Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z červené řepy s cizrnou

Červená řepa má v ,polévkování‘ velký potenciál. My jsme pro vás tentokrát vybrali neobvyklou, indickou kuchyní inspirovanou pikantní variaci na klasické krémové téma.

Vydání: 2019/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4–6 porcí
Doba přípravy: Do 10 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 menší cibule, nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
    • 6 středních červených řep, očištěných a na čtvrtky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1,5–2 lžíce kari koření
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
    • 1/4 lžičky kajenského pepře
    • 400g konzerva kokosového mléka
    • 500 ml zeleninového vývaru či vody
    • 2–3 lžíce javorového sirupu či hnědého cukru
    • nasekaný čerstvý koriandr či hladkolistá petrželka

    NA CIZRNU

    • 400g konzerva cizrny, scezená a osušená papírovou utěrkou
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1/4 lžičky mořské soli
    • 1–2 lžíce kořenicí směsi tandoori masala či jiného orientálního koření
    • 1 lžička hnědého cukru

Příprava jídla

Připravte cizrnu. Troubu předehřejte na 190°C. Cizrnu smíchejte s olejem, solí, kořením a cukrem. Promíchejte a jedno zrnko ochutnejte. Podle potřeby dochuťte. V jedné vrstvě rozprostřete na plech a pečte 20–25 minut, dozlatohněda. Odložte a nechte vychladnout.

2 Mezitím rozehřejte hrnec na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor, za častého míchání opékejte 2 minuty. Pak přidejte řepu, sůl, pepř, kari koření, skořici, kurkumu, římský kmín a kajenský pepř. Zamíchejte a nechte rozvonět asi minutu, pak znovu promíchejte. Vmíchejte kokosové mléko (trochu odložte na pokapání), vývar (vodu) a sirup (cukr). Na středním ohni přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby řepa změkla a šla propíchnout vidličkou. Opatrně rozmixujte dohladka a dokrémova. Podle chuti dokořeňte či dosolte/doslaďte. Podávejte pokapané kokosovým mlékem, doplňte cizrnou a koriandrem či petrželkou.

3 V chladničce vydrží polévka zhruba 3 dny, zamrazit ji můžete až na 1 měsíc. Cizrnu uchovávejte zvlášť v dobře těsnící nádobě a snězte ji do 2 dnů – je dobrá i jen tak na chroupání nebo ji můžete použít třeba na oživení salátů.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z bílých fazolí

Polévka z červené čočky

REKLAMA

Přidat komentář