Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 14
Do 90 minut Velmi snadné Na pekáček o velikosti 20 x 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4763 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 509 g
Tuky 249 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronové těsto, citronový krém a citronová drobenka – tento jednoduchý koláč je zkrátka splněným snem všech milovníků svěžích dezertů.

Suroviny

Na drobenku
najemno nastrouhaná
sůl 1 špetka
máslo 125 g
Na těsto
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
sůl 1 špetka
máslo 125 g
+ navíc na vymazání
z toho 2 lžíce oddělené
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
vanilková pasta 1 ČL
nebo extrakt
najemno nastrouhaná + proužky na ozdobení (nemusí být)
plátky

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček o rozměrech 20 x 25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Připravte drobenku. Mouku, cukr, citronovou kůru a sůl promíchejte. Přidejte máslo a prsty rychle vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.

3

Připravte těsto. Do větší mísy společně prosejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Promíchejte. Máslo a cukr společně vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté po jednom zašlehejte žloutky a následně i vanilkovou pastu, citronovou šťávu a kůru. Stěrkou postupně zapracujte polovinu moučné směsi, poté jogurt a zbytek moučné směsi. Nakonec z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte 2 zbývající lžíce cukru a vyšlehejte dotuha. Sníh zlehka, ale dů- kladně zapracujte stěrkou do těsta.

4

Hotové těsto vlijte do pekáčku. Na povrch lžící rozdělte lemon curd a nožem či špejlí vytvořte víry. Posypte drobenkou a pečte asi 45 minut dozlatova, nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče není po vytažení suchá (beze stop syrového těsta). Nechte vychladnout a podávejte nakrájené na řezy ozdobené plátky citronu a proužky kůry.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín