
Chlebíček s hruškou a pastinákem
Hlavní hvězda tohoto podzimního dezertu? Překvapivě Pastinák! A svou roli hraje víc než skvěle...
Ingredience
- 75 ml rostlinného oleje neutrální chuti + 1/2 lžíce na potření
- 4 lžíce javorového sirupu + na potření
- 2 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 350 g hrušek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo + 1 hruška na ozdobení
- 1 pastinák, oškrábaný a nastrouhaný najemno
- 165 g hladké mouky + na vysypání
- 85 g špaldové mouky
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180°C a dno i boky formy na chlebíček vyložte pečicím papírem tak, aby papír mírně po stranách přesahoval, upečený chlebíček se tak bude později dobře vyndavat.
2 Prošlehejte olej, javorový sirup, vejce a jogurt. Přidejte nastrouhané hrušky a nastrouhaný pastinák.
3 Promíchejte hladkou a špaldovou mouku, kardamom, kypřicí prášek do pečiva i jedlou sodu a jemně vmíchejte do mokré směsi, až se obě hmoty propojí. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Hrušku v celku zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, ty pak naklaďte v jedné řadě za sebou na vršek těsta.
4 Pokapejte vršek chlebíčku olejem a pečte nejméně hodinu. Po hodině pravidelně kontrolujte, pokud by chlebíček příliš tmavl, přikryjte jej alobalem. Chlebíček je upečený, když špejle zabodnutá do středu těsta vyjde ven suchá.
5 Vyndejte z trouby a horký chlebíček navrchu potřete javorovým sirupem. Nechte chladnout 15 minut, pak vyjměte z formy a před krájením nechte na mřížce zcela vychladnout.
Přidat komentář