0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočkovo-řepná polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1727 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 266 g
Tuky 24 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Také jste si – stejně jako my – mysleli, že už vás polévka z červené řepy nemá čím překvapit? Tahle vás vyvede z omylu.

Suroviny

olivový olej 1 PL
šalotka 1 ks
banánová šalotka nebo malá červená cibule, nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
vývar kuřecí 1.4 l
nebo zeleninový (lze použít i vodu)
čočka černá beluga 100 g
předem namočená na 2 hodiny, propláchnutá a slitá
červená řepa 400 g
oloupaná a nastrouhaná nahrubo či nakrájená na nudličky julienne (viz Něco navíc)
sůl 1 ČL
pokud máte nesolený vývar, v případě soleného dejte soli méně
pepř
čerstvě mletý
kmín 0.5 ČL
drcený
fenyklová semínka 0.5 ČL
drcená
bobkový list 1 ks
tymián 3 snítky
petrželka 1 snítka
citronová štáva
vymačkaná z 1 citronu
K podávání
zakysaná smetana
či hustý řecký jogurt
bylinky
čerstvé – kopr, tymián, hladkolistá petrželka...
olivový olej panenský
granátové jablko 1 ks
semínka vyloupaná (viz Něco navíc)

Postup

1

V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte šalotku nebo cibuli a opékejte 2–3 minuty, pak vsypte česnek. Opékejte ještě asi 2 minuty dozlatova a aby se rozvoněly (pozor, česnek nesmí zčernat, zhořkl by). Přilijte vývar (či vodu), vsypte čočku, řepu (trochu si schovejte na ozdobu) sůl, koření, tymián a petrželku. Přiveďte k varu, pak na mírném ohni zvolna vařte cca 20 minut, aby řepa i čočka změkly. 

2

Až čočka změkne, vmíchejte do polévky citronovou šťávu podle chuti. Rozdělte do misek či talířů (odstraňte snítky tymiánu a petrželky), doplňte kopečkem zakysané smetany či jogurtu. Ozdobte odloženou červenou řepou, čerstvými bylinkami, pár kapkami olivového oleje a semínky z granátového jablka, hned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Nudličky julienne lépe vypadají, zatímco nastrouhaná řepa se snáze jí bez ,nehod‘. Čerstvá semínka z granátového jablka můžete nahradit lyofilizovanými, popřípadě (rozdrobenými) čerstvými či lyofilizovanými malinami nebo rybízem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit