Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3655 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 376 g
Tuky 179 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mlsání bez mléka

Související recepty

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
alespoň 60 % kakaové hmoty
400 ml
sójové mléko
2 ČL
granule instantní kávy
vejce 4 ks
pokojové teploty
kakao 2 PL
holandského typu
škrob 2 PL
krupicový cukr 75 g
krupicový cukr
na posypání
75 g
mleté mandle
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
125 g
margarín na pečení např. Hera
margarín na pečení na vymazání formy
moučkový cukr 1 PL

1 Na hobliny nechte rozpustit 200 g čokolády ve vodní lázni a pak ji rozetřete paletovým nožem v tenké vrstvě na hladkou plochu (nesmí být dřevěná). Nechte vychladnout. Ostrým nožem potom naškrábejte hobliny.

2 Na těsto dejte do kuchyňského robotu mouku, tuk a moučkový cukr a několika pulzy zpracujte na drobenku. Přilijte 3–4 lžíce ledové vody a v robotu promíchejte. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na hodinu do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto rozválejte (přes fólii to půjde líp) a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm nebo šest malých formiček na tartaletky, vymazaných tukem.

4 Dejte na 10 minut vychladit. Pak zakryjte pečicím papírem a posypte suchými fazolemi nebo rýží a pečte tzv. naslepo zhruba 12–15 minut (podle velikosti formy). Odstraňte papír i zátěž a pečte dalších 5 minut, pak vyjměte.

5 Ztlumte troubu na 160 °C. Na mírném plameni v rendlíku smíchejte sójové mléko, zbylou nalámanou čokoládu, kávu a míchejte, až se rozpustí. Prošlehejte vejce, kakao, škrob a cukr a pak za stálého šlehání vlévejte čokoládovou směs z rendlíku. Vmíchejte mleté mandle, vlijte do předpečeného korpusu a pečte 30 minut, až náplň zpevní, ale ještě se chvěje. Vyjměte a nechte vychladnout. Posypte krupicovým cukrem a čokoládovými hoblinami.

NĚCO NAVÍC:

Specifickou chuť dodává koláčkům kromě kávy a čokolády sójové mléko. Skvělé je i oříškové nebo mandlové.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit