Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené řepy s cizrnou

Polévka z červené řepy s cizrnou

4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 369 g
Tuky 55 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červená řepa má v ,polévkování‘ velký potenciál. My jsme pro vás tentokrát vybrali neobvyklou, indickou kuchyní inspirovanou pikantní variaci na klasické krémové téma.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
menší, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
čerstvý, nasekaný
bulvy střední velikosti, očištěné, na čtvrtky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
kari koření 2 PL
nebo méně, podle chuti
skořice ¼ ČL
mletá
mletá
římský kmín ½ ČL
mletý
kajenský pepř ¼ ČL
konzerva
vývar zeleninový 500 ml
lze nahradit vodou
2–3 lžíce, lze nahradit hnědým cukrem
koriandr čerstvý
čerstvý, nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou
Na cizrnu
cizrna 400 g
konzerva cizrny – scezená, osušená papírovou utěrkou
rostlinný olej 1 PL
sůl mořská ¼ ČL
tandoori masala 2 PL
1–2 lžíce, lze nahradit jiným orientálním kořením
hnědý cukr 1 ČL

Postup

1

Připravte cizrnu. Troubu předehřejte na 190°C. Cizrnu smíchejte s olejem, solí, kořením a cukrem. Promíchejte a jedno zrnko ochutnejte. Podle potřeby dochuťte. V jedné vrstvě rozprostřete na plech a pečte 20–25 minut, dozlatohněda. Odložte a nechte vychladnout.

2

Mezitím rozehřejte hrnec na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor, za častého míchání opékejte 2 minuty. Pak přidejte řepu, sůl, pepř, kari koření, skořici, kurkumu, římský kmín a kajenský pepř. Zamíchejte a nechte rozvonět asi minutu, pak znovu promíchejte. Vmíchejte kokosové mléko (trochu odložte na pokapání), vývar (vodu) a sirup (cukr). Na středním ohni přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby řepa změkla a šla propíchnout vidličkou. Opatrně rozmixujte dohladka a dokrémova. Podle chuti dokořeňte či dosolte/doslaďte. Podávejte pokapané kokosovým mlékem, doplňte cizrnou a koriandrem či petrželkou.

3

V chladničce vydrží polévka zhruba 3 dny, zamrazit ji můžete až na 1 měsíc. Cizrnu uchovávejte zvlášť v dobře těsnící nádobě a snězte ji do 2 dnů – je dobrá i jen tak na chroupání nebo ji můžete použít třeba na oživení salátů.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...