Tentokrát jsme zvolili netradiční, ale o to lepší doprovod k české klasice. Cibulovo-jablečné čatní jsme dochutili chilli, ale intenzitu ostrosti si zvolte podle sebe. Čatní se hodí k masu a pokud ho hned nesníte, uzavřete ho do skleničky a skladujte v lednici či ho zavařte.
Suroviny
Postup
Cibuli opečte v pánvi na trošce oleje doměkka.
Pak ji vyjměte a spolu s ostatními surovinami dejte do nerezového nebo nepoškozeného smaltovaného hrnce či rendlíku s těžkým dnem.
Promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a za občasného zamíchání zvolna vařte, aby cibule zprůsvitněla a tekutina se skoro vypařila. Může to trvat okolo 1,5 hodiny. Správnou konzistenci lze odhadnout podle toho, že když směsí projedete vařečkou až na dno, zanechá cestičku, do níž stéká zpátky jen velmi málo tekutiny. Podávejte ke kolenům.
NĚCO NAVÍC
Cibulové čatní, které nedojíte hned, uzavřete zastudena do čisté sklenice, vydrží v chladničce nejméně týden. Když sterilizované skleničky naplníte horkým čatní a hned je zavíčkujete, vydrží v temné chladné spíži několik měsíců. Můžete je pojistit ještě zavařením 10 minut při 100 °C.