0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z červené řepy s cizrnou

Polévka z červené řepy s cizrnou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 369 g
Tuky 55 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červená řepa má v ,polévkování‘ velký potenciál. My jsme pro vás tentokrát vybrali neobvyklou, indickou kuchyní inspirovanou pikantní variaci na klasické krémové téma.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
menší, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
čerstvý, nasekaný
červená řepa 6 ks
bulvy střední velikosti, očištěné, na čtvrtky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
kari koření 2 PL
nebo méně, podle chuti
skořice ¼ ČL
mletá
kurkuma (mletá) ½ ČL
mletá
římský kmín ½ ČL
mletý
kajenský pepř ¼ ČL
kokosové mléko 400 g
konzerva
vývar zeleninový 500 ml
lze nahradit vodou
javorový sirup 3 PL
2–3 lžíce, lze nahradit hnědým cukrem
koriandr čerstvý
čerstvý, nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou
Na cizrnu
cizrna 400 g
konzerva cizrny – scezená, osušená papírovou utěrkou
rostlinný olej 1 PL
sůl mořská ¼ ČL
tandoori masala 2 PL
1–2 lžíce, lze nahradit jiným orientálním kořením
hnědý cukr 1 ČL

Připravte cizrnu. Troubu předehřejte na 190°C. Cizrnu smíchejte s olejem, solí, kořením a cukrem. Promíchejte a jedno zrnko ochutnejte. Podle potřeby dochuťte. V jedné vrstvě rozprostřete na plech a pečte 20–25 minut, dozlatohněda. Odložte a nechte vychladnout.

2 Mezitím rozehřejte hrnec na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor, za častého míchání opékejte 2 minuty. Pak přidejte řepu, sůl, pepř, kari koření, skořici, kurkumu, římský kmín a kajenský pepř. Zamíchejte a nechte rozvonět asi minutu, pak znovu promíchejte. Vmíchejte kokosové mléko (trochu odložte na pokapání), vývar (vodu) a sirup (cukr). Na středním ohni přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby řepa změkla a šla propíchnout vidličkou. Opatrně rozmixujte dohladka a dokrémova. Podle chuti dokořeňte či dosolte/doslaďte. Podávejte pokapané kokosovým mlékem, doplňte cizrnou a koriandrem či petrželkou.

3 V chladničce vydrží polévka zhruba 3 dny, zamrazit ji můžete až na 1 měsíc. Cizrnu uchovávejte zvlášť v dobře těsnící nádobě a snězte ji do 2 dnů – je dobrá i jen tak na chroupání nebo ji můžete použít třeba na oživení salátů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč