
Čokoládová kaše z quinoy a prosa
Kaše je nejlepší snídaní, jakou si ráno můžete dát. Zahřeje, dodá živiny i vitaminy, správně nastartuje metabolismus, zasytí... Můžete si uvařit klasickou ovesnou nebo se pusťte do objevování nových chutí. Pokud nemáte ráno čas na vaření, uvařte ji večer předem nebo zkuste bleskovou kaši.
Ingredience
- 3 vrchovaté lžíce prosa (50–60g)
- 3 vrchovaté lžíce quinoy (50–60g)
- 100–200ml sójového nebo ovesného mléka podle chuti
- špetka soli
- 1 lžíce mandlového másla
- 1 lžíce kokosového či třtinového cukru 1
- lžička vanilkového extraktu
- 1–2 lžičky kakaa
- 1–2 banány podle chuti máslo na opékání
- hrst neloupaných mandlí, nasekaných
- 2 lžíce pufované quinoy
- javorový sirup na oslazení
NA DOCHUCENÍ
Příprava jídla
1 V hrnci přiveďte k varu půl litru vody se špetkou soli. Proso a quinou propláchněte a vsypte do vroucí vody. Vařte 5–8 minut, potom stáhněte plamen a za občasného míchání vařte na středním plameni 15 minut. Stáhněte plamen na minimum, přilejte mléko, přidejte mandlové máslo, cukr, vanilkový extrakt a kakao. Promíchejte a případně doslaďte a ještě chvíli vařte do požadované konzistence. Pak kaši rozdělte do misek.
2 Banán nakrájejte na šikmé plátky a opečte na másle. Kaši ozdobte banánem, mandlemi a pufovanou quinoou a doslaďte javorovým sirupem podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Do kaše můžete zamíchat i nasekanou tmavou čokoládu a pak ji ozdobit čokoládovými hoblinkami.
DALŠÍ MOŽNOSTI
Místo prosa a quinoy můžete vyzkoušet vločky (špaldové, ovesné, žitné, ječné, pšeničné) nebo rýži (kulatozrnnou, natural, červenou...), pohanku, ovesné otruby či polentu.
Přidat komentář