0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Variace na ukrajinský boršč

Variace na ukrajinský boršč

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2818 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 240 g
Tuky 119 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boršč na Ukrajině podávají se škvarky, zkuste to taky!

Suroviny

červená řepa 300 g
oloupaná, na sirky
brambory 200 g
oloupané, na kousky
slunečnicový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
velká, nahrubo
paprika červená 1 ks
na proužky
rajčatový protlak 2 PL
zelí bílé 250 g
cca, na nudličky
fazole červené 400 g
konzerva červených fazolí scezená, propláchnutá
zakysaná smetana
kopr 3 PL
nasekaný, k podávání
Na vývar
oháňka 500 g
lze nahradit hrudí / žebrami
cibule 1 ks
oloupaná, v celku
bobkový list 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Přísady na vývar zalijte v hrnci 2,5 litru vody, zlehka osolte a opepřete, přiklopte, přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni aspoň 2 hodiny, aby maso změklo. Občas seberte pěnu. Pak vyjměte cibuli a maso a do vývaru přidejte řepu a brambory, pořádně osolte a opepřete a zvolna vařte 30 minut od znovudosažení varu.

2 Mezitím rozehřejte v pánvi olej, vsypte cibuli a mrkev a za stálého míchání opékejte na středním ohni 5–7 minut, až mrkev změkne a (skoro) začne karamelizovat. Přidejte nakrájenou papriku a rajský protlak a pár minut míchejte, aby se protlak vypekl, ale nic nepřipálilo. Pak obsah pánve přesuňte do hrnce k vývaru. Z kostí oberte zchladlé maso, nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec vsypte zelí a fazole a vařte cca 7 minut. Podávejte se zakysanou smetanou a koprem, solí a pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit