Když se řekne polévka v souvislosti s řepou, skoro každý si vybaví boršč. Řepa ale vyniká i v krémových variacích.
Suroviny
červená řepa
600
g
cca, oloupané
olej
2
PL
řepkového nebo olivového
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
400
g
konzerva krájených rajčat
vývar
1
l
zeleninového nebo drůbežího
balzamikový ocet
na dochucení
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
tymián sušený
na dochucení
česnek
1
stroužek
drcený
K PODÁVÁNÍ
bílý jogurt lze nahradit zakysanou smetanou
balkánský sýr
lze nahradit fetou, rozdrobený
křen
strouhaný čerstvý
petrželka
lze nahradit pažitkou, na ozdobení
1 Červenou řepu nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle (vezměte si rukavice). Na oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli opékejte. Vlijte rajčata a vývar a vařte asi 15 minut.
2 Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte balzamikovým octem, solí, pepřem, trochou sušeného tymiánu a česnekem.
3 Rozdělte do hrnků či misek, přidejte kopeček jogurtu nebo smetany – polévku krásně zjemní. Podávejte s rozdrobeným sýrem a nastrouhaným křenem, ozdobené petrželkou nebo pažitkou.