Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti

Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti
ZDROJ: Apetit

Jóga není jen druh cvičení. Je to životní styl, který zahrnuje mimo jiné i zdravé stravování. Co byste měli jíst, pokud se rozhodnete následovat pravidla jógy? Z našich receptů pod článkem si vybere každý, kdo vyznává zdravý životní styl.

‚Jógínská strava‘ by měla být lehce stravitelná, vyvážená a plná čerstvých surovin, ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a obilovin. Jejím cílem je řádně vyživit organismus, očistit mysl a dodat tělu energii a vitalitu.

Hlavními složkami jídelníčku jsou:

  • Čerstvé sezónní ovoce a zelenina
  • Obiloviny (rýže, ječmen, quinoa, pšenice, sója, špalda)
  • Luštěniny a produkty z nich (červená a černá čočka, sója, tofu, seitan, tempeh)
  • Ořechy a semínka (mandle, kešu, chia semínka, lněné semínko)
  • Klíčky a výhonky (např. mungo)
  • Rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový)

Rozpalte trávicí oheň agni

Jogíni se často řídí ájurvédou. Snídaně a oběd by měly být tepelně upravené. Teplé jídlo zažehne v našem těle trávicí oheň agni, který přemění suroviny ve výživu, a tu pak dopraví k buňkám, které z ní čerpají energii. Konzumace teplé snídaně a oběda tedy pomáhá správnému trávení. Podle ájurvédy je trávicí oheň nejsilnější v poledne, proto bychom si právě v tento čas měli dopřát hlavní jídlo dne.

  • Během dne nezapomínejte doplňovat tekutiny. Ideální je teplá voda a bylinkové čaje. Pro nabuzení organismu hned poránu vypijte teplou vodu s citronem a medem.

Dejte přednost rostlinným tukům před živočišnými

Stravovat se podle pravidel jógy neznamená být vegetarián, ale dávat přednost rostlinným tukům před těmi živočišnými, a to zhruba v poměru 70:30.

  • Máte-li chuť na maso, volte raději drůbeží nebo ryby. Červené maso konzumujte minimálně.
  • Z mléčných výrobků vybírejte jogurty, čerstvé sýry a smetanu v bio kvalitě a kravské mléko nahraďte mlékem rostlinným, například sójovým, mandlovým či rýžovým.
  • Vyhýbejte se konzumaci přepálených tuků (pozor, rostlinné oleje se přepalují už při 190 stupních). Vhodné je například přepuštěné máslo ghí, které je lehce stravitelné, má vysoký obsah bílkovin a při zahřívání neztrácí živiny.

Používejte bylinky a koření

Pro dochucení pokrmů používejte méně soli a více bylinek a koření. To volte podle toho, zda jste spíše energický nebo klidný typ.

  • Klidný typ. Máte-li sedavé zaměstnání, hýbete se málo a potřebovali byste vaše tělo nakopnout, používejte bylinky a koření, které vaše tělo povzbudí: řeřicha, petržel, máta, bazalka, koriandr, rukola, chilli, zázvor, kurkuma, pepř, muškátový oříšek, hořčice, wasabi
  • Energický typ. Jste stále v pohybu a neumíte se zastavit? Správně zvolené ingredience vám pomohou uklidnit tělo i mysl: římský kmín, kardamom, zázvor, kurkuma, skořice, šafrán či vanilka.

Jak se stravovat před cvičením jógy?

Cvičit jógu byste měli ideálně s prázdným žaludkem. Pokud se tedy chystáte na vaši praxi ráno, buďte na lačno a posnídejte až poté. Nestihnete-li jógu ráno, pak se držte těchto pravidel:

  • hlavní jídlo dne konzumujte minimálně tři hodiny před cvičením
  • poslední lehké jídlo (svačina) si dejte alespoň 1-2 hodiny před cvičením

Zdroje informací: jogadnes, Eating Well, Yoga Journal