Čatní: Připravte si dokonalou indickou pochoutku na 17 způsobů. Hodí se k chlebu, zelenině i masu
Oblíbená indická omáčka z ovoce nebo zeleniny má výraznou sladkokyselou kořeněnou chuť. Podává se k masu, perfektně doplní grilovačku i prkénko s uzeninou a sýry nebo posune obyčejný sendvič na vyšší úroveň. Ovocný či zeleninový sladko-slano-kyselý pikantní doprovod dodá švih každému jídlu.
Čatní, čatný či chutney je indická studená omáčka, která v Indii doprovází chlebové placky. Nemá ovšem přesně danou podobu nebo příchuť.
- V Indii se podávají nejrůznější čatní s chlebem naan, plackou čapátí, plackou dosa nebo s pappadums. Běžně se však servíruje také k rýži a je nedílnou součástí indické kuchyně.
- Dodává totiž jinak napříliš výrazným porkmům svěžest, sladkost, kyselost nebo ostrost tak, aby jídlo získalo šmrnc.
- Po celém světě je populární mangové čatní, které je sladké s exotickou chutí a zároveň pěkně ostré, nebo kokosové čatní.
Co do čatní patří?
V našich šířkách se setkáte s cibulovým čatní, které si perfektně rozumí se sýry a masem. Skvělé je i z paprik a rajčat, které trochu připomíná ajvar.
- Až bude sezona, připravte si čatní ze švestek, chutná trochu jako povidla s nádechem orientu.
Kouzlo čatní je v jednoduchosti, dá se uvařit prakticky z jakéhokoliv ovoce. Obecně platí, že by mělo být jemně sladké, trochu nakyslé a tak akorát pálivé. Hodí se na něj proto spíše sladší nebo nepříliš výrazné druhy zeleniny (cibule, cuketa, dýně).
- Nejprve zvolte základní surovinu. Vhodnými kandidáty jsou například švestky, broskve, meruňky, třešně, ananas, jablka, hrušky, rebarbora, fíky, rajčata, zelená rajčata, dýně, karotka, lilek, cibule nebo kokos.
- K dokyselování budete potřebovat ocet (klasický, vinný, jablečný) nebo štávu z citrusů.
- Koření používejte vcelku. V čatní ho pak můžete ponechat, pokud jej budete zavařovat do sklenic, nebo rychle a snadno vylovit.
K čemu čatní servírovat?
Když ho nespotřebujete hned, zavařte ho. Ve spíži pak vydrží i několik měsíců. Vyzkoušejte nektarinkovo-fenyklové čatní, které zazáří na každém grilování, můžete si připravit kotlety s jablečným čatní nebo křehké bramborové koláčky s hruškovým. Rozhodně se nebojte při přípravě čatní experimentovat, neexistuje totiž žádný správný recept. Proč?
- Čatní se perfektně se hodí k pečenému a grilovanému masu, najde si místo na každém masovém nebo sýrovém prkénku a doladí domácí paštiku.
- Čatní můžete přidat k zálivkám do salátů nebo jím obohatit běžný sendvič.
- Hodí se také k některým dezertům. Výborně se kombinuje například s cheesecakem nebo panna cottou.
Zdroje informací: Apetit, Britannica, OutlookIndia