Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cibulovo-jablečné čatní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 19
Do dvou hodin Velmi snadné Na cca 4 skleničky po 200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4286 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 830 g
Tuky 79 g
Vláknina 128 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tentokrát jsme zvolili netradiční, ale o to lepší doprovod k české klasice. Cibulovo-jablečné čatní jsme dochutili chilli, ale intenzitu ostrosti si zvolte podle sebe. Čatní se hodí k masu a pokud ho hned nesníte, uzavřete ho do skleničky a skladujte v lednici či ho zavařte.

Suroviny

menší, na klínky
rostlinný olej
trocha
menší, bez jadřinců, na kostičky
česnek 2 stroužky
nadrobno
balzamikový ocet bílý 150 ml
vinný ocet červený 200 ml
hnědý cukr 350 g
malý
pepř celý 10 kuliček
čerstvě rozdrcený
chilli sušené 1 špetka
nemusí být

Postup

1

Cibuli opečte v pánvi na trošce oleje doměkka.

2

Pak ji vyjměte a spolu s ostatními surovinami dejte do nerezového nebo nepoškozeného smaltovaného hrnce či rendlíku s těžkým dnem.

3

Promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a za občasného zamíchání zvolna vařte, aby cibule zprůsvitněla a tekutina se skoro vypařila. Může to trvat okolo 1,5 hodiny. Správnou konzistenci lze odhadnout podle toho, že když směsí projedete vařečkou až na dno, zanechá cestičku, do níž stéká zpátky jen velmi málo tekutiny. Podávejte ke kolenům.

NĚCO NAVÍC
Cibulové čatní, které nedojíte hned, uzavřete zastudena do čisté sklenice, vydrží v chladničce nejméně týden. Když sterilizované skleničky naplníte horkým čatní a hned je zavíčkujete, vydrží v temné chladné spíži několik měsíců. Můžete je pojistit ještě zavařením 10 minut při 100 °C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...