
Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem
Polévka, která má říz.
Ingredience
- 1 kg červené řepy, oloupané
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 400g konzerva krájených rajčat
- 1 litr horkého drůbežího nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř, sušený tymián
- tekutý med a citronová šťáva
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- crème fraîche nebo vysokoprocentní zakysaná smetana ochucená nastrouhaným čerstvým křenem
- pár lístků petrželky na ozdobení
NA DOCHUCENÍ
Příprava jídla
1 Červenou řepu nakrájejte nadrobno. Na másle opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli opékejte (pozor, aby se nepřipálila a nezhořkla).Vlijte rajčata,přidejte vývar a vařte asi 20 minut.
2 Rozmixujte ponorným mixérem (ještě opatrněji než jinou polévku, barva polévky je opravdu výrazná) dohladka. Dochuťte solí, pepřem, trochou rozemnutého tymiánu, medem, popřípadě citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.
3 Podávejte s pořádným nočkem vytvarovaným pomocí dvou lžic z ochuceného crème fraîche a pro větší efekt ji můžete ještě postrouhat čerstvým křenem. Polévku nakonec ozdobte lístkem petrželky.
NĚCO NAVÍC
Polévku zamrazujte bez smetany. Můžete ji doplnit i křenovým pomazánkovým máslem – hledejte to, které nemá ve složení rostlinný tuk.
Přidat komentář