Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené řepy s cizrnou

Polévka z červené řepy s cizrnou

4.6/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 369 g
Tuky 55 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červená řepa má v ,polévkování‘ velký potenciál. My jsme pro vás tentokrát vybrali neobvyklou, indickou kuchyní inspirovanou pikantní variaci na klasické krémové téma.

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
menší, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
čerstvý, nasekaný
bulvy střední velikosti, očištěné, na čtvrtky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
kari koření 2 PL
nebo méně, podle chuti
skořice ¼ ČL
mletá
mletá
římský kmín ½ ČL
mletý
kajenský pepř ¼ ČL
konzerva
vývar zeleninový 500 ml
lze nahradit vodou
2–3 lžíce, lze nahradit hnědým cukrem
koriandr čerstvý
čerstvý, nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou
Na cizrnu
cizrna 400 g
konzerva cizrny – scezená, osušená papírovou utěrkou
rostlinný olej 1 PL
sůl mořská ¼ ČL
tandoori masala 2 PL
1–2 lžíce, lze nahradit jiným orientálním kořením
hnědý cukr 1 ČL

Postup

1

Připravte cizrnu. Troubu předehřejte na 190°C. Cizrnu smíchejte s olejem, solí, kořením a cukrem. Promíchejte a jedno zrnko ochutnejte. Podle potřeby dochuťte. V jedné vrstvě rozprostřete na plech a pečte 20–25 minut, dozlatohněda. Odložte a nechte vychladnout.

2

Mezitím rozehřejte hrnec na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor, za častého míchání opékejte 2 minuty. Pak přidejte řepu, sůl, pepř, kari koření, skořici, kurkumu, římský kmín a kajenský pepř. Zamíchejte a nechte rozvonět asi minutu, pak znovu promíchejte. Vmíchejte kokosové mléko (trochu odložte na pokapání), vývar (vodu) a sirup (cukr). Na středním ohni přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby řepa změkla a šla propíchnout vidličkou. Opatrně rozmixujte dohladka a dokrémova. Podle chuti dokořeňte či dosolte/doslaďte. Podávejte pokapané kokosovým mlékem, doplňte cizrnou a koriandrem či petrželkou.

3

V chladničce vydrží polévka zhruba 3 dny, zamrazit ji můžete až na 1 měsíc. Cizrnu uchovávejte zvlášť v dobře těsnící nádobě a snězte ji do 2 dnů – je dobrá i jen tak na chroupání nebo ji můžete použít třeba na oživení salátů.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín