0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Na cca 10 trojúhelníčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5512 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 756 g
Tuky 135 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak říkal bonviván Kristián Adině Mandlové: „Orient, to je pohádka, kouzelné město, moře hučí svou věčnou píseň, palmy šumí, cikády zpívají milencům při měsíci, vzduch voní skořicí a kávou a nad tím vším nese se tichá píseň...

Suroviny

Na bramborovou náplň
brambory 4 ks
(cca 400 g) na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
olivový olej 2 PL
mléko 50 ml
olivový olej 1 PL
petrželka 40 g
nadrobno
kajenský pepř 0.5 ČL
koření sumah 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na taštičky
filo těsto 7 plátků
mléko 200 ml
olivový olej 50 ml
žloutek 1 ks
černucha (semínka) 4 ČL
Na dip
jogurt bílý 200 g
hustý
máta 1 svazek
koření sumah 1 ČL

1 Brambory uvařte v lehce osolené vodě, slijte a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180°C.

2 Cibuli opečte na zhruba 2 lžících olivového oleje dosklovita. Přidejte brambory a lehce je rozmačkejte vidličkou. Přilijte 50 ml mléka, 1 lžíci olivového oleje, hladkolistou petržel, kajenský pepř, koření sumac a promíchejte a odstavte. Dochuťte solí a pepřem.

3 Na pracovní plochu rozložte těsto filo. Mléko promíchejte s olivovým olejem a plát těsta jím potřete, těsto rozřízněte na 2 dlouhé obdélníky. Poté každý přeložte na půl podél delší strany. Ke kraji vzniklého dlouhého pásu dejte zhruba lžíci náplně a zarovnejte ji do trojúhelníku. Těsto s náplní přehněte do trojúhelníku a poté postupně skládejte až ke konci dlouhého plátu. Takto spotřebujte všechnu náplň. Šátečky vyskládejte na plech, potřete je prošlehaným vejcem, posypte černuchou a pečte dozlatova, zhruba 15–20 minut.

4 Mátu nasekejte nadrobno, smíchejte s jogurtem, přidejte sumac a dochuťte solí. Podávejte k taštičkám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit