Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kulajda s vejcem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 53
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2615 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 276 g
Tuky 106 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kulajda je neodolatelná už na pohled! Sytá, jemná, tradiční, vyladěná do posledního detailu. Zkrátka nejlepší kulajda s vejci, jakou jsme ochutnali. A aby i vy jste si tuto tradiční polévku mohli připravit, o recept se s vámi rádi podělíme. Protože poctivá kulajda patří mezi klenoty české kuchyně.

Suroviny

lesní houby 400 g
čerstvé
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
kmín ¼ ČL
drcený
na menší kostky
libeček 2 snítky
ocet 1 PL
podle chuti
sůl a pepř
vejce 4 ks
kopr 1 svazek
lístky otrhané a nasekané

Postup

1

Houby očistěte, je-li třeba, opláchněte je pod studenou vodou nebo otřete vlhkým hadříkem. Nakrájejte je na silnější plátky, vložte do hrnce s 1 a 1/4 litrem vroucí vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Přiveďte k varu.

2

Mouku dobře rozmíchejte se smetanou (podle potřeby ji můžete naředit trochou studené vody) a pak vlijte do polévky. Dobře rozšlehejte. Polévku přiveďte opět k varu, přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a libeček a dál vařte 10–15 minut. Když jsou brambory měkké, dochuťte polévku octem, solí a pepřem a vmíchejte polovinu nasekaného kopru. Stáhněte z ohně a zjemněte lžící másla.

3

Vejce vložte do vroucí vody a vařte 6–7 minut. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a opatrně rozpulte. Každou porci polévky doplňte rozpůleným vejcem, osolte, poprašte pepřem, posypte dalším koprem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li čerstvé houby, můžete použít i mražené předem povolené nebo sušené, namočené alespoň hodinu předem do vlažné vody. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín