Švestkové čatní s mandlemi

Švestkové čatní s mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné 900 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1713 kcal
Bílkoviny 16 g
Cukr 322 g
Tuky 14 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

V indické kuchyni přichází čatní ke slovu často, a to i k vegetariánským jídlům nebo při přípravě sendvičů. Čatní je skvělé – uvaříte ho jednou, ale používat jej můžete pořád.

Suroviny

švestky 900 g
cibule 1 ks
nakrájená
zázvor (čerstvý) 1 ks
cca 5 cm, nastrouhaný
pomerančový džus 220 ml
vinný ocet bílý 100 ml
červený
rozinky 140 g
třtinový cukr 50 g
skořice 1 ks
celá kůra
paprika pálivá 0.5 PL
mletá
mandle 20 g
loupané, každá nakrájená na tři proužky

1Všechny přísady kromě mandlí vložte do mělkého širokého kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 30 až 40 minut, až švestky změknou. Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji. Čatní je hotové ve chvíli, kdy zhoustne, ale přitom je stále tekuté (ještě víc zhoustne během chladnutí).

2Vmíchejte mandle a povařte na velmi mírném ohni ještě pět minut. Přelijte do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřete. V ledničce vydrží až tři měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit