0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z červené řepy s cizrnou

Polévka z červené řepy s cizrnou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 369 g
Tuky 55 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červená řepa má v ,polévkování‘ velký potenciál. My jsme pro vás tentokrát vybrali neobvyklou, indickou kuchyní inspirovanou pikantní variaci na klasické krémové téma.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
menší, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
čerstvý, nasekaný
červená řepa 6 ks
bulvy střední velikosti, očištěné, na čtvrtky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
kari koření 2 PL
nebo méně, podle chuti
skořice 0.25 ČL
mletá
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
římský kmín 0.5 ČL
mletý
kajenský pepř 0.25 ČL
kokosové mléko 400 g
konzerva
vývar zeleninový 500 ml
lze nahradit vodou
javorový sirup 3 PL
2–3 lžíce, lze nahradit hnědým cukrem
koriandr
čerstvý, nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou
Na cizrnu
cizrna 400 g
konzerva cizrny – scezená, osušená papírovou utěrkou
rostlinný olej 1 PL
sůl mořská 0.25 ČL
tandoori masala 2 PL
1–2 lžíce, lze nahradit jiným orientálním kořením
hnědý cukr 1 ČL

Připravte cizrnu. Troubu předehřejte na 190°C. Cizrnu smíchejte s olejem, solí, kořením a cukrem. Promíchejte a jedno zrnko ochutnejte. Podle potřeby dochuťte. V jedné vrstvě rozprostřete na plech a pečte 20–25 minut, dozlatohněda. Odložte a nechte vychladnout.

2 Mezitím rozehřejte hrnec na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor, za častého míchání opékejte 2 minuty. Pak přidejte řepu, sůl, pepř, kari koření, skořici, kurkumu, římský kmín a kajenský pepř. Zamíchejte a nechte rozvonět asi minutu, pak znovu promíchejte. Vmíchejte kokosové mléko (trochu odložte na pokapání), vývar (vodu) a sirup (cukr). Na středním ohni přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby řepa změkla a šla propíchnout vidličkou. Opatrně rozmixujte dohladka a dokrémova. Podle chuti dokořeňte či dosolte/doslaďte. Podávejte pokapané kokosovým mlékem, doplňte cizrnou a koriandrem či petrželkou.

3 V chladničce vydrží polévka zhruba 3 dny, zamrazit ji můžete až na 1 měsíc. Cizrnu uchovávejte zvlášť v dobře těsnící nádobě a snězte ji do 2 dnů – je dobrá i jen tak na chroupání nebo ji můžete použít třeba na oživení salátů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit