Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti

Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti
ZDROJ: Apetit

Jóga není jen druh cvičení. Je to životní styl, který zahrnuje mimo jiné i zdravé stravování. Co byste měli jíst, pokud se rozhodnete následovat pravidla jógy? Z našich receptů pod článkem si vybere každý, kdo vyznává zdravý životní styl.

‚Jógínská strava‘ by měla být lehce stravitelná, vyvážená a plná čerstvých surovin, ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a obilovin. Jejím cílem je řádně vyživit organismus, očistit mysl a dodat tělu energii a vitalitu.

Hlavními složkami jídelníčku jsou:

  • Čerstvé sezónní ovoce a zelenina
  • Obiloviny (rýže, ječmen, quinoa, pšenice, sója, špalda)
  • Luštěniny a produkty z nich (červená a černá čočka, sója, tofu, seitan, tempeh)
  • Ořechy a semínka (mandle, kešu, chia semínka, lněné semínko)
  • Klíčky a výhonky (např. mungo)
  • Rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový)

Rozpalte trávicí oheň agni

Jogíni se často řídí ájurvédou. Snídaně a oběd by měly být tepelně upravené. Teplé jídlo zažehne v našem těle trávicí oheň agni, který přemění suroviny ve výživu, a tu pak dopraví k buňkám, které z ní čerpají energii. Konzumace teplé snídaně a oběda tedy pomáhá správnému trávení. Podle ájurvédy je trávicí oheň nejsilnější v poledne, proto bychom si právě v tento čas měli dopřát hlavní jídlo dne.

  • Během dne nezapomínejte doplňovat tekutiny. Ideální je teplá voda a bylinkové čaje. Pro nabuzení organismu hned poránu vypijte teplou vodu s citronem a medem.

Dejte přednost rostlinným tukům před živočišnými

Stravovat se podle pravidel jógy neznamená být vegetarián, ale dávat přednost rostlinným tukům před těmi živočišnými, a to zhruba v poměru 70:30.

  • Máte-li chuť na maso, volte raději drůbeží nebo ryby. Červené maso konzumujte minimálně.
  • Z mléčných výrobků vybírejte jogurty, čerstvé sýry a smetanu v bio kvalitě a kravské mléko nahraďte mlékem rostlinným, například sójovým, mandlovým či rýžovým.
  • Vyhýbejte se konzumaci přepálených tuků (pozor, rostlinné oleje se přepalují už při 190 stupních). Vhodné je například přepuštěné máslo ghí, které je lehce stravitelné, má vysoký obsah bílkovin a při zahřívání neztrácí živiny.

Používejte bylinky a koření

Pro dochucení pokrmů používejte méně soli a více bylinek a koření. To volte podle toho, zda jste spíše energický nebo klidný typ.

  • Klidný typ. Máte-li sedavé zaměstnání, hýbete se málo a potřebovali byste vaše tělo nakopnout, používejte bylinky a koření, které vaše tělo povzbudí: řeřicha, petržel, máta, bazalka, koriandr, rukola, chilli, zázvor, kurkuma, pepř, muškátový oříšek, hořčice, wasabi
  • Energický typ. Jste stále v pohybu a neumíte se zastavit? Správně zvolené ingredience vám pomohou uklidnit tělo i mysl: římský kmín, kardamom, zázvor, kurkuma, skořice, šafrán či vanilka.

Jak se stravovat před cvičením jógy?

Cvičit jógu byste měli ideálně s prázdným žaludkem. Pokud se tedy chystáte na vaši praxi ráno, buďte na lačno a posnídejte až poté. Nestihnete-li jógu ráno, pak se držte těchto pravidel:

  • hlavní jídlo dne konzumujte minimálně tři hodiny před cvičením
  • poslední lehké jídlo (svačina) si dejte alespoň 1-2 hodiny před cvičením

Zdroje informací: jogadnes, Eating Well, Yoga Journal

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč