Kulajda je neodolatelná už na pohled! Sytá, jemná, tradiční, vyladěná do posledního detailu. Zkrátka nejlepší kulajda s vejci, jakou jsme ochutnali. A aby i vy jste si tuto tradiční polévku mohli připravit, o recept se s vámi rádi podělíme. Protože poctivá kulajda patří mezi klenoty české kuchyně.
Suroviny
Postup
Houby očistěte, je-li třeba, opláchněte je pod studenou vodou nebo otřete vlhkým hadříkem. Nakrájejte je na silnější plátky, vložte do hrnce s 1 a 1/4 litrem vroucí vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Přiveďte k varu.
Mouku dobře rozmíchejte se smetanou (podle potřeby ji můžete naředit trochou studené vody) a pak vlijte do polévky. Dobře rozšlehejte. Polévku přiveďte opět k varu, přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a libeček a dál vařte 10–15 minut. Když jsou brambory měkké, dochuťte polévku octem, solí a pepřem a vmíchejte polovinu nasekaného kopru. Stáhněte z ohně a zjemněte lžící másla.
Vejce vložte do vroucí vody a vařte 6–7 minut. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a opatrně rozpulte. Každou porci polévky doplňte rozpůleným vejcem, osolte, poprašte pepřem, posypte dalším koprem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li čerstvé houby, můžete použít i mražené předem povolené nebo sušené, namočené alespoň hodinu předem do vlažné vody.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nenápadná hvězda českých zahrádek: Aromatický libeček dodá chuť polévkám, pomazánkám i masu(16 receptů )
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )
- Šest desítek nápadů, co s vařenými vejci aneb Kam s vejci na tvrdo(60 receptů )