Červená řepa má v ,polévkování‘ velký potenciál. My jsme pro vás tentokrát vybrali neobvyklou, indickou kuchyní inspirovanou pikantní variaci na klasické krémové téma.
Suroviny
Postup
Připravte cizrnu. Troubu předehřejte na 190°C. Cizrnu smíchejte s olejem, solí, kořením a cukrem. Promíchejte a jedno zrnko ochutnejte. Podle potřeby dochuťte. V jedné vrstvě rozprostřete na plech a pečte 20–25 minut, dozlatohněda. Odložte a nechte vychladnout.
Mezitím rozehřejte hrnec na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor, za častého míchání opékejte 2 minuty. Pak přidejte řepu, sůl, pepř, kari koření, skořici, kurkumu, římský kmín a kajenský pepř. Zamíchejte a nechte rozvonět asi minutu, pak znovu promíchejte. Vmíchejte kokosové mléko (trochu odložte na pokapání), vývar (vodu) a sirup (cukr). Na středním ohni přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby řepa změkla a šla propíchnout vidličkou. Opatrně rozmixujte dohladka a dokrémova. Podle chuti dokořeňte či dosolte/doslaďte. Podávejte pokapané kokosovým mlékem, doplňte cizrnou a koriandrem či petrželkou.
V chladničce vydrží polévka zhruba 3 dny, zamrazit ji můžete až na 1 měsíc. Cizrnu uchovávejte zvlášť v dobře těsnící nádobě a snězte ji do 2 dnů – je dobrá i jen tak na chroupání nebo ji můžete použít třeba na oživení salátů.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů )
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů )