
Červenořepná polévka s rajčaty
Když se řekne polévka v souvislosti s řepou, skoro každý si vybaví boršč. Řepa ale vyniká i v krémových variacích.
Vydání: 2018/10
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- cca 600 g červené řepy, oloupané
- 2 lžíce řepkového nebo olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 400 g konzerva krájených rajčat
- 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru
- balzamikový ocet na dochucení
- sůl, čerstvě mletý pepř a sušený tymián na dochucení
- 1 stroužek česneku, drcený
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- balkánský sýr nebo feta, rozdrobený
- strouhaný čerstvý křen
- hladkolistá petrželka nebo pažitka na ozdobení
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Červenou řepu nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle (vezměte si rukavice). Na oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli opékejte. Vlijte rajčata a vývar a vařte asi 15 minut.
2 Polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte balzamikovým octem, solí, pepřem, trochou sušeného tymiánu a česnekem.
3 Rozdělte do hrnků či misek, přidejte kopeček jogurtu nebo smetany – polévku krásně zjemní. Podávejte s rozdrobeným sýrem a nastrouhaným křenem, ozdobené petrželkou nebo pažitkou.
Přidat komentář