drobné kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
olivový olej 2 PL
mléko 50 ml
olivový olej 1 PL
petrželka 40 g
nadrobno
kajenský pepř 0.5 ČL
0.5 ČL
směs koření sumac
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA TAŠTIČKY
6
těsto filo
mléko 200 ml
olivový olej 50 ml
žloutek 1 ks
4 ČL
černucha setá
NA DIP
200 g
hustý jogurt
máta 1 svazek
koření sumac 1 ČL

1 Brambory uvařte v lehce osolené vodě, slijte a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180°C.

2 Cibuli opečte na zhruba 2 lžících olivového oleje dosklovita. Přidejte brambory a lehce je rozmačkejte vidličkou. Přilijte 50 ml mléka, 1 lžíci olivového oleje, hladkolistou petržel, kajenský pepř, koření sumac a promíchejte a odstavte. Dochuťte solí a pepřem.

3 Na pracovní plochu rozložte těsto filo. Mléko promíchejte s olivovým olejem a plát těsta jím potřete, těsto rozřízněte na 2 dlouhé obdélníky. Poté každý přeložte na půl podél delší strany. Ke kraji vzniklého dlouhého pásu dejte zhruba lžíci náplně a zarovnejte ji do trojúhelníku. Těsto s náplní přehněte do trojúhelníku a poté postupně skládejte až ke konci dlouhého plátu. Takto spotřebujte všechnu náplň. Šátečky vyskládejte na plech, potřete je prošlehaným vejcem, posypte černuchou a pečte dozlatova, zhruba 15–20 minut.

4 Mátu nasekejte nadrobno, smíchejte s jogurtem, přidejte sumac a dochuťte solí. Podávejte k taštičkám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit