0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočkovo-řepná polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1727 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 266 g
Tuky 24 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Také jste si – stejně jako my – mysleli, že už vás polévka z červené řepy nemá čím překvapit? Tahle vás vyvede z omylu.

Suroviny

olivový olej 1 PL
šalotka 1 ks
banánová šalotka nebo malá červená cibule, nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
vývar kuřecí 1,4 l
nebo zeleninový (lze použít i vodu)
čočka černá beluga 100 g
předem namočená na 2 hodiny, propláchnutá a slitá
červená řepa 400 g
oloupaná a nastrouhaná nahrubo či nakrájená na nudličky julienne (viz Něco navíc)
sůl 1 ČL
pokud máte nesolený vývar, v případě soleného dejte soli méně
pepř
čerstvě mletý
kmín ½ ČL
drcený
fenyklová semínka ½ ČL
drcená
bobkový list 1 ks
tymián 3 snítky
petrželka 1 snítka
citronová štáva
vymačkaná z 1 citronu
K podávání
zakysaná smetana
či hustý řecký jogurt
bylinky
čerstvé – kopr, tymián, hladkolistá petrželka...
olivový olej panenský
granátové jablko 1 ks
semínka vyloupaná (viz Něco navíc)

Postup

1

V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte šalotku nebo cibuli a opékejte 2–3 minuty, pak vsypte česnek. Opékejte ještě asi 2 minuty dozlatova a aby se rozvoněly (pozor, česnek nesmí zčernat, zhořkl by). Přilijte vývar (či vodu), vsypte čočku, řepu (trochu si schovejte na ozdobu) sůl, koření, tymián a petrželku. Přiveďte k varu, pak na mírném ohni zvolna vařte cca 20 minut, aby řepa i čočka změkly. 

2

Až čočka změkne, vmíchejte do polévky citronovou šťávu podle chuti. Rozdělte do misek či talířů (odstraňte snítky tymiánu a petrželky), doplňte kopečkem zakysané smetany či jogurtu. Ozdobte odloženou červenou řepou, čerstvými bylinkami, pár kapkami olivového oleje a semínky z granátového jablka, hned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Nudličky julienne lépe vypadají, zatímco nastrouhaná řepa se snáze jí bez ,nehod‘. Čerstvá semínka z granátového jablka můžete nahradit lyofilizovanými, popřípadě (rozdrobenými) čerstvými či lyofilizovanými malinami nebo rybízem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč