Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem

Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1079 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 166 g
Tuky 25 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, která opravdu zahřeje!

Suroviny

červená řepa 1 kg
oloupaná
máslo 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
rajčata 400 g
konzervovaná krájená
vývar 1 l
drůbeží nebo zeleninový vývar
sůl
sůl
med
med a citronová šťáva
Na dochucení
pepř
česnek 1 stroužek
prolisovaný
tymián
zakysaná smetana
ochucená křenem nebo crème fraiche
citronová štáva
petrželka
na ozdobení

1 Červenou řepu nakrájejte nadrobno. Na másle opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli opékejte (pozor, aby se nepřipálila a nezhořkla).Vlijte rajčata,přidejte vývar a vařte asi 20 minut.

2 Rozmixujte ponorným mixérem (ještě opatrněji než jinou polévku, barva polévky je opravdu výrazná) dohladka. Dochuťte solí, pepřem, trochou rozemnutého tymiánu, medem, popřípadě citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.

3 Podávejte s pořádným nočkem vytvarovaným pomocí dvou lžic z ochuceného crème fraîche a pro větší efekt ji můžete ještě postrouhat čerstvým křenem. Polévku nakonec ozdobte lístkem petrželky.

NĚCO NAVÍC
Polévku zamrazujte bez smetany. Můžete ji doplnit i křenovým pomazánkovým máslem – hledejte to, které nemá ve složení rostlinný tuk.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit