Cibulovo-jablečné čatní

Cibulovo-jablečné čatní

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 4 skleničky po 200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3976 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 786 g
Tuky 62 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tentokrát jsme zvolili netradiční, ale o to lepší doprovod k české klasice.

Suroviny

cibule 5 ks
červená, menší, na klínky
rostlinný olej
trocha
jablka 2 ks
menší, bez jadřinců, na kostičky
česnek 2 stroužky
nadrobno
balzamikový ocet 150 ml
bílý
vinný ocet červený 200 ml
červený
hnědý cukr 350 g
bobkový list 2 ks
malý
pepř 10 kuliček
čerstvě rozdrcený
hřebíček 3 ks
chilli sušené špetka
nemusí být

1 Cibuli opečte v pánvi na trošce oleje doměkka. Pak ji vyjměte a spolu s ostatními surovinami dejte do nerezového nebo nepoškozeného smaltovaného hrnce či rendlíku s těžkým dnem. Promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a za občasného zamíchání zvolna vařte, aby cibule zprůsvitněla a tekutina se skoro vypařila. Může to trvat okolo 1,5 hodiny. Správnou konzistenci lze odhadnout podle toho, že když směsí projedete vařečkou až na dno, zanechá cestičku, do níž stéká zpátky jen velmi málo tekutiny. Podávejte ke kolenům.

NĚCO NAVÍC
Čatní, které nedojíte hned, uzavřete zastudena do čisté sklenice, vydrží v chladničce nejméně týden. Když sterilizované skleničky naplníte horkým čatní a hned je zavíčkujete, vydrží v temné chladné spíži několik měsíců. Můžete je pojistit ještě zavařením 10 minut při 100°C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit